Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSPROMENAD I VAXHOLM, foton

2020-02-10

Söndag.

Ett oväder var att vänta till kvällen och vinden var frisk. Det var dock uppehållsväder och Lapskflocken begav sig ut till Vaxholm i Stockholms Skärgård, med landförbindelse via broar. Hit tar det inte mer än en halvtimme att ta sig med bil för Lapskflocken och en promenad bland de gamla tätt stående och vindskyddande trähusen från stadens begynnelse lockade. Kyrkan ligger mitt emellan de båda hamnarna och däromkring finns den ursprungliga bebyggelsen i form av små trähus med båthus och fiskebodar längs stränderna, samt klättrande på berget "mitt i byn". En stad med ett numera nerlagt (år 2000) regemente - Vaxholms Kustartilleri, som bidragit med många gamla fina byggnader. När det nyligen lämnats av militären kunde Matte med träningsgrupp träna i byggnaderna på Rindö utanför Vaxholm under ett par år. Innan byggnaderna övergick i annan ägo och fick annan användning. Bostadsrätter bland annat. I en gammal fästningsbyggnad blev det mycket svår och bra träning för Modjis mormor Gázzi!

Nu vandrade Lapskflocken ner till Norra hamnen där ett enormt byggtält täckte hela den gamla träbyggnaden, som varit hembyggdsgård med servering och vacker trädgård på en udde. En kraftig explosion blåste ur byggnaden och ett stort hål uppstod i väggen i oktober 2019. Två personer greps därefter. Här ligger husen tätt men ingen annan byggnad skadades. På bryggan intill studerade de två Lapska en stor flock änder, som först trodde att de skulle få mat. 

Klicka för större bilder.

 Promenaden gick vidare mellan fiskarstugorna på andra sidan viken. De stugor som syns på bilden. Några av dem bebos permanent och några är sommarbebodda med viss försäljning. Vägarna här är trånga och slingrar sig fram som förr. Trångt blev det när Lapskflocken mötte andra promenerande hundägare, vilket inte fick någon hund att uppföra sig illa. 

Så småningom ledde stegen tvärs genom den gamla centrumbebyggelsen med låga trähus, blandade med nyare trevåningshus längs gatan ner mot stora hamnen. Med anrika Waxholms Hotell och skärgårdstrafiken. En anhalt mellan Stockholm och övriga Skärgården med en lång kaj där båtar ständigt lägger till och kastar loss. Vinden låg på kraftigt här och mängder med sjöfågel sökte lä bakom den långa piren och småbåtsbryggorna. Bland änderna stack en stor flock Sothöns ut.

Lapskflocken gick ut på piren, men Husse vände efter några steg. Matte traskade på men vände halvvägs ut till nocken,  då vinden nu tog i såpass att Matte blev ostadig på benen och var rädd att hundarna skulle blåsa "överbord"! Vita "gäss" toppade nu vågorna som snabbt växte. En gammal ångbåt/skärgårdbåt som ännu är i trafik passerade ute på fjärden. På väg ut bland öarna.

Efter en dryg timmes promenerande fick hundarna vila i lä i bilen en stund. Husse och Matte tog spjärn mot vinden och sökte sig in i värmen på Hamnkrogen intill kajen. Liksom rätt många andra den här söndagseftermiddagen. När påtagligt många trotsade den hårda vinden och gav sig ut för att promenera. Fiskgrytan smakade utmärkt tyckte Matte och Husse var mycket nöjd med jättehamburgaren som han beställt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)