Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE LOJT

2018-04-20

Torsdagen blev den varmaste hittills med gassande sol och vindstilla mitt på dagen. Lapskflockens arbetstemperatur var generellt under styrfart och hundarna sökte skugga och Husse och Matte var handlingsförlamade och pustade. Värre skall det bli under fredagen med upp till 24 grader. Hemska tanke. Ännu står vinterstövlarna i hallen och på baksidan ligger snö och is i en stor limpa från takraset. Tjälen håller ett hårt grepp i marken och löven är ställvis fastfrusna. Matte trivdes gott på Island och på Svalbard! I Longyearbyn var det som varmast tio grader den sista veckan i juli och det kändes rätt lagom. Man behöver vänja sig! Från vinter till sommar känns inte helt bra tycker Matte. Vare sig för folk eller fä eller för naturen. Krokusarna har just slagit ut så blommar de över och allt exploderar över en natt. Matte vill njuta låååångsamt! Hinna se påskliljorna, blåsipporna och träden knoppas! Hinna rota fram lämpligare kläder och hinna med rent mentalt. Sjutton grader kändes väldigt varmt. Allt är som bekant relativt!

Matte rensade i rabatterna, slappade, rensade mer i en annan rabatt och vilade sedan ryggen lite. Hundarna låg utsträckta under rhododendronbuskarna. Men fram på eftermiddagen drog skyar för solen och en laber bris fläktade! Hundarna vaknade till liv och Matte fick fart på krattan. Husse hjälpte grannen skifta däck och tog sedan med hundarna ut i skogen. När de kom hem igen var de pigga och leksugna och drog igång en jaktlek över gräsytorna! Matte har planterat sina blommor med hänsyn tagen till var hundarna brukar ha sina springstråk och krokusarna stod kvar intakta och fina även efter två hundars vilda rusningar kors och tvärs över tomten. Dock råkade Aili lägga sig på några av dem efteråt, men de flesta överlevde faktiskt.

Middagen intogs utomhus och Matte krattade sedan vidare. Hundarna höll koll från sin upphöjda plats på altanen och nu var det riktigt behagligt. Klockan gick och in i stugan drog sig Lapskflocken först när det var dags för nyheter  på teve. Då var det sju grader ute och Mattes arbetstemperatur var lagom för att få undan några stora lövhögar. 

På FB diskuterades huruvida man skall klippa/raka hundarna när värmen kommer eller inte, för att de skall orka mer. Förr klädde sig gamla gummor i yllekappor även på sommaren, enligt devisen att de skyddade mot värmen. Inte ser man halvnakna människor bland den inhemska befolkningen på semestern till varmare trakter! Kläder och päls skyddar mot sol och värme!

Övervikt bidrar till sämre förmåga att orka med värmen. Att hålla hundarna vid normalhull är nog bättre än att klippa ner dem, om man ser till hundens bästa. Hur man gör med sig själv är ju upp till var och en, men våra husdjur öppnar inte kylskåpet och smygäter. Det är vårt ansvar att de håller vikten. Vad gäller familjens hundar görs avvägningar vid varje måltid angående mängden i förhållande till belöningsgodis och eventuella "hundtugg". Den totala mängden de äter varje dag är det intressanta. För dem som för oss. Lägger man till får man dra ifrån.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)