Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKA och RÄDDNING

2018-10-25

Det kan vara lätt att tro att köper man en Lapsk Vallhund så kommer man med stor säkerhet att få den certad till räddningshund. Men så är det ju inte. Lika lite som att man får en jättebra brukshund bara man köper en Schäfer eller når lydnadstoppen om man köper en Border Collie. Det hänger naturligtvis på vilka egenskaper den enskilda hunden har och hur man fungerar ihop. Det är ju alltid ett ekipage, en hund och en förare som samarbetar. En jägare som vill ha en bra jaktkamrat köper en valp där föräldrarnas egenskaper motsvarar dem man vill ha hos sin egen hund. Så är det även när man vill ägna sig åt räddningssök. Men räddningssök som aktivitet ligger mycket väl till för många Lapska Vallhundar. Sök helt allmänt är en form av vallning där hunden skall samla flocken och återbörda saknade flockmedlemmar till sin flock. Räddningssök är mycket mer krävande än skogssök för både hundarna och förarna och en ras avlad för att kunna valla/fösa renar i ett tufft klimat och över lång tid passar många gånger bra för räddningssök. Både i skarpa situationer och som stimulerande och utmanande hundaktivitet.

En förutsättning är att man bevarar rasens goda arbetsegenskaper och bara köper en valp där man känner till föräldradjurens förmåga till arbete tillsammans med sin förarre - om det är det man vill ägna sig åt med sin hund. Det finns säkerligen en mängd dolda talanger i alla raser! Men om arbetsanlag, jaktanlag, vallningsanlag inte är kända hos föräldradjuren, är det svårt att veta vem som duger till vad. Det är alltid ett lotteri att köpa hund. Men oddsen att få det man söker varierar och har man koll på föräldradjuren ökar oddsen. Lapsk Vallhund är en arbetande hundras, vilket inte per automatique innebär att alla individer gillar eller duger till hårt arbete. Av en räddningshund krävs snarlika egenskaper som av en renvallande hund! Måtte rasen även framledes duga till hårt arbete under tuffa förhållanden. En ras som inte på något vis är "oansenlig". Enligt Husses och Mattes åsikt.

Familjens två Lapska hade ledigt från träning på onsdagen, då hela träningsgruppen beslöt att ställa in träningen efter hårdkörningen i helgen.

Modji och Aili fick i stället agera födelsedagspresent till en 85-åring som älskar hundar! Lapskflocken med jubilar for iväg och besökte "gamla trakter" med många minnen för jubilaren, åt en god lunch med härlig utsikt och avslutade med fika hemma i Lapskflockens revir. Med mycket hundklappande därtill!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)