Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING FRÅN MORGON TILL KVÄLL. foto

2023-01-19

Onsdag.

En solig dag som inbjöd till långpromenad! Vilket många nappade på och de som passerade reviret med och utan hund var många under dagen. Vilket Matte valde att utnyttja för träning av Dima och Aili. Ämnet för träningen var: Inte rusa efter staketet och skälla på de passerande. Till sin hjälp hade Matte det fina halsbandet som både kan belöna och korrigera. Ett pipljud som betyder godis som belöning för gott uppförande - skvallrande och en liten dusch för korrigering vid skällande och rusande efter staketet. En metod som tagit udden av tidigare hundars blockerade tokskällande längs staketet, i kombination med effektiv skvallerträning. Det krävs extra gott godis för att belöningen skall bli optimal för gott uppförande. Vilket är liktydigt med ljudlöst skvallrande till Matte, när någon kommer gående utanför staketet. 

Den granne med en hanhund som Dima fattat tycke för och känslorna är besvarade, som på tisdagen blev upphetsat utskälld av Dima kunde nu passera utan Dimas ljudliga kommentarer. Vilket gav effekten att Dima plötsligt blev en mycket attraktiv hund, som en och annan förbipasserande hund gärna ville komma fram och hälsa på. Vilket innebar att Matte hade två tysta hundar som uppförde sig fint och förbipasserande fick vissa problem med att få med sig sina egna hundar, som ville fram till staketet och hälsa.

Dima svarar mycket bra på pipen från halsbandet. Ljudet får honoom att uppsöka Matte för skvallerbelöning. Duschen har han betraktat som en situations- och platsbunden obehaglig händelse, när han rusar efter staketet och vrålskäller. Samt förknippad med ett starkt uttalat "fy" någon enstaka gång. Ett oönskat beteende som måste tränas bort. Förbipasserande ser bara en svart ilsken hund som nog kan hoppa över staketet när som helst. De ser bara det relativt låga trästaketet och inte kycklingnätet som förhöjer det till en och tjugo och rådjurssäkert. Effekten av denna träning sitter inte i livet ut, utan måste som det mesta annat man lär sina hundar repeteras och påminnas om med jämna mellanrum. När det gäller en ettåring som Dima, som inte vuxit upp på platsen, krävs tätare repetitioner.

Klicka för större bild.

På kvällen tränade träningsgruppen i ett nerlagt daghem helt renons på möbler. Man kan dock fixa gömställen rätt bra ändå. Dörrarna är många och de kan ställas upp och man kan gömma sig bakom på olika sätt. Hundarna bands upp tillsammans som vanligt, i det enda uppvärmda rummet i byggnaden. Dima har fått förväntningar och därmed svårare att vara helt tyst när Aili är ute och söker och han hör hennes skallmarkeringar. En person avdelades som 'karantänsvakt' på grund av Dima och den unga Springertjejen. De måste lära sig att vara helt tysta när de är uppbundna. Ibland svallar känslorna.

Aili fick ett sök med tre figuranter gömda på för Matte okända ställen och en 'facit' som visste var figuranterna var gömda. Varför Matte kunde korrigera och styra bort Aili när hon kom till skallmarkering, där det bara fanns gammal vittring och ingen utlagd figurant.  Aili fick jobba rätt länge för att fastställa vittringskällan när en person gömt sig mellan två mot varandra uppställda dörrar i en korridor. Vittringen flödade längs hela korridoren!

Dimas sök hade Matte planerat redan vid ankomsten. Han skulle få söka fritt från den ena kortsidan genom hela den långsträckta byggnaden med två delvis parallella korridoren och mängder med rum och utrymmen. I en liten skrubb intill det bortersta rummet skulle han få hitta en gömd person. Dima jobbade i ett mycket bra tempo på de mycket hala golven. Hans nos var påkopplad direkt från start och han sökte aktivt vittringen från den enda figuranten. När han kom fram till slut fick han peta upp dörren som var uppställd med en mycket smal springa. Dima godisbelönades av figuranten som satt på golvet. Längs vägen tillbaka till hundrummet vid andra gaveln, fick en person gömma sig bakom ett duschdraperi i duschutrymmet. Dima släpptes på ett nytt frisök och löste uppgiften fint.

Nosarbete och sökarbete passar Dima fint! Han visste vad som väntade när Matte ställde fram träningsväskan vid ytterdörren på sena eftermiddagen och den väskan höll han noga koll på! Dima gillar träningarna. Matte gillar att sökträna med duktiga Dima!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)