Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET ÄR FÖR VARMT FÖR MODJI, foton

2022-06-26

Modji hade återhämtat sig väldigt fint och konditionen var klart bättre - när hettan kom till Midsommar. Med sorg ser Matte hur Modji stelnar till när det är för varmt för henne att vara i rörelse. Hon ligger hela dagarna i den tjugoniogradiga hettan. Matte gör sitt bästa för att skappa svalka på olika sätt. Fläktar och kyltäcke. Balja med kallt vatten att stå i och glass att äta. Modji har tidigare i livet inte plågats speciellt mycket av hetta, men nu tar den på henne. Hon är äldre och hon har varit sjuk. Den senaste veckan har varit tuff för henne.

Matte lyckades så bra med att kyla ner Modji så att hon överträffade sig själv.... Modj frös! Hon skakade där hon låg i blåst i skuggan med sitt kyltäcke. Helt galet blev det. Modji skulle behöva mer simning, så blev det tvärt om. Söndagens (dagens) simning ställdes in på grund av sjukdom och simtränaren upphör med verksamheten för att fokusera på vidareutbildning och lite annan verksamhet till hösten. Vid den pyttelilla stranden är det knökfullt och inte läge för hundsim. Matte stretchar Modjis ben, kan inte massera längre, då ett eget ont ben hindrar knästående. Matte längtar till Svalbard! Lider med Modji. Mattes eget ben läker efter muskelbristningen, men en krycka används då avlastning krävs.

Midsommarafton.

Husses och Mattes Midsommarfirande bestod i att åka til golfklubben, där en Midsommarmeny serverades med en trerätters middag. Samtidigt som veckans "dagens" serverades som vanligt. Ett sällskap med fyra gamla kompisar som samlats satt vi bordet bakom åt också en Midsommarmeny och skapade feststämning med sina glada röster även för Husse och Matte. I övrigt var det glest med golfare denna dag. Hundarna fick stanna hemma den korta stund deras människor firade Midsommar. För varmt för hundarna.

När solen sjunkit bakom skogen öppnades alla fönster och stugan vädrades ut. Gräsmattan låg i skugga och hundarna följde hoppfullt med Matte för att stänga till växthuset. De vet att gurkorna mognar snabbt nu och den första skulle skördas  på Midsommarafton hade Matte lovat. Gurkorna är slanggurkor av minimodell och väldigt goda! Även kallade "snackgurkor". Med sina 10-15 cm. är de perfekta att äta rakt av och nu delade Matte den första gurkan lika mellan sig och sina båda hundar. Supergod och saftig och ett mycket uppskattat avslut på dagen!

Midsommardagen.

Med Husses hjälp vattnade Matte allt som behövde vattnas, med kanna fylld i gårdpumpen på gräsmattan. Husse fick vara vattenbärare och Matte kryckade omkring och pekade var vattnet skulle spillas. Potatisen har vuxit sig högre än någonsin, i den nyköpta jorden i lösvikt som fyller odlingslådorna! Matte var lite orolig att det bara skulle bli en massa blad, men en kontroll visar att det är fina mandelformade potatisar på tillväxt av delikatessorten Amandine. Sockerärtorna går snart i blom och det renoverade lilla jordgubbslandet i sin låda tar sig fint. De första karten syns nu. I fjol var det en rekordskörd med alla revplantor som tagit sig, men en gallring av plantorna är nu gjord och yngre får ersätta de flesta äldre. I en rund upphöjd rabatt väser en fin krans av ljusgrön plocksallat runt en kärna av rosenskära som börjar sträcka sig på höjden en miniblomsteräng har tagit form i en annan rund upphöjd rabatt. I den tredje sträcker solrosorna på sig. Tre rundlar på en bädd av täckbark inramad av rostig plåtkant avgränsar trädgårdens odlingsdel. Aili kollade om de svarta vinbären mognat ännu och det hade de inte. Krusbären är för kartiga för hundarna ännu. Alla bär på buskarna är för hundarna, då Matte syltat och saftat färdigt i sitt liv. En jordkällare full av vinterns behov av rotsaker, burkar och flaskor var tidigare ett måste i septempber, med två hungriga söner och ett gäng dagbarn att utfodra. Så är det inte nu och inte dricks set saft eller äts det sylt. Modji och Aili frossar tillsammans med Matte direkt från bärbuskarna snart!

I övrigt var dagen precis som dagen innan. En kamp för att få Modji att må så bra som möjligt. Att röra på sig mellan varven och att inte somna för djupt där det var för varmt. Samt att hålla henne lagom nerkyld.

Klicka för större bilder.

I kvällningen välkomnades Matte av de båda katterna, som var tacksamma för mat och lite sällskap. Mattes kattansvar kommer att dra ut på tiden. Ovissheten är stor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)