Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUMO DEBUTERADE I INOMHUSSÖK

2019-11-21

Onsdag.

Kvällens träning skedde än en gång på en för hundarna helt ny plats. Vilken lycka! Åter ett "boende" eller dagverksamhet av något slag som är utrymt och står tomt i väntan på ny verksamhet! Ofta byggnader uppdelade i många olika rum och utrymmen, helt i avsaknad av möbler, men med många dörrar att gömma sig bakom! Jätteknepigt när man inte har en aning om hur byggnaden ser ut vid första besöket!Det är lätt att gå vilse och glömma var man sökt och inte!

Tränade denna kväll gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar och sonen till två av dem - lillkillen Sumo på fem månader. Som denna kväll skull få göra inomhussök för första gången!

De som luskat reda på även denna lokal mötte än en gång upp den övriga gruppen, för att bjuda dem på en övning i ett okänt område. Mycket omtänksamt och mycket uppskattat! Lillkillen fick bli kvar i bilen så länge och övriga ekipage hänvisades in i ett förråd för att vänta i karantän. Ekipagen fick sedan, ett i taget, söka av "området". Vilket innebar den inhägnade tomten samt byggnaden utifrån. Alla övningar brukar läggas upp som ett rollspel, med ett scenario där hundekipagen skall hjälpa till med att hitta människor som måste hittas, samt ofta föremål knutna till dessa människor som indikation på att de finns i området. Nu "hade grannar sett personer på den övergivna fastigheten och misstanke fanns om att det var terrorister. Insatsstyrkan var på väg men hundgruppen skulle börja jobba genast! Även föremål, eventuell bomb, skulle rapporteras! Man fick inte röra något och måste vara diskret - inga skällande hundar!"

Huruvida de olika uppgifter man ger varandra är realistiska eller inte har inte med saken att göra. Här är det rollspel och engagemang och alla spelar med och har kul! Ett mycket roligt sätt att träna hund på med andra ord! Även för pensionärer!

En och en gick sin rondering med hunden runt området och skvallrade inte för dem som inte gått, när de kom tillbaka till förrådet/karantänen. Ingen vill ju ha facit innan! Matte och Aili tog sig an uppgiften och tog ett första varv längs med staketet i mörkret. Snart fyndade Matte tack vare att Aili styrde mot ett träd tätt intill staketet. En svart mössa var intryckt och syntes knappt. Matte rapporterade, men rörde inte mössan. Aili jobbade vidare och fyndade tillsammans med Matte ett par byxor bland löven. Pannlampan var bra att ha! Åter fick Aili en vittring och drog iväg och där någonstans borde hon och Matte ha fyndat en sko visade det sig senare. Men den missades tyvärr. Däremot lyste Matte in genom alla fönster hon kom åt i den nersläckta byggnaden och hittade då en väska med föremål ett stycke in i ett rum. En tänkbar bomb!

Den "terrorist" som satt inne i huset intill en altandörr hittades inte av någon desvärre! För att lura hundarna hade han tryckt in rökt korv i dörrspringan utanför tätningslisten! Smart tänkt! Matte hade försökt se in genom en nerdragen persienn med en liten glipa, men såg så klart inte något alls tyvärr.

En jätterolig övning avlöstes av träning inomhus och nu fick lillkillen, Ailis och Nemos son Sumo vara  med och leka! Alla hundar bands upp tillsammans, föredelade i två rum. Element fungerar bra för uppbindning av hundar och för Sumo blev det jättebra träning med vuxna och vana hundar som visade hur man gör. Man väntar under tystnad och kopplar av, i väntan på sin tur. Sumo fick ett eget rum tillsammans med pappa Nemo. Bredvid fanns mamma Aili, mormor Modji och mormors halvbror Lime samlade under tystnad. Passivitetsträning är oerhört viktigt att komma ihåg! Redan från det hundarna är valpar!

Klicka för större bilder.

Sumo skötte sig fantastiskt fint hela kvällen! När hans pappa Nemo gick iväg med gemensamma matte för att söka igenom hela byggnaden, satt Sumo tyst och lugnt och väntade! Trygg i sig själv och omgivningen, bestående av träningskompisarna med två och fyra ben.

När det var Sumos tur att göra sitt första inomhussök gick en figurant upp i övervåningen och gömde sig i ett skåp där dörren lämnades på glänt. I rummen fanns ingen belysning och ett halmörker rådde. Bara återskenet utifrån gav lite ljus. Sumo jobbade sig jättefint igenom rum efter rum i nedervåningen och valde sedan att ta trappen upp till övervåningen. Han sökte sig fram till det rum där figuranten var gömd och missade i första vändan väggen med skåp i skymningsljuset. Sumo höll sig längs ytterväggen med ett fönster. Han återvände dock snart och sökte då längs väggen med skåp där det var mörkare. Varpå han fyndade sin sökta figurant och belönade med hela sin middag ur en skål! Samt mycket social belöning, vilket denna kelsjuka och kramgoa kille uppskattar mycket!

 

Att använda en måltid som belöning, hel eller uppdelad, är ett bra sätt att hålla nere den totala mängden kalorier hunden får i sig varje dag. Särskilt när man tränar mycket och det tenderar att bli mycket tränings- och belöningsgodis! När man uppfostrar och utbildar valpar och unga hundar kan det lätt ramla iväg och bli många godisbitar under en dag. Använd hundens ordinarie mat som belöning!

Nöjda och tacksamma över en mycket givande träningskväll, begav sig träningsgruppen iväg för att få lite mat i magarna. Den sociala biten när man tränar får inte glömmas bort!

 

 

 

Antal kommentarer: 2

2019-11-21 13:39:25 - Anneli med LVH

Duktiga Sumo har en väldigt duktig och engagerad matte oxå :)
Å vad man önksar man bodde närmare er på onsdagar

2019-11-22 06:44:11 - Marianne

Bara en bra hund räcker inte. Det är ekipaget som räknas! Att matcha valp och ägare är minst lika svårt som att hitta rätt hane att para med. Tack för att du tagit så väl vara på Sumos moster Saivi och visat vad hon går för! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)