Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄDERPÅVERKAD HELG

2020-05-18

Lördagens planer sprack på grund av det extremt snabbt växlande vädret från halvtimme till halvtimme.

Ett efterlängtad besök i tider av isolering och social distans, med lån av hundar för en skogspromenad och sedan fika utomhus tillsammans var planerat. Men hur blev det?

Besökarna anlände efter det att morgonens blötsnö smält undan. Vinden tog i med isande kalla byar. För att helt kort avlösas av ljuvligt värmande sol - men med snabbt uppdykande hotande blåsvarta moln från både syd och nord. Varför det fikades först innan nya nederbördstinna moln täckte himlen över den lilla stugan i skogen. Fika dukades upp med coronadistans på den mest skyddade platsen. Altanen med skyddande hörn i vinkeln mot söder mellan hus och tillbyggnad. Åtta plusgrader och kallt även utan snö och blåst. Besökarna fick sitta på renskinn och fårskinn och svepte in sig i filtar.....   Husse och Matte lever sina liv utomhus i alla lägen numera, för utrymme, egentid och av nödtvång om man skall träffa andra. Varför de varken behövde skinnfällar eller filtar. Härdade. Fikastunden inleddes med blå himmel och värmande sol och strax skulle hundarna få gå en långpromenad! Men blixtsnabbt drog molnen in och fikastunden med trevligt sällskap avslutades med hagel som vräkte ner och vind med isiga slag i ansiktet. Hem for besökarna med Mattes första rabarberskörd och en bukett vårblommor. Hundarna snuvades på promenaden och Husse och Matte hade gärna umgåtts lite mer när tillfälle nu gavs.

Söndagen skulle bli ännu mer nederbördsrik fram på dagen, men startade med sol. Lapskflocken hastade ut för att ta vara på möjligheterna till torrskodd utevistelse. Med väntande mer värme fram i veckan såg Matte till att äntligen få ner sättpotatisarna i de två pallkragarna. Trots att jordtemperaturen inte var idelaliskt hög. Fuktig var jorden i alla fall. Molnen hopades vartefter och Matte stressade på. Två pallkragar fylldes med sättpotatis och täcktes med plastlock för drivbänksvärme. En pallkragebädd med övervintrad grönkål späddes på med gamla egenskördade ringbloommefrön, piplök och sommarmorötter. Planen var att köpa plocksalladsfrön men så kom isoleringen och inga fler frön kunde köpas. Över alltihopa reste Matte det andra plastväxthuset. Ett står redan över den nygödslade pallkragebädden med jordgubbar. Vid besöket på den lokala lilla handelsträdgården där man plockar och betalar själv med Swish pratade två besökare mycket om Korona! Då inte om någon sjukdom utan en mycket populär jordgubbssort som fanns att köpa. Matte ger de gamla plantorna chansen ett år till. Med revor blir det nya plantor och odlingen kan förnyas tänker Matte.

Just som Matte var klar kom regnet.

Sedan gick Lapskflocken in i stugan och väntade på uppehåll, gick ut en stund och njöt av solen. Hundarna bredde ut sig på bryggan som torkade upp snabbast och Matte och Husse jobbade på utomhus med lite av varje. Så blev det alldeles mörkt och även lite åska och regnet öste ner igen. Långa stundar va det inte mellan de olika vädertyperna!

Direkt efter en störtskur gick Matte iväg med hundarna på en promenad, med blå himmel över skallen. Kommen ett par hundra meter bort drog molnen ihop sig igen och Matte kortade av rundan och hann hem precis innan det började hagla och blåsa kraftigt igen. Hattigt! Trots allt blev lite nytta gjord under dagen.

En dag som åtminstone var väldigt omväxlande!

På den nyligen sålda grannfastigheten som blev ett upplag för byggnadsställningar och liknande har just dessa försvunnit. En uppställd båt skulle nu rustas tydligen och två personer verkade ge en tredje oder. När regnet vräkte ner lämnades denne kvar för att minutiöst tvätta hela båten ren. Högtryckstvätt, ösregn, och inga regnkläder. I långt mer än en timme tvingades en person stå där i regnet, blåsten, kylan. Husse och Matte tände en brasa i kaminen och funderade över vad som pågår så nära inpå. Slavarbete såg det ut som.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)