Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN BILLIGARE LÖSNING, MODJIS LILLA MATSKÅL

2022-02-19

Torsdag.

En träningskompis tipsade om att man på XXL dubbar/dubbar om skor för 299:- och Husses Icebugs har använts mycket och behövde kompletteringsdubbas. Varför Lapskflocken tog en tur till Arninge för att få detta gjort. Man kan även få vilka skor som helst dubbade med vassa spikar som på Icebugs. Ett billigare alternativ till att kunna gå säkert när det är ishalka, än att köpa nya Icebugs. Till skillnad mot många lösa broddar, får man jämnt med vassa spikar under hela sulan. Husses kängor lämnades in och medan detta fixades fick Matte lite annat gjort. Som att handla några fröpåsar för att få fina skördar i växthuspaviljongen i sommar.

Vädret var rätt bedrövligt med regn och iskalla kraftiga vindar. Hundarna hade inget intresse alls av att vistas ute vid hemkomsten. Matte avvaktade lite och tog en kort promenad med dem när regnet dämpats en aning.

Fredag.

Vackert väder med sol väntade! Liksom ett paket med hundprylar som Matte handlat på nätet. Modji behövde en ny matskål. En som står stilla när hon äter och som inte är så stor och ödslig att hennes få foderkulor ser ut som något som blivit över i en mätt hunds matskål. Modji och Aili får samma torrfoder, Acana Senior, men olika mycket. Aili får 1,5 deciliter plus lite ibland, två gånger per dag. Modji får  bara en ynklig deciliter, minus lite ibland. Två  gånger dagligen. Mängden avgörs när Matte känt på respektive hund. Torrfoder uppblött innan servering för lite större volym och bättre smältbarhet, samt för att säkerställa att de får i sig nog med vatten. Mer vatten när det är värmebölja. Utrymme finns då för belöningsgodis vid träning, extra hårda hundtugg att gnaga på för god tandhälsa, plus något extra som mellanmål efter en långpromenad, eller bara för att Matte tycker att de är värda det.

Båda hundarna är fina i munnen med god tandstatus och båda har lagom mycket hull. Man kan med lätthet känna revbenen på både Modji och Aili. Veterinären är nöjd. Man beöver inte trycka för att känna dem! Matte kollar dagligen, inför varje måltid, om det skall vara lite plus eller minus i matskålarna. En snabb strykning med handen över revbenen räcker. Lapska Vallhundar är lättfödda! De tillgodogör sig generellt maten mycket bra och lägger väldigt lätt på hullet och några revben kan man inte känna. Bara en kompakt yta utan revben. Vilket belastar hundens hjärta och varefter slitna leder hos den äldre hunden och påverkar livslängden. Precis som hos människor och övervikt hos hundar är ett allt större problem dessvärre.

En tung kropp belastar hela rörelseapparaten och det är inte bara människor som får artros i lederna med tilltagande ålder. Lapsk Vallhund är en hundras med individer som inte sällan blir gamla och att få åldras smärtfritt och rörligt är våra hundar värda. Det är vi hundägare som serverar maten och styr deras vikt! Det är vi hundägare som avgör hundarnas vikt. Om de skall bli överviktiga med kortare liv eller inte. Övervikt påverkar även fertiliteten. En fet hanhund kan ha problem med att para och en fet tik löper risker vid dräktighet, om hon blir dräktig.

Att töja på gränserna och bortförklara att hunden helt saknar revben gagnar inte hunden. Att ständigt ge den en kvällsmacka och matrester, utan att dra ner på maten i matskålen, gagnar inte hunden. Tvärtom.

Att vi själva har dålig karaktär och gärna stoppar i oss lite mer än vad vi gör av med, får vi bara lida för själva. Det är inte kärlek till hunden att stoppa i även den mer än vad den förbrukar! Numera räknas även kraftig hundövervikt in under djurskyddslagen. Hundägaren kan ställas till svars om hunden blir kraftigt överviktig. Även lindrig övervikt skadar hunden på sikt.

Vi vill väl göra allt för att få ha våra hundar hos oss så länge det bara går. Då måste vi se till att vi kan känna deras revben med lätthet!

Modji serverades sin lilla middag i sin nya lilla matskål av keramik. Liten i diameter men ganska djup. Skålen stod still och för ögat såg portionen mycket större ut, än i den betydligt större matskålen. Vilket Modji säkert noterade! Får en hund välja mellan en stor och kompakt hög med mat och en liten utspridd matsamling tar den det som ser ut av vara mest. Hur inbjudande är några få matkulor rullande runt i en för stor matskål, i jämförelse med en nästan proppfull skål med mat. Även om Modji och Aili äter allt de serveras med stor glädje! Liksom sina anmödrar.

OBS! Jämför inte hundars vikt! En hunds idialvikt syns inte på vågen i jämförelse med andra hundar av samma ras och kön! Idelalvikten får man hos sin egen hund om man väger den när revbenen kan kännas med lätthet! Utan att man trycker! Oavsett hårlag. Modjis idelavikt ligger på 14.5 kg. och Ailis på 15,5 kg.. De är olika byggda. Modjis mor och mormor hade även de idealvikter på 14,5 kg. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)