Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LARMET GICK

2017-08-17

Nu på torsdagmorgonen gick larmet i området! En kvinna var ute med sin Cavalier lös bakom sig på en av småvägarna lite vid sidan av, när ett djur som hon anser 100% säkert var en varg kom fram bland träden mellan husen i fritidsområdet och greppade hennes hund, varvid den försvann in bland träden igen. Platsen gränsar inte direkt till skogen, den omges av skogstomter och den mycket trafikerade vägen löper strax intill. Diskussion har nu uppstått om det var en av två hybrider (varg/Schäfer) som påstås finnas i skogarna. Kort innan uppmärksammade Husse två mycket upprörda rådjur på tomter snett emot Lapskflockens revir och gränsande direkt mot större skog. Samband? Det lär visa sig. Lapskflockens revir avgränsas av högt staket överallt utom på ett ställe, där ett brant berg avgränsar. Svårt att ta sig upp för - men inte ner för. Hundarna hålls nu instängda i uterummet när Husse och Matte är inomhus. Man får anpassa sig.

onsdagkvällen tränade familjen som vanligt och denna gången bland ett antal maskiner på en bergtäkt/bergkross.

Modji, Aili, Nástisonen Lime och Ailis kusin Stella tränade, vilket värmer Mattes hjärta. När inte Násti längre är med visar hennes ättlingar vad de går för i räddningssöksammanhang! Samtliga tävlar i oktober!

Alla hundar fick frisöka i området bland diverse höga maskiner, på vilka hundarna kan ta sig upp på gallertrappor, samt stora grushögar och två olika långa och mörka tunnlar in i grushögarna. Vinden var svag och det var varmt vilket gjorde jobbet lite knepigt för hundarna i vissa lägen. Figuranterna högt placerade på en grushög och på en maskin blev inte alls lika lättlokaliserade som vid kraftigare vind! I värmen blev det tufft för hundarna att ta sig upp och ner på grushögen när de fick vittring och tappade den. Öppningen till den djupaste tunneln ligger ett stycke upp i en stor hög med stenskravel, som hela tiden rasar undan när man går upp eller ner och det tar på krafterna. Vittringen från tunneln lägger sig ofta ett stycke ovanför mynningen.

Att ta sig in ensam i tunneln är svårt nog för hundarna. Att ta sig in och dessutom stå där i mörkret och skälla på en funnen figurant är jättesvårt! Figgen längst inne i tunneln filmade de tre hundar som hade figurant inne i tunneln, för att respektive förare skulle få se hur varje enskild hund jobbade på uppgiften. Stort tack! Modji är luttrad och rutinerad och löste uppgiften bra, men var nog mest fokuserad på att hitta eventuellt tappade små torkade fiskar, som utgjorde belöningen....  Stella var jätteduktig, så även Aili, men en viss ovana vid situationen kunde märkas. Det är alltid intressant att få se vad figuranten ser, för att kunna finslipa träningen framöver! För det är ju just  UTBILDNING SAMT TRÄNING! Inte uppvisning. Ibland kan det kännas som att i grupp tränar en del bara på det som tål att visas upp.....

Tack för en mycket givande träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)