Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSTRÄNING

2024-09-09

Söndag.

Då onsdagens träning ställdes in av Matte, på grund av osäkerheten kring Husses hemkomst efter knäoperationen, fick det bli en träning på söndagen i stället - för den som ville träna räddningssök. Det var det några som ville, trots hettan utomhus med 25 grader och bra sökvind. Totalt var det sex hundar som fick söka rätt på "försvunna" människor både utomhus bland mängder med byggrelaterade föremål och inomhus bland företrädesvis stora arbetsfordon. 

Det visade sig att en rätt stor hund av "bullhundtyp" var uppbunden vid en husvagn i kanten av sökområdet och sedan tidigare har Matte kommit överens med ägaren om att ta in hunden när det tränas hund nära inpå. Med sin husse vid sin sida var hunden sällskaplig och hälsade vänligt på Matte som delade ut hundgodis till den sociala jycken. Om hundar tycker den däremot inte och fick komma in till sin husse i husvagnen ett tag.  När träningen på platsen avslutats skulle den få komma ut igen.

Aili fick ett frisök utomhus med tre figuranter utlagda på för Matte okända platser. Söket inleddes dock med ett kopplat sök i ytterkanten av området, i vindtriktningen där vinden blåste ut ur området. Tanken var att kopplad skulle Aili  tvingas söka av det område där vittringsförhållandena var svårast först; gående precis i gränsen för området. Aili hittade ingen där och släpptes sedan lös för att självständigt få söka av de stora ytorna med väldigt många möjligheter att kunna gömma sig bra. Aili fyndade snabbt den som gömt sig längst bort i vindriktningen! En rätt lätt uppgift. Sedan hittade hon den som klättrat upp högt och gömt sig, där vittringen spred sig vida omkring och då återstod en figurant. Matte fick viss ledning av "facit" som visste var figuranterna var gömda och Aili dirigerades tillbaka till där hon sökt kopplad. Nu hittade hon den figurant som hon passerat tätt intill, men utom synhåll, precis utanför områdets gräns. Vittringen fick hon inte när hon passerade kopplad, men sökande fritt blev det lättare för henne att kunna komma precis rätt för att lyckas. Ett mycket bra gömställe!

Dima som nyligen lärt sig att skallmarkera funnen figurant, fick tre figuranter utlagda på platser som Matte valt som lämpliga för träningens syfte: Hitta och framför allt skallmarkera, utan att komma för tätt inpå figuranten. Det fungerade som förväntat och Matte tyckte att Dima skötte sig fint.

När alla hundarna hade gjort sina utomhussök fick den instängda hunden åter komma ut och träningsgruppen flyttade in i den stora hangarhallen med fordon, för fika och fortsatt träning. Där var det svalt och skönt!

Aili fick även här söka fritt efter tre figuranter på för Matte okända platser och mycket spring på stora ytor blev det! Hon hittade dem alla och skallmarkerade fint. Dima fick en liknande uppgift, där han fick frisöka efter tre figuranter, gömda på så vis att han förhoppningsvis skulle komma till skallmarkering lätt. Han skulle inte kunna komma ända fram till dem och på så vis i frustration lätt komma till markeringsskall. Tanken var god. Men Mattes planering mindre god. Det blev lite för svårt. Det tog tid. Mycket tid. Dima var superduktig i sin strategi! Som var noggrann och tidsödande....  Han sökte sist och olika hundar hade haft figuranter på olika platser i den jättestora lokalen. Nu fanns det många tidigare använda gömställen med gammal vittring. Dima använde sig av uteslutningsmetoden och kollade dem alla systematiskt. Vittring - men gammal. Gång efter gång och så hittade han färsk vittring och en figurant och skallmarkerade fint.

Men ack så tokigt det blev. En figurant satt högt på en maskin med bara ben i värmen. Dima reste sig mot figuranten och skällde och en klo häktade fast i huden på smalbenet. Det såg inte alls särskilt mycket ut till en början - bara en rispa och inte mycket blod. Det visade sig sedan ha blivit djupt och figuranten fick avlsuta träningsdagen med ett besök på en närakut på hemvägen;  med stelkrampsspruta och antibiotika för säkerhets skull.

Umgås man med djur finns det risker och med tanke på i vilken miljö räddningssökträning sker, är det nästan konstigt att skador på människor och hundar inte inträffar oftare. Men ibland händer det ändå och i varje träningsväska finns första förband och lite till för omhändertagande av skador på både människor och hundar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)