Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STACKARS NOVEMBER

2019-11-15

Torsdag.

Upprepas det tillräckligt ofta i media att "november är en förskräcklig månad - hur överlever man?" Alternativt "november är en mörkt och dyster månad - så här gör man för att överleva", får man många människor att haka på och känna efter hur fruktansvärt hemskt det är i Sverige i november. Det blir som en självuppfyllande profetia. Många skulle nog klara sig bra utan detta tjat, bland annat i radio, om att det mesta är pest just nu. Hoppet är julen! Börjar vi tänka jul redan i oktober när ljusslingorna tar över i butikerna, redan nu i trädgårdarna och julmusten och pepparkakorna är på plats, minskar vi mörkerångesten och i vissa fall kanske pådyvlade dysterstämningar. Man kan även få folk att hoppa över hela stressen med julen också och tänka PÅSK! När semlorna gör entré redan före advent.....  En kartong till halva priset från dagen innan fanns häromdagen i den lokala butiken.

Matte vill inte. Mate vill att julenkänslorna kommer lagom vid första advent. Matte vill inte se en semla före fettisdagen. Matte vill ha traditioner som håller tiden! Ordning och reda och julgranen får inte kläs förrän dagen före. För att man skall ha något att se fram emot och luta sig mot. Fredagsmys och lördagsgodis på rätt dagar och lussekatter till Lucia och Semlor under fastlagen. 

Matte står inte ut i november. Tvärtom! Matte gillar hösten och även november. En månad för vila och återhämtning. Inget ogräsrensande, gräsklippande och grävande, inget snöskottande för det mesta och inte heller halkrisk. Man hinner få gjort saker i stugan och dimma och vackra ljusskiftningar bäddar vackert in naturen. Regn och busväder ger en skön kontrast till värme och ljus inomhus. Matte vill inte att november skall tjatas sönder som outhärdlig och att många skall känna sig tunga och dystra i hjärtat denna månad. November är en vacker månad, med ilsket gröna gräsmattor i kontrast till skogen i mjuka grå och gröna toner. November är vacker med mjukt inbäddande dimma, som suddar ut skarpa kanter och är försonande. Mörkret kan vara vilsamt och mörker är relativt. Där Ailis kullbror Runne bor vid Ishavet råder nu mörkertid. Mörkt dygnet runt. Men mörkt som nere i en gruva är det inte. Det finns alltid ett ljus i det mörker som råder utomhus. 

November har ett oförtjänt dåligt rykte tycker Matte, som njuter av naturen även nu. Snacka inte skit om november i media utan lyft i stället alla som traskar runt i mörker och väta och inte kan se ljuset, som ändå finns. Eller är det så att vi kan behöva få grotta ner oss riktigt i allt elände vi bär på och då är November en lämplig syndabock.

För egen del försöker Matte hålla nosen ovanför mörkertänkandet och fortsätter tycka att dimma är väldigt vackert.

Husse går gärna i skogen med hundarna även i regn och gråväder och gjorde så även på torsdagen. En dag med dagsregn. Matte har väl inte börjat "döstäda" men efter ett år med höftoperation och valpkull finns det alldeles för mycket att ta tag i inne i stugan och då är november en utmärkt månad att ta några tag i lite av varje.

Ha en skön helg oavsett väder och tänd några ljus för er själva och varandra och lev i nuet så gott det går. November är en fin månad, rätt kravlös.

Antal kommentarer: 1

2019-11-15 16:38:19 - Eva

Bra skrivet och jag håller helt med dej. Ha en trevlig helg ni också. (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)