Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VAKTHUNDAR

2018-11-18

Tiderna förändras på många sätt och en del är så klart bra och en del inte alls bra. Att det skjuts unga människor lite här och där i vårt land varje vecka och att det knappt ens nämns med en "blänkare" inne i morgontidningen,  är skrämmande och förskräckligt! En skjuten människa, ett mord, var för inte alls länge sedan en förstasidesnyhet. Så icke mer.

Att man, där Lapskflocken lever, gick hemifrån på en promenad utan att låsa ytterdörren och utan en tanke på att bli av med något under bortovaron, var vad som gällde när flocken flyttade till området för femton år sedan i mars. Uthus och vedbodar var alltid olåsta hos många. Man kände igen de bilar som passerade på vägen och alla hälsade på alla. Man kunde åka skidor med hundar som draghundar på de osandade vägarna, där trafiken var sparsam och mycket hänsynsfull. Så icke mer. 

All utveckling är inte positiv tyvärr. Stöldligor härjar numera i vågor och närheten till Kapellskär och färjor österut underlättar för snabba besök med stora bilar där man lastar in allt som är löst på tomter och i trädgårdar. Nu är det dags igen och på FB varnas för vissa bilar samt uppmanas till att hålla koll och att låsa in vad man vill behålla. Helt absurt blir det när hängmattor och trädgårdmöbler bärs bort och lämnar landet kort efter. Även trädgårdskrukor med sommarväxter försvinner!  Grannar har blivit av med trallvirke i infarterna i sommar. Inga stora mängder men några brädor här och några där blir ett hus i slutändan. Nu har någon i veckan haft besök av en stor och tung bil, lämnade djupa spår. Ett förråd är tömt på åkgräsklippare, gräsklippare och alla redskap och verktyg. Ingen har sett något.

Husse och Matte är djupt tacksamma för sina lättskallade och larmande Lapska Vallhundar i den situation som uppstått. Riktigt bra vakthundar är de! Full koll har de och minsta avvikelse noteras och de skvallrar och får belöning. Knäpp tysta vill inte Husse och Matte att de skall vara. Inte de fritidsboende eller dagtid arbetande grannarna heller! De uppskattar mycket att det finns vakthundar nära inpå, som larmar och skvallrar om sådant som de anser avviker. Sedan är det Husses och Mattes sak att avgöra om mer ihållande skall tillåts, efter det att det larmats och skvallrats. Faktum är att några gånger har hundarna fått ta över och har fått skälla mer ihållande på den som rört sig nära inpå tomtgränsen på ett iögonenfallande sätt, eller på någon av granntomterna. Husse eller Matte har kunnat kolla upp vem som "smugit" omkring och varför. Både Husse och Matte tror att båda familjens Lapska skulle reagera om det fick signaler om fara för flocken. Fara för Husse och Matte. Men man vet ju aldrig. Viktigast är att de larmar och försöker skrämma bort ovälkomna besökare.

Ordet vakthund betyder många saker. Det är skillnad på raser och vad de använts till. En hangarhund och en vaktande herdehund skall vara beredd att ingripa fysiskt på helt eget initiativ. En Chihuahua och en vaktande tempelhund skall fungera som ett larm genom sitt gälla skällande. De skräms även gärna och försöker mota bort inkräktare. Om Chihuahua på Wikipedia: "Rasen är väldigt vaktig och skäller gärna på både människor och andra hundar." 

Många Lapska Vallhundar har relativt stor vaktinstinkt. En nödvändighet för rasen i sin ursprungliga yrkesutövning. Tyvärr en alltmer värdefull egenskap i det samhälle som växer fram. Husse och Matte uppskattar att flockens två hundar berättar om det är något de anser att Husse och Matte bör veta. Enligt polisen är hundar ett mycket bra preventivt skydd. Liksom skyltar som upplyser om hundars närvaro på fastigheten.

På grinden till Lapskflockens revir finns en fin skylt med en mycket fin bild på en Lapsk Vallhund. Bilden finns att köpa på nätet och fotad är Gátchis Juoksanáste Lihkku! Fotad på en utställning i Tyskland av en tjeckisk företagare som ville ha Lapsk Vallhund i sitt sortiment. Att det var just Lihkku som "återvänt till barndomshemmet", den lilla stugan i skogen långt borta från både Tyskland och Lihkku på detta sätt, fick Matte veta av en händelse ett par år senare av Lihkkus matte. Som även skickat dekalerna. Hon hade missat att berätta historien bakom bilden! Att det var just Lihkku! Dotter till Násti.

Lihkku har, liksom kullbrodern Mánnu, titeln CIB (internationell utställningschampion) och hon bor i Nederländerna.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)