Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAGSTRÄNING

2014-12-11

Ovädret kom inte oväntat. Matte hade plockat undan alla lösa föremål, burit in ved och fyllt vattendunken. Onsdagen blev en blöt och förskräckligt blåsig dag med stormbyar från söder. Hundarna fick en rastningspromenad och drog sig sedan omedelbart tillbaka upp på glasverandan. Matte hade ännu några saker att fixa utomhus och gjorde detta iakttagen av hundarna som ville in i brasvärmen.

Matte pysslade sedan inne hela dagen och hörde på Radio Stockholm om nerblåsta träd, strömavbrott inställd skärgårdstrafik och inställd Ålandsfärja. Vid några tillfällen försökte Matte släppa ut hundarna, som vägrade.

Till kvällen skulle ovädret ha dragit förbi, men fortfarande när Husse kom från jobbet öste regnet ner och stormbyarna vek träden. Träningsplatsen ändrades från SKANSKA till fordonshallen i Vargmötet. När den för kvällen lilla träningsgruppen med tre hundförare och fyra hundar skulle börja träna, hade regnet upphört och vinden nästan upphört. Det klarnade upp. För en gångs skull stämde väderrapporten till punkt och pricka!

Modji fick börja. Två figuranter var utplacerade nära varandra, en på golvet i en stor skopa och en strax intill uppe i hytten på en stor grävare. Mitt på golvet i den stora hallen och rätt knepigt upplagt. I ett intilliggande utrymme höll några personer på att plasta in en båt i krympplast!? Dörren var intet tät och naturligtvis innebar detta en bra störning. Modji var en slarvmaja! Fick vittringen av båda figgarna och markerade den i skopan genom att hoppa in och sätta sig på magen på Husse och skallmarkera fint. Men sedan jobbade hon inte färdigt på den andra vittringen och gav sig ut på ett stort frisök i hela hallen. Där hon tog lite ledigt och stannade upp och nosade på golvet både här och där! Sket på ett ställe och fick påminnelser från Matte om att fortsätta jobba. Hundarna var nyrastade innan de åkte hemifrån. Modji fick sedan fatt i den kvarvarande vittringen genom att skärpa till sig, koncentrera sig och slå ner på farten och markerade till slut vid vittringskällan. Hon löste uppgiften förvisso men det kunde ha gjorts på kortare tid....

Brorsan Lime skötte sig betydligt bättre! Lugnt och sansat och diciplinerat jobbade han sig fram till vittringarna och samtidigt som han fyndade Matte i skopan fick han vittringen från Husse i maskinhytten. Men sedan blev det svårt att lokalisera vittringskällan och han fick jobba på den ett tag. Men han jobbade! Idogt och intensivt och löste uppgiften mycket fint! Duktig Lime!

Så kom den rutinerade Násti och visade var skåpet skulle stå! Hittade Matte i skopan snabbt, fick vittringen från Limehusse i hytten och ställde sig mitt emellan och skallmarkerade båda växelvis! Precis som hennes mamma Gázzi brukade göra. Násti valde sedan att slutmarkera Matte för belöning och skällde sedan ner Limehusse från hytten och fick belöning. Imponerande snyggt utfört arbete av en rutinerad hund!

Aili tränas lite annorunda och fick ett annat upplägg. Husse satte sig på nederdelen av maskinen och Limehusse kröp ner i skopan och gömde sig. Men först lämnade han ifrån sig sin mössa till Matte. Den fick Aili lukta på innan hon sattes i arbete. Aili startade i full fart och flög genom området. Kors och tvärs och hit och dit i flygande fläng! Så småningom slog hon av på farten och fokuserade kring området där figuranterna var gömda. Sprang förbi Husse åtskilliga gånger utan att ta kontakt och jobbade i stället intensivt på mössägarens doft. Snyggt jobbat! Hittade honom och kom till spontan skallmarkering. Hon tränas inte på markeringar och fick ju belöningen hur som helst vid fynd. Skallet kom av frustration över att inte komma in i skopan och in till figgen. Men det är bara bra om hundarna inte gör som Modji! Att få 15-20 kilo hund över sig är inte vare sig roligt eller bra. Även om målet är att hunden skall komma så nära figgen som möjligt. Alla hundarna löste uppgiften, men på lite olika sätt. En bra träningskväll blev det! Tack! Avslutning på den lokala pizzerian.

Antal kommentarer: 2

2014-12-11 09:19:27 - Saivi m flock

Å vad ni har det skoj läser jag!
Är jätteavis!!!(inlove)Kramen Saivan

2014-12-11 09:23:27 - Marianne

Vi ses efter jul! Så ladda nu ordentligt tillsammans med din matte!:D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)