Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMARAFTON

2015-06-20

Fredagen - Midsommarafton blev en mulen dag, men med uppehåll och 14 grader som mest. Inte så tokigt på det hela taget. Husse och Matte åt en enkel sillunch på glasverandan. Därefter pumpade Husse cyklarna för färd till samfällighetens firande på fotbollsplanen. Aili är nu 20 månader och vanligtvis har Matte väntat med cykelmotion till hundarna är två år och benstommen färdigvuxen. Men nu var det fråga om en kort tur och inte motion. Likt de turer med elmoppen som hundarna fick göra när Matte var gåbegränsad, i raskt promenadtempo. För egen del har Matte inte förrän nu fått upp benstyrkan tillräckligt, för att känna full balans på cykeln. Cykeldebut för Aili och i viss mån även för Matte alltså.

Aili ikläddes spårsele i läder och sattes fast i den Springer som finns på Mattes cykel. För full kontroll hade Aili även halsband och ett kort cykelkoppel. Matte trodde att Aili skulle kunna ha åsikter om placeringen på Mattes högersida, men Aili varken reagerade på högerhandlingen eller att hon satt fast vid en cykel. Joggade på som om denna första cykeltur var något hon gjorde dagligdags. Suveränt! Aili skulle följa med för miljöträning liksom förra året. 

Rätt snart träffade hon en ny och populär kompis i Bulldoggen Ruffa! Som brukar kunna få andra hundar emot sig med sina ljud och sitt utseende. Aili har aldrig träffat en Bulldogg, men är en vänlig hund som sin mor och tyckte att den ettåriga hunden var en trevlig bekantskap. Ruffa i sin tur är van vid hundar av olika raser och i familjen finns Nástis kullbror. De båda unghundarna fick umgås i utkanten av området och lyckade leka en hel del, trots att de inte fick vara lösa. För mycket folk och för mycket hundar. När Ruffa blev upptagen av sin familj, placerade sig Aili intill en sittande åskådare och där slog hon sig till ro och tittade på dansen även hon. En person hon aldrig tidigare träffat. Likt sina äldre släktingar. Det var så hennes mormors mor Gázzi och Matte träffade varandra första gången på en rasspecial. Fem månader gammal slog sig Gázzi till ro hos den för henne obekanta Matte. Ett lyckat möte!

Husse och Matte hade tagit lotter och familjen vann en terrassvärmare! Vilket var planerat som inflyttningsgåva till den flyttande sonen som fått en stor balkong. Så passande! Hem cyklade familjen sedan med vinsten i Mattes cykelkorg och Aili knatande bredvid cykeln. Hon skötte sig mycket rutinerat även på hemvägen. Första cykelturen avklarad och det var lätt som en plätt.

Hemma väntade Násti och Modji och nu fick alla hundarna komma ut på tomten, försedda med lite Midsommargodis i form av hundtuggpinnar. Efter det att hundarna senare fått middag och rastats klädde Husse och Matte sig varmt för en grillmiddag hos grannen. Matte tog på sig underställ för säkerhets skull. Men infravärmarna i taket gjorde den takförsedda altanen till en varm och behaglig matplats! Även när det var tolv grader ute. Just som Husse och Matte vandrade hemåt kom regnet. Hela dagen hade det varit uppehåll och först vid niotiden började det regna! Det blev inget dagsregn så som väderkartorna angett. Så himla bra!

En trevlig Midsommar avslutades med skärgårdsbilder från Sandhamn på TV om Sandhamnsligan på sjuttiotalet. Ja kära nån vilken skräll när det uppdagades.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)