Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖDELSEDAGSFIRANDE

2018-10-10

Tisdag.

Husse och Matte tackar för många grattis både på FB och Instagram! Som sagt, det hängde på en skör tråd att alla knytt och deras mamma hade strukit med. Vore det inte för en "gammal rutinerad veterinär" som satte ner foten och såg till att Modji snittades i sista minuten. Att alla fyra knytt hade starka hjärtan och stor livsgnista och var allmänt en stark skara bidrog till det lyckade resultatet.

Aili och hennes mamma Modji firades redan vid frukosten med en rå äggula som topping på det uppblötta torrfodret. Utöver den dagliga dosen laxolja! Dagen var fin med kraftiga men milda vindar (8 sekundmeter) och den tillbringades utomhus på tomten. Där fick Modji och Aili gnaga på märgben, liggande på gräsmattan, medan Husse och Matte ägnade sig åt trädgårdsjobbande. Lite lätt förundrade var hundarna när de upptäckte Matte uppflugen på berget bakom huset. Balanserande på kanten till det lodräta stupet vid husknuten. Här växer murgrönan upp och vidare på berget och den var begärlig för svältande rådjur i vintras. Vilket ledde till att de lutade sig för långt ut och ner och sedan halkade och hamnade nere på tomten, med stora problem att ta sig därifrån. Ingen verkade ha skadats, de landade i mjuk snö, men man vet ju inte. Risken för skador var nog större när de försökte hoppa över det nät som höjer staketet för att hålla hundarna inne och alla andra djur ute. I vintras raserades stora delar av detta nät således av rådjuren och det var ju inte heller så bra. Varför Matte nu stod där uppe och gjorde  sitt bästa för att med några sektioner i smide, sammanlänkade med buntband, bygga en avgränsning på berget vid stupet. Med hjälp av ett rep som fick staga upp det hela, en liten knotig tall och ett gammalt räcke som fästpunkter. In i detta "staket" ledde Matte sedan murgrönan för ytterligare stagning. Jobbet tog några timmar och både Modji och Aili kom med jämna mellanrum och ställde sig nedanför stupet och kollade hur det gick för Matte. Det uppskattade Matte! Skulle hon ha rasat ner så hade hundarna säkert berättat det för Husse. Det kändes tryggt.

På sena eftermiddagen begav sig Lapskflocken iväg till grannkommunen och då hundarnas middag denna kväll skulle bli försenad, fick de varsin stor bit torkad lever som förrätt. Två tugg så var bitarna borta och två lätt förvånade hundar slog sig till ro i bilen. Mattes nygjorda tatuering behövde fixas till lite. Några tunna streck hade inte kommit med och allt ser man inte förrän det gått lite tid. Nu var en tid bokad för detta. Granne med den mycket centralt belägna studion ligger en bra indisk restaurang, så där åt Husse och Matte sin middag.

När flocken åter var hemma fick hundarna sin födelsedagsmiddag, som bestod av samma torrfoder som vanligt (Acana-Cobb Chicken and Greens) uppblött och nu utblandat med skinkpastej! Den finska skinkpastej i tub som används i träningsgruppen som belöning vid träning och älskas av hundarna! Den säljs i Hötorgshallen som delikatess! På båtarna till ett pris som passar bättre för hundträning. Som efterrätt fick Aili den enda kvarvarande torkade kalkonfoten. Modji fick ett vanligt litet hundkex. Den orättvisan var Modji säkerligen väl medveten om! Men hon kompenseras på sin tiooårsdag den 1.12!

Vid läggdags fick de sedan varsitt stort och hårt hundkex i stället för det vanliga lilla. En födelsedag fylld med extra godsaker! Även hundar måste få sina "särskilda dagar".  LYX! Dagar då mycket är annorlunda på ett positivt sätt. Lika väl som att de kan behöva extra goda belöningar för extra berömvärda insatser i träningen. Även hundar vill ha guldkant på vardagen ibland! Tror Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)