Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANGÅR ALLA

2024-07-16

Matte är hundägare, Lapskägare, men även pensionär och sjuttio plus. Plus,plus plus och lite till. Alla ni som är sjuttio minus, minus och många minus, som femtio minus och mitt i livet - kommer att bli sjuttio plus och mer, om ni får leva och ha hälsan. Vilket allt fler får numera. Då kommer ni alla hamna i den kategori som ses som byten för alla som vill lura av någon allt vad de äger i form av pengar. Man blir ett potentioellt brottsoffer när man åldras. Matte gick inte på att någon ansökt om ett lån i hennes namn. Inte den här gången. Men äldre blir man varje dag och hur Matte klarar sig nästa gång någon försöker lura henne står skrivet i stjärnorna. Ja, Matte svarar ibland när någon ringer, då det då och då ringer någon som faktiskt behöver få tag i Matte av någon orsak. Helt seriöst. Framför allt från fast nummer med riktnummer. Om exakt samma nummer återkommer. Nej, Matte klickar aldrig på några länkar och ringer aldrig tillbaka vid missade samtal. Ja, Matte kollar upp telefonnummer på nätet, vilket dock allt mer sällan leder någonstans. Nej Matte klickar inte heller på länkar i mail eller mess där någon vill att man fyller i en enkät.

Dagen Nyheter i dag:

50 miljoner bedrägerisamtal har stoppats hittills i år. Motsvarande över tre försök i sekunden. Förra året anmäldes 29 000 telefonbedrägerier till polisen, en uppgång med 36% från 2022. Brottsvinsterna från de anmälda brotten uppgick till 700 miljoner kronor. I år har bedrägerierna, enligt polisen, mattats av.

Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum:

"Oavsett om man utsätts för ett fullbordat telefonbedrägeri, eller snabbt klickar bort samtalet, uppmanar hon att poisanmäla. Vi måste veta vad medborgarna utsätts för, så vi behöver uppgifter både med försök och fullbordade brott. Ett vanligt modus bland bedragarna är att försätta offret i en stressad situation. Det kan handla om en obetald faktura eller att man snabbt behöver stoppa ett pågående bedrägeri på ditt konto. Målet är alltid att se till att du flyttar pengar eller godkänner transaktioner. Du ska absolut aldrig använda ditt bank-id när du blir uppringd. Får du en dålig känsla i magen, vilket många får, ska du bara lägga på luren. Sedan får du ringa upp banken och kolla. I takt med effektivare hinder hittar bedragarna nya metoder. Vi ser i dag att man börjar med mer hot på ett annat sätt än man gjort tidigare. Så det finns en risk att det blir mer handgripligt" .

Även unga utsätts för bedrägeriförsök och bedrägerier.

Vart är världen på väg. Matte vill nog inte veta. Det känns dystert.

D.N. i dag: 20-åring första kvinna att åtalas för gängmord.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)