Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSOMRÅDEN

2018-09-12

Tisdag.

Att träna skogssök kan vara knepigt nog med att få tillgång till skog att träna i. Allemansrätten är tillåtande, men skall man träna regelbundet i någon annans skog bör man nog ha markägarens tillstånd. Att hitta miljöer för räddningssökträning är inte så lätt. Även om det förekommer att det tränas utan tillstånd från markägaren, lite här och där i bråtiga miljöer. Var och en tar eget ansvar för sin träning. Var man är och även säkerhetsmässigt.

Tränar man regelbundet och med utbildad instruktör närvarande, bör man träna där man fått tillstånd att vara och man skyddas av försäkring genom medlemskap i SBK. I storstadsregioner är marken dyr och tidigare lämpliga träningsområden förvandlas vartefter till bostadsområden och strukturerade platser för utrymmessnål förvaring i containrar. I stället för att ligga som outnyttjad mark där man dumpat lite av varje i åratal. Platser som varit lämpliga för avancerad "hundkurragömma" förvandlas till uppstädade och inhägnade containerparker eller bostäder. Man kan inte ha industritomter där man kan bygga bostäder. 

Att ägna sig åt räddningssökträning innebär alltså ett ständigt sökande efter nya träningsområden! Man ser möjigheter överallt! Kommer på att avståndet är otänkbart, när man är ute och far med bilen. Man är där och då och dit tog det tre timmar att åka.....  Typ. Inte alltför avlägset har Husse och Matte haft ögonen på ett område i omdaning och utveckling, på ett acceptabelt avstånd för träningsgruppen. På tisdagen var ett möte äntligen inbokat för presentation av träningsgruppen och en fördjupad kontakt. Husse och Matte medförde ett introduktionsblad från MSB och det faktum att Husse är utbildad tjänstehundinstruktör/räddning med dryga tiotalet kurser sedan många år och även Mattes mångåriga träning av räddningshundar (1980 respektive 1990-talet) upplevs positivt. Efter en promenad i området med två representanter för markägaren/projektören överlämnades en nyckel som Matte kvitterade och regler för nyttjandet kontra vaktbolag och hyresgäster förmedlades. Ett område som förhoppningssvis kommer vara tillgängligt några år framöver. Lätt upprymda for Husse och Matte hemåt och stannade vid golfklubben för en lunch. En möjlighet till lite firande! Nya träningsområden är alltid välkomna!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)