Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNUDD PÅ BESATT!

2016-06-29

Tisdagen var en dag som började med solsken, men som snabbt övergick i regnskurar. Således en dag lämplig för ett sällsynt besök i Täby Centrum. Detta enorma inomhuscentrum som byggts ut med mängder av märkesbutiker och matställen och där Matte som är van vid hur det såg ut från början, nu har en tendens att gå vilse på riktigt. Husse har nog smygshoppat då hans jobb ligger nära och han gick med tvärsäkra steg åt rätt håll när han guidade Matte tillbaka till rätt garagenergång. Dessförinnan hade det stockkonservativa äldre paret besökt Åhléns som inte längre ligger där det låg och var ett tidigare riktmärke, Indiska som ligger där det alltid legat, tack och lov! Samt Clas Ohlsson som även det ligger högst upp där det alltid har legat. På Indiska köpte Matte en lite snyggare v-ringad och kortärmad viscostopp i himmelsblått för 98 spänn. Det duger gott! Märkesbutikerna fick vara. Halva priset på Åhléns för två jättesnygga och mjuka kuddar, att lägga på de ärvda små rottingstolarna i uterummet kändes bra. De ursprungliga dynorna är hårda och nersuttna och dessa nya gick perfekt i färg, melerat lite batikaktigt i mörkt grönt, svart och vitt till de ärvda och hemvävda trasmattorna, som pryder uterummets golv. Teknikmagasinet ligger där det brukar även det och där inköptes en superstark magnet för dryga hundringen. Den funkar förhoppningsvis lika bra som en metalldetektor när det gäller att hitta tomtmarkeringar i form av "dubb i berget". Övervuxna sedan femtio år tillbaka av mossa, nerfallna löv och barr. Både vid tormpet och hemma saknas dessa tydliga markeringar och de bör hittas.

Nöjda med sina inköp begav sig Husse och Matte hem i det nu betydligt finare vädret och släppte ut hundarna i trädården.

Här hade nu alla humlor åter piggnat till efter förmiddagens regn och blåst. Omedelbart innanför grinden växer två stora Plymspiréor med urgamla anor på annan växtplats och ärvda Praktbetonicor hitflyttade efter en mellanlandning vid ett tidigare boende. Stora och nu väletablerade bestånd, som blommar vackert tillsammans i vitt och lila. Mycket i trädgården har en historia och är ärvda växter medförda vid inflyttningen. Den äldsta växten fick Mattes mamma av sin lärare under skoltiden på 1930-talet. En gul Doronicum (Vårkrage), delad och åter delad många gånger lever den vidare. När den första plantan såddes är det ingen som vet, då ingen från den tiden lever längre. På sitt sätt en historisk trädgård. En trädgård full av minnen!

Just Plymspiréan och Praktbetonicorna är oerhört populära hos traktens humlor! När man kliver in genom grinden hörs deras intensiva surr och när man stannar för att lokalisera ljudet ser man ett gytter av humlor i luften och i blommorna! Detta uppskattas väldigt mycket av humledödaren Modji, som inte kan bärga sig när hon ser en humla, ett bi eller en geting i Mattes blompottor, lådor och rabatter. Hon hugger snabbt och säkert och ser sedan rätt nöjd ut när insekten ligger där helt stilla. Om mordet inte fullbordas, utan insekten ligger framför Modji i dödsryckningar, kan hon se lite brydd ut.

En enstaka insekt får henne att envist följa den, till lämpligt läge uppstår för attack. Dessa kopiösa mängder av humlor som finns på vardera sidan om gången in till huset, får Modji att hamna i beslutsångest. Vilken skall hon hugga?! Likt fiskarna går humlorna säkrare i flock/stim. Det är farligt att synas! Att sticka ut! Då blir man lättare ett offer. Osynlig i mängden går man säkrare. Gäller för två- fyr- och sexbenta överlag.

Modjis jagande av insekter i Mattes blommor liknar nästan besatthet och orsakar en och annan knäckt stjälk. Vilket Matte självklart inte gillar. Matte ogillar även insekter som ligger i dödsryckningar framför Modjis fötter. Inte ens getingar skall behandlas så. Snabb avlivning om de döden skall dö! Modjis aningen blaséartade uttryck inför döende kryp tilltalar inte Matte...  Bättre då när hon ser lite bekymrad ut. Bekymrad kan hon gott vara!

Snart får hennes halva brorsa Mánnu dambesök söderifrån!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)