Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SITTANDE I EN ROSTIG CONTAINER

2018-05-17

Onsdag.

Tjugosju grader på dagen och ingen vind. Hundarna slappade sig i form för kvällens träning, bortsett från morgonpromenaden och en sväng i skogen som var tryckande het.

På kvällen tränade två Lapska tikar och tre Lapska hanar i en bergtäkt/kross och temperaturen hade sjunkit till tjugo grader vid träningsstarten. Vindriktningen var mestadels svår att ana då vinden var svag. Efter mycket inomhusträning med svåra vittringsförhållanden är hundarna nu pigga på att ta för sig av de stora ytorna i bergtäkten och de är väl förberedda för de lite svåra vindförhållandena mella de höga bergväggarna. Där inte bara ljudet från de skallmarkerande hundarna studsar mot det lodräta berget! Vinden för figuranternas vittring lite kors och tvärs och får den att slå lite hit och dit.

Hundarna fick lite olika upplägg för sina sök, men för samtliga blev det en hel del spring för att söka vittringen från sina gömda figuranter! Gömda bland olika typer av containrar och olika stora högar av många sorters sten. Spridde man ut fyra figuranter med stora avstånd från varandra, utan att föraren visste var de var gömda, men med medföljande facit, blev det även en hel del gående för alla förarna! För att komma upp i högen med pimpsten krävdes det rätt mycket energi, då de runda pimpstenarna rullade under fötterna på både förare och hundar.

Som figurant tillbringade Matte lite tid sittande i en låg rostig container i väntan på att blir hittad. Njutande av en koltrast som sjöng uppe på bergets krön, från en talltopp strax ovanför. En gök stämde in från andra sidan och över alltihopa flög fyra tranor i fin formation. Solen sjönk sakta ner bakom talltopparna uppe på berget. Fullt lika njutbart var det inte att vara figurant i en mindre hög med stora sprängstenblock. Sittande ihopkurad på en sten med en vass kant i rumpan. Vittringen där råkade stiga upp längs en gigantisk hög med branta kanter, bestående av stora, lite runda, stenblock som såg ut att kuna komma i rullning. Här visade det sig tydligt hur oerhört viktigt det är med arbetslydnad! Hunden ville gärna upp i denna farliga brant för att fånga vittringen men lydde den skarpa tillsägelsen om att gå bort från högen och söka vittringen nedanför i stället. Hundarna måste kunna arbeta självständigt långt ut från föraren! Men de måste även kunna samarbeta med sin förare! Matte satt där som en liten hög bland stenarna och hörde vad som skedde nära intill. En självständig och lydig hund fyndade Matte och kom klättrande den långa vägen över stenblocken, varpå han stod fint och balanserade på vassa sprängstenar medan han skallmarkerade. Duktig kille! Som belönades med i värmen mer eller mindre rinnande skinkpastej ur tub.

Modji fick fyra figuranter utplacerade jämnt fördelade i området och hon tog sig an uppgiften i god fart och med förstånd. Hon sökte effektivt och rutinerat igenom området i enlighet med hur Husse rörde sig genom sökområdet. Modji gjorde sökslag i vinden och sökte vittring utan att tokspringa i onödan. Hon jobbade effektivt och resurssnålt.

Matte fick strikta order om hur området skulle avsökas med Aili. Fyra personer saknades och Matte måste gå i högervarv. Hon fick inte gå in bakom containrarna stående längs bergväggen själv, där måste Aili söka av ensam. Matte fick inte heller gå upp i några grushögar. Aili skulle jobba ut ensam och vid fynd skulle Matte rapportera till "facit" som uppmanade figuranten att belöna och ta med hunden till Matte. 

Aili sökte i god fart och mycket långt ut från Matte, som gick en betydligt kortare och snävare sväng längst in i bergtäkten. Hunden är arbetsredskapet och Aili sökte med fint sökmönster ensam av samtliga containrar. Utan att visa någon ökad intensitet eller intresse. I slutet av området fick Aili vittring uppifrån en stor och oregelbunden, lite vidsträckt grushög och hon tog sig upp till toppen, där hon genast hördes skallmarkera. Matte rapporterade "fynd" och figuranten uppmanades att belöna. Aili och figuranten kom gemensamt ner till Matte. Aili stack upp igen och fyndade en andra person ett stycke ifrån den första och proceduren upprepades. Matte skickade upp Aili för ett återsök, då det övriga området var genomsökt utan fynd tidigare. Varpå Aili fyndade sin tredje figurant på grushögen! Därefter valde Matte att gå ett varv runt högen för att ge Aili optimala förutsättningar för att få vittring från alla håll och snart stack hon åter upp på samma hög, men från andra sidan och då hittade hon den fjärde figuranten på denna grushög. Snyggt och självständigt jobbat av Aili med bra och ljudliga skallmarkeringar!

I denna typ av träning får hundarna verkligen använda sina nedärvda egenskaper för att springa mycket och skälla mycket samt tänka till och lösa problem.

Solen hade försvunnit bakom skogen när träningsgruppen for iväg för en bit mat utomhus, denna ljumma försommarkväll.

Tack alla för givande träning och trevlig samvaro!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)