Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TUNGGÅTT

2022-03-02

Tisdag.

Fettisdagen/Semmeldagen och naturligtvis måste Husse och Matte åka och köpa semlor!

När solen hunnit fram till Lapskreviret och tinat upp isen på ytan, tog Matte med sig hundarna på en långpromenad i området. En lång promenad på högst varierande underlag och tungt traskade Matte sig svettig. För mycket kläder för denna fysiska ansträngning! Det blåste kallt varför Matte tänkte att vinterjackan skulle behövas, men då hade Matte ingen aning om att hon bitvis skulle gå i sorbet! Halkigt moddigt och väldigt slirigt där spikskorna inte gjorde så mycket nytta. Bitvis gick det rätt långsamt, till den höglöpande Ailis stora glädje. Nej! Det är inte bara hanhundar som kan vara lite påfrestande när tikar i grannskapet löper. Aili var nu på jakt efter killar och ville fördjupa sig rejält i traktens urval av hanhundar. Vissa kissfläckar var avsevärt mycket intressantare än andra och för en riktigt djup doftupplevelse måste Aili smaka på den gula snön... Varför hennes mamma Modji blev nyfiken på vad hon missat och måste smaka även hon. Eller så missade Matte något och den gula fläcken i snön var något helt annat.

När en Borderterrierkille dök upp i koppel runt ett hörn i en korsning blev Aili fullständigt knäpp. Hon skulle dit och inte hemåt! Borderterriern befann sig tio meter bort och ägaren, gående med två stavar och hundkoppel i händerna, fick vissa problem när hennes hund gärna kom Aili tillmötes. Aili gick på bakbenen strävande i motsatt riktning mot vart Matte var på väg. Modji ville hem, Matte ville hem. Inte Aili. Matte och Modji vann över Aili efter en styrkedemostration från Matte. Vilket inkluderade koppelhjälp. Dragkamp.

Matte försökte ösa på där det gick och där det var sandat i korsningar och backar, för att ta det lugnare där asfalt, is och sorbet rådde mycket omväxlande där solen legat på. Intervallträning kanske det kan kallas i viss mån. Solen försvann bakom skyar och det planerade eftermiddagsfikat i solen när Matte och hundarna kom hem fick avnjutas inomhus. Semlor till kaffet! Matte föredrar hetvägg framför en torr bulle och värmde mjölk. Semlan placerades i en djup tallrik, kanel ströddes kring semlan och sedan hälldes het mjölk över kanelen. Långsamt absorberade den torra bullen kanelmjölken och på skeden förenades allt till något oemotståndligt supergott! Det uppblötta brödet, grädden, den lite lösa mandelmassan, och kanelsmaken med mjölken. Testa! Så här skall en semla ätas tycker Matte! Som har med sig vanan från barndomshemmet, där föräldrarna vuxit upp med samma semmelvanor.

Egentligen skall semlan göras utifrån en slät bulle som gröps ur, urgröpet läggs i blöt i mjölk och blandas sedan med vispad grädde, mald mandel och socker och stoppas tillbaka med råge i hålet i semlan. Den varma mjölken till semlorna härstammar från Tyskland flera hundra år tillbaka i tiden. Var kanelen kommer ifrån vet inte Matte. Om det är en familjetradition eller ej. För att göra fikat till en riktig fest hade Matte några bitar finsk bondost i kaffet. Bondost eller kaffeost. Olika namn beroende på var man är. Husse krånglade inte till det så mycket och åt sin semla i handen och bondosten med sked vid sidan av. Modji och Aili fick varsin tuggpinne. Gofika med andra ord! Fullt så många kalorier kande Matte inte förbrukade på sin tunggådda promenad....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)