Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING UTAN KONTAKT MED FIGURANTEN, foto

2022-09-22

Onsdag.

Dagen tillbringades hemma på tomten där solen sken till och från. Aili tuggade på ett större hundtugg medan Husse hjälpte en granne med trimmern och Matte lekte klätterapa. Först klättrade Matte på stegen och plockade ner alla röda fina äpplen. Därefter klättrade Matte mera och beskar det lilla äppelträdet. Som Husse fick en gång för mycket länge sedan av några kursae vid kursavslut. Äppelträdet har överlevt en flytt och hålls litet som på äppelodlingar, men det ger mycket frukt på en plockvänlig höjd. Matte väljer att beskära i september för undvikande av mängder med vattenskott, så som det ofta blir vid beskärning på våren.

På kvällen tränade Aili tillsammans med sin son Sumo och morbror Lime i den närbelägna bergtäkten, där arbeten med att hacka sönder ännu mera berg pågick hela tiden under stort oväsen. Matte valde att träna med Aili på ett sådan sätt som är realistiskt och likt situationen vid skarpa sök i rasmassor. Något som Aili måste vara säker på under lagtävlingen snart. Vid ett skarpt sök i rasmassor och ruiner skall hunden markera en hittad person, som varken syns eller kommer att prata med hunden och ge den någon belöning. Då måste hunden ändå fortsätta att jobba och söka efter fler och nöja sig med att hundens förare belönar och bekräftar att hunden gjort ett bra jobb. Hunden måse även kunna släppa den person den hittat och inte återvända, i hopp om belöning/bekräftelse från den hittade personen. Hunden måste acceptera när föraren säger "färdig".  Betydande: "Nu är det färdigt här! Du var duktig! Men du måste fortsätta jobba och leta efter fler!" Tydliga avslut hos figurant under utbildning och träning är en nödvändighet för att det skall fungera bra, när en hittad person är helt passiv och kanske också osynlig för hunden.

Nu gömde Matte två personer nära varandra i skrotområdet, osynliga och oåtkomliga för Aili, att hitta och skallmarkera. En låg uppe på en container och en låg i en trave med traktordäck strax nedanför. Aili fyndade och markerade figuranten i däcktraven först. Hon ville ogärna gå därifrån innan figuranten kommit fram och belönat, men lät sig övertalas när hon fick skinkpastej ur tub av Matte och ett tydligt "färdig". Aili fick vittringen uppifrån som spred sig runt omkring och även slog ihop med figurantens vittring nedanför. Den figuranten låg kvar i sitt gömställe för verklighetskänsla och realistiska förhållanden för Aili.

När Sumo och Lime hade gjort sina frisök i området, där de fick springa mycket på stora ytor, fick Aili ännu ett sök i skrotområdet. Tre figuranter gömde sig långt ifrån varandra utspritt i området och Matte hade ingen aning om var. Aili jobbade fint och var nu mer säker på vilka spelregler som gällde. Hon var snabbare med att släppa intresset hos figuranten sedan Matte bekräftat och belönat. Det förekom nu även att figuranterna var synliga för Aili och även åtkomliga, men de förhöll sig helt passiva och lät Matte belöna och göra avslut. Som vid fynd av en medvetslös person. Aili har tränat så här tidigare flera gånger, men en repetion skadar inte inför en tävling. Matte var nöjd med Ailis sökarbete och markeringar. Att alltid ha varit noga med avsluten hos funnen figurant och med startsignaler, fick Aili att snabbt komma ihåg vad hon en gång lärt sig.

Fotot nedan är från förra sommaren när Aili gör ett koppelsök och avståndsmarkerar. Här släpper man ofta hunden och låter den avsluta hos den funna figuranten. Eller så belönar föraren hunden utan att den får någon som helst kontakt med figuranten. Då är ett tydligt avslut viktigt. Det är viktigt att hunden förstår att den varit duktig och att föraren är nöjd så. Att den skall fortsätta jobba.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)