Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARIATIONSRIKA DAGAR, TRÄNING (foton)

2019-06-13

Onsdag.

En dag fick hundarna vara vid Torpet, sedan blev det en tur in till Stockholm och Solstugan i Fredhäll på Kungsholmen och på onsdagkvällen var det träning som vanligt. Flera dagar efter  varandra har de bjudits på omväxling i tillvaron, tillsammans med Husse och Matte. På onsdagkvällen var det dock bara Matte som gav sig iväg till träningen med hundarna. Husse närvarade vid ett informationsmöte, inför en stundande räddningshundkurs. 

Tränade denna kväll gjorde fyra Lapska Vallhundar. Två tikar och två hanar, Aili, Modji, Lime och Nemo. Lime är halvbror till Modji, båda har Násti som mamma och Nemo är pappa till Ailis väntade knytt. Modji och Nemo var kurskmpisar på räddningshundkursen för många år sedan och de är båda certade räddningshundar, varför förhoppningen naturligtvis finns att Ailis och Nemos väntade valpar blir duktiga på att söka, eller använda näsan i andra former av självständiga "hundjobb" som även kräver att hundarna kan samarbeta. 

Kvällens uppgift för de fyra Lapska var, att de en och en lösa skulle söka igenom ett stort område inkluderande en stor läktarbyggnad, efter försvunna människor. I området finns två paddelbanor och kring dem är de en hel del aktivitet och just denna kväll var det extra mycket folk här med en uppdukad buffé utomhus. Ett tydligt störningsmoment, som inte fick någon av hundarna att låta sig störas. De visade tydligt att de hade ett jobb att sköta! Vilket alltid är prio ett för dem.

Vinden var mycket kraftig och byig och den stora läktaren fick den att både ändra riktning och att bromsas upp helt på vissa ställen. Upplägget var sådant att de fick starta vid kanten där buffén var uppdukad och där mycket folk rörde sig. Kort efter starten var en figurant gömd i ett "skåp" med dörr och hål i väggarna, under en trapp. Alla fick vittringen just som de passerat i hög fart med hela området framför sig. Varför det blev en kraftig inbromsning där de vände huvudet och nosen bakåt mot legan och vittringskällan, innan kroppen hunnit svänga runt och tillbaka. Snyggt jobbat och nosarna påkopplade direkt från start, trots aktiviteterna runt om! En planerad svårighet.

På väg från det första till det andra gömstället fick alla utom Aili ensamma söka av hela läktaren, medan förarna gick nedanför på marken. Nästa figurant låg i ett mindre och trädgårdsliknande område i utkanten med diverse buskar, omgivet av täta häckar. När hundarna fick vittringen och skulle söka rätt på vittringskällan, måste de även söka en av de få ingångar som fanns. I den kraftiga vinden blev det extra svårt, då vittringen drev iväg lite olika och ändrade riktning vartefter. Här finns det harar och här promenerade ett par damer förbi medan hundarna var i arbete. Ingendera störde hundarna.

Därefter gömde de två funna figuranterna om sig, för maximalt antal figuranter på tre hundförare. Gruppen skulle ju ändå gå hela vägen tillbaka till bilarna efter den sist fyndade figgen, varför man lika gärna kunde utnyttja området och hitta ytterligare två legor/gömställen.

Nästa två gömställen blev bakom ett buskage, där hundarna skulle få vittringen mycket långt därifrån i vind. På vägen till figuranten i vindriktningen, fanns ett staket runt en boulebana. När hundarna skulle springa runt staketet måste de lämna vittringsstruten för att sedan söka rätt på den igen. Inte så enkelt! Modji löste problemet på så vis att hon hoppade över staketet helt sonika och blev kvar i vittringsstruten hela vägen fram. Den sista figuranten låg gömd vid ett betongfundament omgivet av en tät och bred häck formad som ett långsmalt U, där det bara fanns en ingång. Även här skulle hundarna få vittringen i vind där häcken blockerade vägen för dem. De måste släppa vittringen och ta sig runt och i medvind  söka sig in i U:ets öppning för att nå figuranten längst in. Problemlösning för de fyra självständiga Lapska Vallhundarna! Som alla skötte sig mycket bra och löste den sista uppgiften med figuranten bakom den U-formade häcken lite olika.

Aili fördes i ett kopplat sök här, för att inte frestas att försöka hoppa över häcken rakt mot figuranten i vindriktningen. Aili gick på vittringen i vinden och Matte hängde på när Aili sökte sig runt häcken i sökandet efter en ingång. När hon väl var där släpptes hon lös och drog iväg raka vägen till figgen där hon skallmarkerade och belönades. Nemo avståndsmarkerade fint med skall och kom sedan på att det fanns en ingång. Modji försökte ta sig över häcken, men landade mitt i den breda och täta häcken! Rakt framför den förvånade figuranten! På  något vis lyckades Modji krångla sig loss, ut och fram från de omslutande hårda grenarna och tog sig runt till ingången, där hon satte fart och skallmarkerade direkt vid ankomst och fick belöning. Epic lokaliserade figuranten och avståndsmarkerade på korrekt ställe. Men var inte nöjd och gick upp på bakbenen för tydligare vittringsinformation och kanske för att överskåda situationen vad gällde häckens storlek. Helt otippat kastade han sig sedan uppåt och framåt i ett jättesprång! Landade nästan på figuranten och kom genast till skallmarkering! En bedrift av en hund som verkligen gillar att jobba och där hinder är till för att forceras! 

Av en räddningshund krävs många gånger samma egenskaper som av en renvallande hund. Självständigheten och problemlösningsförmågan, i kombination med förmågan att samarbeta med sin förare, kommer här väl till pass. 

Tack vare den kraftiga vinden och ett genomtänkt användande av den, i kombination med slingrigt planterade, täta och breda häckar, blev det inte alltför enkelt för de fyra Lapska den här kvällen. Perfekt! Blir det för enkelt blir de lätt slarviga och uttråkade. De gillar utmaningar!

Tack för en bra träningskväll, som avslutades med mat och planering.

Klicka för större bild.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)