Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING VID VARGMÖTET

2012-09-26

Tisdag och träningskväll. Men först tog Matte en långpromenad med hundarna i området. Gázzi hade en del känningar av svajigheten, men hade inga problem med att hålla farten och hänga med. Pigg och glad och intresserad av alla lukter.

Eftermiddagen tillbringade hundarna ute på tomten, när Matte höststäddade bland vissna växter.

Kvällens träningsgrupp var liten. Tre förare och fyra Lapska. Platsen för träningen var en förrådstomt i Vargmötet i Vallentuna. Ett hörn av tomten är ordentligt belamrat med byggmateriel staplat ganska tätt och det bjuder en bra miljö för räddningshundträning i små grupper. Området hålls numera låst och ansvarig åkte runt själv och kollade området, då de haft många inbrott och intrång. Hundträngen är högt uppskattad då hundarna hörs!

Husse och Matte var tidiga och tog ut hundarna för en sväng runt området med lösa hundar. Mycket populärt! Gázzis lycka strålade och hon for omkring utan problem. Stadiga ben och framåtanda! Nástisonen Lime anslöt mot slutet och fyra lyckliga, lösa hundar fick fritt spelrum en stund. Gázzi var verkligen mycket lycklig och många år rasade av henne på mycket kort tid! Vilka krumsprång!

Uppvärmd av lek fick Gázzi sedan leta rätt på två figuranter, gömda någonstans bland alla betongblock, huggna stenar, rör, slangar, balkar och annat klätterbart. I området fanns även tre öppna byttor med köttrester, gömda som störning. Oåtkomligt för hundarna, men i noshöjd. Matte förde Gázzi i koppel i vind. På så sätt fick Gázzi vittringen av hela området och hon fick tydlig vittring av en figge på mycket långt håll. Hon släpptes lös och stack iväg längs med staketet, där det var raka spåret bort till figgen. Smart jobbat av den rutinerade hunden. Efter att ha skällt ut Husse drog Gázzi vidare och hittade så småningom sin andra figge och skälde ut även honom. Duktig Gázzi, som inte hade några som helst problem med att ta sig fram i god fart bland alla hindrande föremål.

Modji fick ett frisök över hela området med "miljö" och två figuranter var utlagda, samt matstörningen. Modji kommer att testas på detta på den RHFU (hundförarutbildning) som hon och Husse skall göra om en månad. Matte visste var maten var gömd, men inte figgarna. Modji fördes i koppel, så att hon skulle få både hela sökområdet i vind och köttet som låg i början av området direkt i näsan. En gillrad fälla, om man ser det så. En del motsätter sig starkt att man provocerar fram ett felbeteende för att kunna korrigera det, väl förberedd. Husse och Matte föredrar att göra så, framför att själva överraskas och kanske reagera/agera på ett icke så genomtänkt sätt.

Nu såg Matte tidigt att Modji fått köttlukten i näsan och var på väg mot den tunna, i vilken köttet var gömd. Modji skötte inte sitt arbete.  Hon letade inte efter någon människa! Aja-baja-fy-skäms! Modji letade mat!!! Matte lät Modji göra bort sig och när Modji helt tydligt ville komma åt köttet, genom att resa sig mot tunnan, agerade Matte. Det blev "stekpannan" direkt! Missförstå nu inte, kära läsare! Detta är ett familjeuttryck och en omskrivning för att man ingriper och hindrar hunden från att fullfölja ett icke önskvärt beteende. Matte talade om för Modji att köttsökande var "aj-aj" och "fy skäms!" samt styrde bort henne från köttet. En del är även emot korrigeringar av hunden. När en hund utbildas till räddningshund är det för att hunden skall kunna rädda liv. Då får den under inga omständigheter leta matrester i ett ihoprasat kök, i stället för barn i ett sovrum! Det ställer mycket stora krav på hunden och föraren. Det är inte som att lära en hund att gå fot, ligga kvar eller köra en slalom. Den får inte slarva lite och leta kött bara lite. Är det förbjudet så är det!

Man måste få hunden att förstå vad som är ett önskvärt beteende och vad som inte är det. Man får inte vara dum mot hunden! Men man måste vara tydlig. Det skall fortfarande vara roligt att jobba! Annars fungerar ingenting. Matte ingrep uppenbarligen lagom mycket. Modji sökte vidare och hittade sina två figuranter. Hon jobbade helt nära de övriga två köttbyttorna utan att bry sig om dem. Vid ett tillfälle slog hon upp nosen mot köttgömman helt snabbt, när hon i full fart passerade den. Nu sökte hon försvunna människor och struntade i gillrade köttfällor. Precis som Matte förväntade sig.

Násti fick ett frisök även hon och hon hittade sina två utlagda figuranter utan problem. Men Násti fick söka inne i den stora fordonshall där gruppen tränade mycket sistlidna vinter. Här fanns nu en hel del nya föremål och betydligt fler arbetsfordon. Ett bra träningsställe när nederbörd faller och marken täcks av is.

Lime fick göra ett kopplat sök till en början och släpptes lös när han fick vittringen från den gömda Matte. Som satt helt nära tunnan med köttbyttan. Lime skötte sig exemplariskt och prioriterade människolukten framför köttlukten! Han visade inte på något sätt att han visste att det låg nykokt kött ett par meter från Matte. Vilken duktig kille! Han fick sedan göra några markeringsövningar med skallmarkering. Det gick alldeles utmärkt. Det lär visa sig framöver vilket markeringssätt som passar pojkspolingen bäst. Han har tiden framför sig!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)