Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI MITT I CITY

2015-11-03

måndagen förutspåddes ännu en solig och mild höstdag. Matte hade planerat att passa på och åka in till stan och Stockholms City med Aili, innan hösten blivit regnig och grå. Efter en morgonpromenad med alla hundarna tog Matte och Aili  bilen ner till byn och busshållplatsen en mil bort och klev på Norrtäljebussen.

Rätt snabbt slog sig Aili till ro vid Mattes fötter och visade att hon är en van bussresenär vid det här laget. Men vid nästa hållplats klev en Sheltie på den fullsatta bussen och ägaren slog sig ner på nedersta trappsteget till bussens övervåning. På sträckan går det alltså dubbeldäckare. Varför Aili och Sheltien hamnade mycket nära varandra. Utbytte snabbt hälsningsfraser och slog sig till ro båda. Snart klev en mamma med barnvagn på och en ledig plats hade uppstått framför Matte och Aili. Ett spädbarn och två hundar på två kvadratmeter. Aili förundrades till en början av de för henne lustiga och ovana ljud som den lille glade och nöjde knatten utbringade, i form av gurgel och annat för Aili svårbegripligt.

En halvtimme tog turen och från busstationen vid Östra Station promenerade Matte och Aili som vanligt genom Humlegården och ner på stan. En helt underbar promenad! Här inne i stan, till skillnad mot fem mil norrut,  stod de urgamla kastanjerna, lönnarna och lindarna ännu lövade i höstens alla varma färger! Lagom mycket löv låg på gräsytorna för att det skulle uppstå guldlysande täcken bitvis och mest var det grönt fint gräs. Där en grupp hade gymnastik som på sommaren iklädda kortärmat! Mycket hundar som vanligt! Lösa och kopplade, väluppforstrade och sociala. En kanonplats att träna hundmöten på! Aili var nyfiken och hälsade snabbt på dem som ville hälsa i förbifarten. Aili får lära sig stadens sociala koder och det behöver hon! Hunden från skogen.

Promenaden gick vidare genom Brunkebergstunneln från Engelbrektsplan till Sveavägen. Här var det trångt och Aili måste hålla sig tätt intill Matte när cyklister blåste förbi mycket nära. En och annan gatumusikant gjorde det än trängre. Aili måste verkligen se upp. Matte också.

Framme på Sveavägen vek Matte och Aili av mot Hötorget. Här lyste kantareller och höstkantareller i mängd från i stort sett varenda stånd! Ailis premiärbesök i city och hon och Matte gick in på Indiska och såg sig omkring. Rätt som det var tvärstannade Aili och stirrare upp i ansiktet på en av tre skyltdockor som dök upp två meter framför henne. En dam med halvlångt illorangerött hår. Aili sökte ögonkontakt med den stelnade damen och hon hamnade i samma läge! Stod stel som en staty och bara väntade på att den stela damen skulle reagera på något vis. Stirrade den oseende figuren i ögonen! Såg gulligt ut! Till slut gav Aili upp och gick fram och nosade på henne. Nosade så på de övriga två. Försökte en sista gång få ögonkontakt och gav sedan upp. Lämnade de orörliga damerna.

Aili och Matte traskade vidare ner genom Sergelgatan mot Sergels torg. Aili tog täten och gick först i kopplets fulla längd, utan att dra. Stannade till med jämna mellanrum och kollade att Matte hängde med! Då och då skrotade Aili omkring bredvid Matte. Som fick känslan av att Aili gått likadant utan koppel. Hon såg så himla cool ut där hon parerade mötande människor och hundar hur cityvan som helst!

Ner på Sergels torg gick promenaden och inne på Designtorget visade det sig att Aili var mycket intressrad av design! Hon kollade det mesta som låg på hyllorna, särskilt textilvarorna. Som fick Matte att fundera över vad som orsakade den för en hund intressanta doften. I butiken Granit var hon inte alls lika intresserad av utbudet?

Nu var Matte lite hungrig och i Gallerian på Hamngatan fick sig Matte en minisallad och lite kaffe medan Aili låg bredvid och kollade folklivet, bunden i en barstol vid serveringen mitt på stråket. Matte njöt av att Aili fann sig så väl tillrätta. I Gallerian har hon varit förut.

Ute på Hamngatan fick Aili en kall korv som lunch, de flesta "korvgubbar" säljer "hundkorvar" för en tia. En vanlig begäran uppenbarligen. Strax intill var gatan avspärrad med stora staket för arbeten och en kille började slå i en spik precis brdvid Aili, som blev nyfiken och stoppade in nosen i en springa mellan gallersektionerna. Pang, pang lät det framför nosen på Aili som stod kvar och kollade, likt den inspektorska hon varit vid jobb hemma!

Matte och Aili fortsatte sin stadsvandring och korsade både Kungsan och Norrmalmstorg, bort från city. Gick vidare på Biblioteksgatan, korsade Birger Jarlsgatan och var så tillbaka i Humlegården! Här var det nu ännu fler aktiviteter på gång då timmarna gått och många slutat skolan för dagen. Skateboardrampen var välbesökt och här slog sig Matte ner en stund helt nära med Aili för träning. Första gången hon var här i våras var Aili inte helt bekväm med det intensiva smällandet av de många brädorna i asfalten samtidigt. Fort gick det och tjejer och killar for omkring överallt och Aili försökte hålla koll på dem alla. Hon har varit här några gånger sedan dess och nu var detta oväsen inget hon brydde sig om. Tillvänjning.

På Engelbrektsgatan blommade rosor och tagetes i mängd i en trädgård och pelargoner blommade i blomlådor! Sensommar mer än höst!

Med känslan av att ha gjort en härlig promenad genom en fin stad med både mycket människor, hundar och härlig natur, slog sig Matte ner på bussen efter tre timmars traskande med Aili. Som genast rullade ihop sig under sätet framför och somnade. Hon var lite svårväckt när bussen stannade i Brottby.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)