Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN TUR TILL TORPET

2022-03-28

Söndag.

Så var det äntligen dags att få ställa fram klockan och få en timme extra för utomhusaktiviteter med dgsljus på kvällarna! Guld värt under åren med arbete och djur och trädgård att ta hand om efter jobbet! Man slapp pannlampan. Guld värt även nu som pensionär, med en timmes dagsljus till på kvällen för att kunna träna hundar utan pannlampa! Em timme till på kvällen för hundpromenader i dagsljus och trädgårdsjobb av olika slag! En timme mindre att sitta bort inne i stugan. Att det ljusnar först vid sex i stället för vid fem på morgonen känns som en fördel så här års. En timmes tidsskillnad mellan lördag och söndag är väl inte annorlunda än att resa mellan Sverige och Finland. Många reser mellan många länder i olika tidszoner titt som tätt och tappar timmar och får timmar och slutar inte resa för det. Gnäller inte heller över tappade eller fådda timmar.

Men det var ett himla gnäll på många intervjuade i radio på morgonen och i lokaltidningen och andra tidningar. Sommartid sågs som en extremt dålig idé! Men det kan inte ha varit några djurägare som yttrade sig tänker Matte. Som tidigare även fick en timme extra att hinna motionera sin häst i dgsljus efter jobbet, utan att behöva rida med pannlampa i skogen.

Vinden tog i rejält i vindbyarna på lördagen och på söndagen for flocken ut till Torpet för att titta till stugan där. En hoper höga och rangliga tallar, samt några mycket gamla granar på tomten nära huset blir vindfång, när vinden ligger på från sydväst. Allt såg dock ba ut och endast tallgrenar hade blåst ner. Stora och små grenar låg lite överallt och Matte plockade ihop och snyggade till. Modji och Aili gick sin runda längs staketet även de och inget djur föreföll ha tagit sig in deras revir sedan sist. Vinden tog i även nu och tallarna svajade rejält. Det var kallt och så småningom kändes en mugg varmt kaffe allt mer lockande. Vattnet är avstängt så här års, varför flocken återvände hem för eftermiddagsfika.

Matte älskar sommartiden! Trots att klockor och timers på olika lampor hemma måste ställas om. En timme dagsljus till för utomhusaktiviteter kvällstid är guld värt. Tycker i alla fall Matte. Som trots söndagens iskalla vindar hade lite svårt att gå in och laga middag. Ännu finns tjock is att hacka bort och Matte gjorde vad hon kunde i slänten där småfåglarna matas och där snön trampats till. En isig backe är en säkerhetsrisk och ännu är mycket av isen hård som berget självt. Även Husse dröjde sig kvar på vedbacken, där nyhämtade björkkubbar behövde bli omhändertagna.

De två hungriga hundarna påminde om att det var dags för middag, när Matte ville utnyttja dagsljuset maximalt. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)