Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETT DÅLIGT SAMVETE

2021-08-17

Måndag.

Det lilla Torpet som är Lapskflockens andra revir har blivit ett dåligt samvete i sommar. Efter det att ett nytt golv lagts i köket och rördragning och eldragning därmed behövt göras om, har stugan fått stå obesökt alldeles för länge. Trots det korta avståndet hemifrån. Matte och Husse har helt enkelt inte orkat ge sig iväg hemifrån under mycket heta dagar. Dag efter dag kändes temperaturen över tjugofem, närmare trettio som en plåga. Att sätta sig i bilen med hundarna för att åka till Torpet och söka skugga och vänta in kvällens relativa svalka, kändes föga lockande. Dagarna gick ut på att hålla hundarna svala nog för att de skulle må bra, dricka mycket för egen del, få hundarna att få i sig vätska och att helt enkelt sitta och vänta på kvällen. För att kunna vara aktiv några timmar innan en natt med dåligt med sömn tog vid. Det fanns mycket att göra hemma och hundarna behövde aktiveras. Vilket fick gå före resor till Torpet kvällstid. Det skall vara svalt i sovrummet för god sömn. Det var kokhett och kvavt i sovrummet. Fönster måste ställas upp för insläppande av aningen svalare luft och då åker man inte hemifrån. Juli månad var i Stockholmstrakten vissa dagar hetare än någon annan stans i landet. Det blev oerhört tydligt att man orkar med värmen sämre med tilltagande ålder. Det var vissa dagar jobbigt att stå ut. Benen svullnade och  när luften var fuktig var det svårt att få luft att andas. Orken tröt. Energin rann ut med svetten.

Men flocken överlevde! Hundarna kunde hållas svala med hjälp av kylvästar och möjlighet att ligga i skugga, där den många gånger svaga vinden kunde lindra i alla fall lite. Kvällarna togs till vara för aktiviteter. Matte placerade en pelarfläkt på lagom avstånd från säng och hundbäddar, i ett sovrum som blir som en bastu i söder-västerläge. Husses större sovrum i skuggläge var lättare att kyla ner till natten. Ingen i Lapskflocken saknar julihettan.

En till och från regnig måndag for så flocken äntligen ut til Torpet i skogen vid kusten. Det måste helt enkelt få tillsyn och Modji och Aili måste äntligen få chansen att leva hundliv på den inhägnade skogstomten som ännu är full med blåbär. Matte måste planera skurande av det nylagda och obehandlade furugolvet i köket. Ett fönster måste målas innan vintern. Ett rör måste grävas ner. Hundarna släpptes som vanligt lösa vid ankomsten och iväg stack de för att kolla sitt andra revir. De patrullerade av gränserna och kollade sedan under de tre byggnaderna att ingen flyttat in sedan sist. Matte har gjort sitt bästa för att blockera med stenar, utan att täppa till ventilation mellan plintar och bärstenar. Därefter ägnade de sig åt blåbärsätande. Husse pysslade med vattnet och lät pumpen jobba lite och Matte gick loss med trimmern där det var som mest akut. Regnet höll uppe en stund efter nattens och morgonens regnande. Men inte så länge. Snart öste det ner igen och Lapskflocken begav sig söderut längs Kustvägen.

Ett kort stopp gjordes för att lämna av en bänk hos Mattes yngste son, som ställer i ordning nyköpt hus och Modji, som fått en kattkompis här, ville absolut in i stugan till Selma! Selma satt i fönstret och ville gärna träffa Modji. Så blev det inte, då alla hade andra sysslor som väntade och Lapskflocken for vidare. Från apotetek till apotek i Åkersberga, för att hämta ut en alls inte ovanlig medicin, nyttjad av väldigt många för god sköldkörtelfunktion. Märkligt att den inte fanns i lager!

Skurarna avlöste varandra hela dagen och däremellan gnagde hundarna på resterna av sina märgben och Matte och Husse pysslade utomhus. Dagen avslutades med att Matte gick en rask hundpromenad och därefter tränade hundarna apportering. Av olika föremål, som uppletande och som bärande mellan Matte och Husse. En sax försvann i trägården på olika ställen och likaså en koppling till vattenslangen. En hundleksak var vad Husse ville ha och den bar de gärna till honom. Att plocka upp ett pyttelitet plastklipp för uppbindande av växter klarade de av fint båda två. 

Inför årets lagtävling för sök- och räddningshundar aviserar man apporteringsträning, som en lämplig sysselsättning. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)