Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS SAIVI!

2019-02-22

Ett jättestort GRATTIS till Modjis dotter Saivi och hennes matte!

Nu grattas många duktiga hundar på FB, men alla har inte FB, varför många duktiga hundar aldrig syns där och inte heller kan många intresserade Lapskägare och intresserade av rasen få reda på att det finns många Lapska Vallhundar, som visat goda egenskaper inom olika typer av hundsporter. Tänk om man kunde samla all information om Lapska Vallhundar som är aktiva inom hundsporter, på en plats tillgänglig för alla som är intresserade. En plats som inte kräver någon form av medlemsskap. Det mesta förefaller hamna på FB. Någon form av forum?

Modjis dotter Saivi har inget FB-konto och grattas därför här för att ha tagit sitt andra NW-diplom, blivit 3:e bästa NW-hund 2018 i sin Brukshundklubb, Gagnef-Floda, samt kommit på fjärde plats i klubbens utnämnade av "Årets hund".

Matte skrev fel på bilden. Inte KM! Utan tredje bästa NW-hund 2018. Klicka för större bild.

Som uppfödare lägger man ner mängder med tid och engagemang på att skapa nya goda individer inom det djurslag, den ras, man är engagerad i. Man söker bra avelsmaterial och man försöker ge de små en god start i livet. Att efter några år få se de unga individer som lämnat föräldrahemmet visa goda anlag, värmer uppfödarhjärtat enormt! För att uppfödarna skall få ett kvitto på att de tänkt rätt, krävs att de nya mattarna och hussarna tar materialet till vara och låter sina nya familjemedlemmar visa vad de går för! Att de har de egenskaper deras uppfödare och första husse/matte hoppats på. Tack alla ni som visar vad era Lapska Vallhundar duger till! För rasens skull. Oavsett var de är födda!

torsdagen kunde Matte fira att det på dagen var sex veckor sedan en höftprotes bankades ner i lårbenet! Sex veckor skulle det ta innan den hade vuxit fast och sex veckor måste man gå med två kryckor för att inte riskera att falla och sabotera kirurgens fina arbete. På torsdagen åkte Lapskflocksn till golfbanan mitt på dagen. Solen sken lite till och från och vid passagen dagen innan kunde man se att hela södersluttningen mot skogen, mot slutet av artonhålsbanan, nu låg bar! Ovanför drivingrangen nedanför, som var en enda iskaka. Barmarksområdet råkade dyka upp just när Matte kunde få gå med en krycka och möjligheterna öppnade sig. Det var ju inte bara det att Matte fick gå med bara en krycka. Nu kunde Matte det! Var stadig nog! Går ju mestadels utan något stöd alls inomhus. Inte käppen heller. För varje dag har förbättringen varit tydlig ända sedan operationen. En väldigt positiv känsla och det har bidragit till motivationen att göra hela gymnastikprogrammet morgon och kväll. Oavsett hur tröttsamt det har känts ibland.  Samt träna benstyrka, rumpmuskler och balans. Kniiiiper gör Matte ofta.

Nu släpptes hundarna ut lösa ur bilen och Matte gick stadigt och väldigt nöjd ut på gräsytorna och uppför slänten, där det var helt isfritt. Bort från parkeringen bar det, Husse var med och hundarna höll koll på båda. De rörde sig kontinuerligt i sitt sökande efter nu blottlagda harpluttar i mängd! Husse hittade ett antal golfbollar som blivit kvar och han fyllde fickorna vart efter! Matte bara gick och gick. Försökte ta stora steg och stadiga steg och tränade i både uppförsbackar och nerförsbackar. Solen, vinden, hundarna lösa och följsamma och klubbhuset syntes till slut inte alls! Komna till den bortre änden mot skogen och naturreservatet var det slut på barmark. Här skuggade skogsranden och både snö och is täckte marken. Varför det var dags att göra helt om. 

Modji och Aili njöt och lekte en hel del på tillbakavägen! De höll god fart och de höll god koll på sin flock. Även om de då och då stannade upp och satte upp nosarna mot vinden och vittrade länge mot skogen! Här finns mycket vildsvin, rådjur, älg och en och annan varg passerar. Äntligen kunde Matte komma ut och gå "normalt" med hundarna, om än med en krycka som säkerhetsåtgärd. Musklerna har läkt ihop men utan rejäla promenader på ett år är musklerna försvagade och benet än så länge svagare. Äntligen kunde Matte gå på "långpromenad och ta sig utom synhåll från vägen och parkeringen! Ut i naturen med hundarna lösa och "fria"! Lycka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)