Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I SJUKHUSMILJÖ

2016-06-02

Onsdag.

Innan solen steg högt på himlen, passade Matte på att gå en längre promenad med hundarna på morgonen. Arton grader var varmt nog ! Men senare på dagen steg temperaturen till tjugosex grader. Med sig i tankarna hade Matte ett positivare besked än den sista tiden och gladdes åt detta. En dag i sänder.

Syrénerna blommade och doftade längs vägen och fåglarna kvittrade försommarglatt. Hemma var det lugnt och skönt. Snickarna är annorstädes i väntan på att familjen själva målar ramen för de nya glasluckorna. Verandan är nu en ljuvligt sval plats att vistas på i skugga och utan växthusvärme, i total avsaknad av väggar, men med tak. Hundarna nyttjade alla tänkbara möjligheter till skugga och fläktande vindar resten av dagen, vilket inte Matte gjorde när hon vattnade och donade med sin trädgård, tvättade och snabbtorkade tvätt i govädret.

Kvällens träning var förlagd inomhus, trots ljusa kvällar och fint väder. Sjukhuset som träningsgruppen tränat i under vintern är i omvandling och erbjuder mycket bra träning, varför det kändes bra att passa på så länge möjligheten finns.

Tränade denna kväll gjorde tre vuxna Lapsktikar, två vuxna Lapskhanar och en liten tjejvalp - dotterdotter till Násti bärande namnet Stella! Både Násti och Stella betyder stjärna! Så råkade det bli. Násti blev en stjärna! Stella har potential! Alla hundarna bands upp i två mindre sjukhusrum som fick utgöra karantän i väntan på uppdrag. Stella tog seden dit hon kom och var tyst när hon uppbunden med de vuxna hundarna lämnades ensam.

På den sjukhusavdelning där gruppen tränade finns ett större dubbelrum (matsal) fyllt med kartonger, skåp och annat som kan användas som gömställen. Här hittade gruppen även en kundvagn och mängder med bubbelplast. Av detta gjordes en uppgift för varje ekipage. Hunden skulle transporteras genom avdelningen i kundvagnen, sittande på bubbelplasten. Hunden skulle vara i arbete under transporten och längst bort i det större utrymmet och målet för transporten fanns en dold figurant gömd. Man kunde märka på hundarna att intensiteten ökade när de närmade sig det utrymme som hyste den enda figuranten. Nosarna jobbade för fullt! Här lyftes hundarna ur kundvagnen och fick ensamma söka igenom det stora utrymmet. När de skallmarkerat figuranten och var godisbelönade kallades de tillbaka till respektive förare.

Nästa övning blev att ekipagen skulle jobba i par för att söka igenom avdelningen efter en försvunnen person. Ekipagen löse uppgiften så att de växlade och sökte igenom varannat rum som "insatschefen" Husse ville ha avsökt. Var man osäker på någon indikation från sin hund så använde man hund nummer två för ett kontrollsök. Figuranten hittades bakom en stängd toalettdörr längst bort i sökområdet. Stella fick gå i par med sin mormor Násti enligt den urgamla principen att en ung hund får lära sig av en äldre hund. Vare sig det gäller renvallning eller något annat. I det här fallet sök. Utan att nödvändigtvis ha haft något namn som metod. Något man bara gör. Möjligen "se och lär"! Men som nu kan passa in under den populära träningsmetoden "do as I do". Stella gjorde alltså som sin mormor. Hon hängde med på det kopplade söket genom sjukhusavdelningen och när Násti fyndade och skallmarkerade vid toalettdörren såg Stella vad som hände. Dörren öppnades och där inne låg en snäll farbror och matade båda hundarna med godis ur tub! Stella är på G! En orädd liten tjej som gärna hänger med!

Kvällen slutade med en krasch! Som tur var blev ingen människa inblandad. Halva gänget tog bilarna och halva gänget promenerade ner till MAX strax intill sjukhuset för lite mat och eftersnack. När Matte och övriga gående närmade sig parkeringen hördes en krasch strax intill och en massa skrammel. Ingenting kunde ses som orsakat detta. Men så kom en bil i en himla fart längs vägen mot de gående! Med hela vänsterflygeln totalt söndertrasad. Plasten invändigt släpade på gatan och släppte framför de gående. Föraren drog järnet runt hörnet och försvann innan bilnumret kunde uppfattas. De som tagit bilarna kom gående tillbaka från parkeringen med viss oro över att de promenerande  kommit i vägen. Killen hade kört ner en lyktstolpe mitt för parkeringen till MAX! Enligt vad någon sett hade han pratat i mobilen och så när krockat med en mötande bil, för att gira vänster och krocka med stolpen i stället! Tur att den stod där så han inte plöjde in på parkeringsplatsen vid MAX. Ingen människa kom till skada. Bilföraren var i varje fall kapabel att mycket fort köra från platsen och ingen krockkudde hade lösts ut. Bara en lyktstolpe kom i vägen denna gång, när mobilen fick en bilförare att tappa kontrollen.

Tack alla för en kväll med rolig och omväxlande träning!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)