Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE FIRADE

2014-10-22

Tisdag.

Matte gick över till skogen och lät hundarna rasta sig och springa lösa ett tag. Husse hade dessförinnan tagit med dem på morgonpromenad bort till brevlådan. Aili började löpa häromdagen och känner sig uppenbarligen vuxen, som alla tonåringar, varför hon rätt som det var drog iväg upp i skogen på alldeles egen tass. Men Mattes rytande fick henne dessbättre på andra tankar och hon vände ner från berget igen. Denna gången.....  Brorsan Runne har varit iväg en sväng efter ren alldeles på egen tass och knytten har fyllt ett år och närmar sig den ålder då alltför många av deras rasfränder fått byta hem. Slynglar och slynglor som behöver lite ramar, ordning och inte minst viktig sysselsättning. Vilket INTE består i endast långa promenader! Det ger dem bara god kondition och förväntan på ännu längre promenader. Man går inte en hund trött! Minst av allt en ung hund! Så länge ägaren står på benen har hunden sjöar av ork kvar.  De måste få ägna sig åt problemlösning och de måste få mental stimulans! Jobba med hjärnan! Att trötta ut hunden mentalt, är mycket enklare än att fysiskt trötta ut den. Ledarskap är nu för tiden ett "fult ord" och man curlar och är kompis med sina barn. Samt hundar. Hundar och ungar är flockdjur och behöver någon som visar vilken väg som är den rätta in i vuxenlivet. Aili är en gudomligt älsklig och vänlig hund och står Matte mycket nära. Men hon är också en sjövild hund som slår dövörat till och skäller ut förbipasserande hundar när hennes mor och mormor kommer till Matte för godis i stället. Matte har inga som helst problem med att visa den ljuvliga hunden att hon inte är fullt så ljuvlig när hon går Matte ur hand och skäller ut förbipasserande hundar. Det blir bättre och bättre dock. Skam den som ger sig!

Matte ger sig inte så lätt. Inte när det gäller att få tillbaka sitt en gång rörligare liv heller. Två gymbesök per vecka för rehabilitering är vad som väntar och på tisdagen var det dags igen. Matte körde sin egen bil och tog inte med sig någon krycka. Ett stort framsteg! Matte klarade sedan 10 minuter på crosstrainern mot 7 minuter i torsdags. Benpress och ryggochbröststärkare var andra typer av maskiner som Matte var rekommenderad att använda. Det gick riktigt bra!

Nöjd och belåten gick Matte sedan in på ICA och skulle handla lite. Men i serveringen i entrén låg stora fina räkmackor för facila 69 kronor på rad och talade till Matte!  Som höll med om att hon faktiskt hade en hel del att fira den här dagen. Resultatet på lagtävlingen med egenuppfödda hundar gånger fyra, ingen sjukresa med taxi längre utan egen bil, ingen krycka och 10 minuter i crosstrainern och rehabträning påbörjad! Så Matte slog sig ner och firade med räkmacka och kaffe och mådde gott! Samt köpte med sig en bakelser till eftermiddagskaffet! Nu kan ju Matte åter bränna några kalorier ibland. Målet är inte att krympa mer än bara lite, dock att bevara sig i befintligt skick så gott det går. En kamp mot tiden.....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)