Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALBORGSTRÄNING, foto

2022-05-01

Lördag - Valborgsmässoafton.

Lapskflocken var bjuden på träning och efterföljande middag på annan ort och på en träningsplats där man inte varit på några år nu. En inhägnad övningsplats för ortens räddningstjänst, med bland annat ett stort "rökhus" i två plan där man tränar rökdykning. Ett inhägnat skogspart ingår även i övningsområdet, varför hundarna för ovanlighetens skull kunde få träna säkert skogssök utan viltnärvaro.

Modji fick inleda dagens träning med ett litet bundet sök i långlina, där tre figuranter gömt sig i närheten av bilarna i två små bodar och i en container. En lycklig Modji svarar fint på kortisonet och grep sig an uppgiften tillsammans med Husse med stort engagemang! Längs den korta sträckan tillbaka till bilen låg ett gäng stora stenbumlingar och Matte gömde sig och gömde om sig tre gånger för ytterligare lite nosarbete för Modji. Varför inte utnyttja den sträckan, som ändå skulle gås, till fler aktiviteter för Modji.

Ali fick ett stort frisök där en figurant var gömd i en liten tillstängd skrubb under trappen i rökhuset och vittringen spreds uppåt och runt i hela huset. Svårt! En figurant var gömd i stor byggnad där en brandbil stod och täppte till ingången mer eller mindre, hunden måste tränga sig in längs med väggen för att komma till figgen som låg uppe på en annan brandbil. En figurant var gömd ute i skogspartiet. Ali skötte sig och löste uppgiften effektivt med bra sökmönster i vinden.

Efter en fikapaus fick Modji en ny sökuppgift. Nu var det hennes tur att söka rätt på Matte som gömt sig bakom brandbilen. Modji fick vittringen vid dörren och måste hitta vägen in längs väggen för att kunna ta sig fram till figuranten. Det vållade henne inga problem och det känns lite löjligt enkelt för en så rutinerad och duktig hund. Matte tänker dock att efter att ha varit så sjuk som Modji har varit med svårigheter att gå, måste man ta det försiktigt under rehabiliteringen. Fick Modji själv välja, så skulle hon mer än gärna nu köra ett lika stort frisök som dottern Aili fick göra!

Ailis andra sök för dagen fick bli ett sök upplagt av träningskompisen som kände området väl. Nu var det området kring byggnader och kullvält tankbil mot skogskanten som utgjorde sökområdet. Inte skogspartiet. Två människor saknades. Rökhuset fick endast sökas av kopplat! Samt utifrån! Matte måste ange om en person fanns i byggnaden eller inte. Aili kom snabbt i markeringsskall upp mot en balkong. Matte avrapporterade inte förrän hela byggnaden var avsökt och Aili hade visat mer än tydligt att någon var gömd inne i huset. Hon skallmarkede sig runt och blev till slut insläppt för avslut hos figuranten, som var gömd mitt i huset. Som är byggt så att det skall likna en mindre villa. Ailis andra figurant visade sig ha gömt sig i den välta tankbilens inre! Hur Husse kommit in för att gömma sig vet inte Matte, men det tog lite tid att ta sig ut! 

Efter en dag med mycket bra träning med perfekt väder för hundträning, for de båda flockarna hem till de tre hanhundarnas revir. Enplanshuset delades med kompostgaller och en tjejavdelning och en killavdelning skapades. Skifte i halvtid då den ena avdelningen inkluderade köket och den andra vardagsrummet samt altanen med gräsmatta. Tjejerna fick, till framför allt Modjis stora glädje, inleda kvällen i köket medan maten fixades! Mat som sedan grillades i killreviret. När kvällen led mot uppbrott hade Modji fått låna biabädden i vardagsrummet och somnade gott.

Flocken for hemåt och vid hemkomsten serverades en sen middag till Modji och Aili. Som inte gått med tomma magar då belöningsgodis delats ut på söken och även "fika" i form av stora och hårda hundkex. Knölen på Modji rygg hade minskat drastiskt under dagen och Modji rör sig mer och mer normalt. En dag med träning, om än begränsad för Modjis del, men i en favoritmiljö gjorde Modji och även flocken i övrigt gott. Modji vill verkligen inte gå i pension och inte heller efter dagens båda sökuppgifter ville hon gå tillbaka till bilen. I det liknar hon samtliga Lapska Vallhundar som ingått/ingår i Lapskflocken. Modjis mormor Gázzi, mor Násti och dotter Aili. Samtliga hundar som älskat räddningssök som huvudaktivitet.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)