Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE MER FART

2014-04-10

Onsdagen bjöd på nederbörd under förmiddagen, men sedan lättade det på och blev uppehåll. Två ynka plusgrader fick regndropparna att se snöinblandade ut. Bitande kallt kändes det och familjen höll sig inne under förmiddagen.

Vinden tilltog och kallare kändes det, men regnmolnen blåste till slut bort och Matte tog med hundarna på en härlig skogspromenad. Äntligen! Aili sprang lös och fick springfnatt! Proppen gick ur och hon exploderade efter några regnvädersdagar, som tvingat henne till mer passivitet än hon kunde stå ut med. Några koppelpromenader om dagen och lite hjärngympa inomhus räcker liksom inte för en springglad och bubblande energisk halvåring. Först for hon iväg bland tallarna borta där myren börjar. Runt, runt mellan de glesa tallarna rusade Aili i vansinnesfart! I cirklar och i åttor forsade hon fram så att torven sprutade om fötterna. Aili låg slickad efter marken och gick nästan på sidan i kurvorna. Å vad hon njöt! Násti och Modji avvisade yrhättan när hon rusade på dem för få med dem i vårruset. Kopplade kunde de inget annat göra. Tre lösa hundar tätt inpå älg och vildsvin tycker inte Matte känns bra. De finns här vid myren. Aili blev törstig och var på väg ut i surhålet, det bottenlösa kärret, när Matte fick stopp på henne. På tillbakavägen betade de vuxna hundarna grönt frisk gräs vid ett kärr. Aili hade myror i kroppen. Fick en aning av en vittring. Rusade rakt uppför en brant bergsida och stoppades snabbt av Matte. Aili accepterade och vände ner igen. Kom på ett nytt sätt att få ut överskottsenergin. Rusade sedan upp och ner för denna branta sida otaliga gånger! Matte började skratta, varpå Aili i full fart rusade ner och så när slog omkull en oförberedd Matte, medelst ett långhopp rakt upp på henne.

Lite mer energi fick Aili sedan ut på kvällen. Familjen tränade i kulvertarna under Vällingby Centrum. Sex Lapska Vallhundar deltog. Tre tikar och tre hanar. En härlig träningsgrupp är detta! Springern L. bor så långt bort att hon inte alltid kan vara med.

Aili fick börja och hon fick göra ett kopplat sök. Hon fick inte se figuranten gå iväg. Aili vet nu vad denna lek går ut på och söker aktivt vittring. Matte förde Aili längs en vägg  och där fick Aili vittringen och sökte sig vidare. Hon fyndade sin figge mellan väggen och någon form av tank utan problem. Aili visar, precis som familjens övriga hundar, mycket tydligt när hon får vittringen från en människa. Öronen åker bakåt, svansen slår kraftigt och hela kroppen går i vågor. Figgen gömde sig på ett nytt ställe när Aili "blundade" = hölls gömd bakom tanken.

Aili fördes vidare kopplad och fick vittringen från figgen igen. Tog sig uppför en trapp till en lastkaj och visade tydligt att hon visste var figgen var gömd. Matte släppte lös Aili, som tog sig vidare till figgen bakom en lastpall. Snyggt jobbat av en ung hund med stort intresse för uppgiften!

Modji fick ett sök med fyra figgar och Matte lät henne söka fritt. Störning i form av personal som tömde sopor kunde hon sortera bort. Två figgar var gömda bakom en olåst nätgrind i ett förråd. Modji skallmarkerade och Husse som var synlig kom ut och belönade. Drog sedan igen grinden. Modji  sökte vidare och återgick när hon fick vittringen av den andra figgen i förrådet. Hon trängde sig igenom spjälorna i en låst grind och markerade från intilliggande förråd, dit vittringen drog. Bra jobbat! Som tur var fastnade Modji inte i det låsta förrådet, utan kunde ta sig ut igen. På sökskynket har hon ett säkerhetsspänne som kan lösa ut i nödfall. Finns på cykelhjälmar för barn. Ett tips. Fanns förut bland sybehör. Ofta får hundarna söka nakna. Ett krav för räddningshundar. Men som fäste för koppel och liten lampa samt för synlighet för omgivningen fungerar sökskynken/tjänstetecken utmärkt. Hunden vet vad den skall göra och behöver inget skynke som signal för att jobba.

Násti fick ett kopplat sök med fyra figgar. Hon söker i högre fart, längre bort än sin dotter och det har inte ändrats med åren eller efter förlusten av ett öga. Här ville Husse ha koll på en flyktig och snabb hund i ett okänt område. Snyggt jobbat av en hund som fyller elva år på måndag!

De Lapska killarna skötte sig jättebra de också och kvällen avslutades med sen middag på Mc Donalds.

Tack för ännu en givande och mycket trevlig träningskväll!

Antal kommentarer: 1

2014-04-10 14:59:22 - Saivi

Ååååå vaffö ska vi bo sååå långt bort?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)