Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅNGA TIMMAR UTE I SOLEN

2022-03-01

Måndag.

Ännu ligger det mycket snö vid Lapskreviret. Snö vars yta är hård av dagsmeja dagtid när solen smälter ytan och flera minusgrader nattetid när en isskorpa bildas av det som varit upptinat. Ständigt tinad snö som fryser till is! Ett islager som bara byggs på. Matte skulle gå från ytterdörren mot grinden och en ivrig Aili halkade genast, när två ben bara for iväg i sidled! Modji hatar denna is! Även Matte, som dock hade spikskorna på sig. Det blev bara en kortare promenad, då Matte hade en del att göra på tomten.

Vid hemkomsten grep sig Matte omedelbart an sandning av hela den såphala sträckan mellan ytterdörr och grind. Tidigare halkbekämpning hade sjunkit ner i uppblött is och återfrusit. Matte passade på att skrapa bort snön från altanen och bryggan, nu när solen hunnit töa upp det som var kvar av snötäcket där. Matte har skrapat vartefter det tinat på dagarna och nu gick det att få bort det sista. Hundarnas favoaritplatser! Så snart det torkat upp valde de att njuta av solen på den behagliga trätrallen. Matte tog en paus och gjorde dem sällskap på bryggan där stolen var torr och inbjudande.

Bäcken porlade vårlikt och några snödroppar tittade fram där solen smält bort snön och värmt några stenar i ett skyddat läge bland stenarna där bäcken rinner fram under snickarboden. De stora snöhögarna runt stugan har sjunkit ihop och blivit väldigt hårda. Vartefter tinar ytan upp och Matte är där och skaver av tung och blöt tinad snö, för att på skynda upptining på djupet.

Skyffel efter skyffel med tung snö slängde Matte ner i vattnet. Hårt och tung arbete men resultatet syntes! Så länge snöhögarna ligger där och smälter ner på den isiga grusgången blir det bara värre och värre med isen som slukar utspritt antihalkgrus. Matte kämpade på och hundarna njöt av solen på bryggan. De hade lite koll på vattensorken som brukar bli aktiv så här års. Matte hoppas att Modji lyckas få tag i även denna, som dök upp när Modji avlivat företrädaren i slänten intill bäcken. Sorkar vill man inte ha i trädgården.

Husse hade upptäckt att på en fastighet längs vägen ut genom skogen var ännu en björk nertagen inför ett bygge. Husse har vartefter hämtat mängder med ved här tidigare under ett par år och den veden värmer stugan nu. Fastighetsägaren kapar stammarna i små bitar i kaminstorlek och lägger dem intill stora vägen. Där är det "först till kvarn" som gäller. Tre vändor körde Husse med bilen och fick med sig hela björken hem. Nu blir det nog inte så mycket mer ved härifrån, då husbygget nyss påbörjats. Rejäla bitar var det som Husse nu staplade upp för att torka.

Dagarna är påtagligt mycket längre och solen klarar nu av att passera över grantoppen i sydväst! Där den så länge gjort kväll tidigare. En fin trappfika blev det på den nu snustorra yttertrappen och altanen. Ännu var det behagligt varmt i solen ännu en stund och Lapskflocken dröjde sig kvar ute. Så snart solen så småningom dök ner bakom skogen blev det påtagligt mycket kyligare och Lapskflocken avslutade utomhusaktiviteterna och drog sig in i den nu lite utkylda stugan.

Snart sprakade elden i kaminen och Modji och Aili ansåg att det var middagsdags. Väntade i köket. Inte riktigt ännu, ansåg dock Matte och fyllde tvättmaskinen i stället för hundmatskålarna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)