Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅFFELKALAS

2017-03-26

Lördag.

En solig och mycket blåsig dag med kalla vindar. Våffeldagen skulle firas med våfflor i mängd mitt på dagen. Att sitta utomhus var inte aktuellt, men uterummet blev ett utmärkt mellanting. Att man skall äta våfflor denna dag är avhängigt av ett hörfel, som så mycket annat. Marie bebådelsedag, blev Vårfrudagen (Vår fru dagen), blev  Våffeldagen. Jungfru Maria blev varse att hon var gravid med Jesus på något märkligt sätt denna dag. Men det gör ju inget. Vare sig att att hon blev gravid utan att veta om det, eller att man sedan fick för sig att äta våfflor denna dag!

När Matte i fredags skulle plocka fram det antika våffeljärn som doldes högt uppe i ett skåp, for det ur sin förpackning likt en oljad säl, men var mer ett dåligt rengjort våffeljärn. Där gammalt fett löst upp en tejpbit och kartongen var öppen i bakänden. Matte undgick med ett nödrop att få denna tunga klump i skallen, där hon stod uppflugen på en stol. Den slog i bänken bredvid Matte och små bitar av plastytan på järnet for vida omkring. Det våffeljärnet var nu historia och på shoppingrundan under fredagen inköptes ett nytt till extrapris på ICA. Ett dubbeljärn!

Nåväl gästen anlände och hundarna blev lika glada som vanligt! En snygg rock var sedan inte lika snygg längre. Hundarna var våta och grusiga om fötterna och ensamma på insidan av staketet. Husse och Matte donade i infarten. Den hemtama gästen gjorde ensam entré genom grinden och överfölls av tre tokglada Lapska! Varpå gästen spontant utbrast: "Men herregud!" Vilket inte på något sätt fick ner hundarna på jorden  tyvärr. Matte skyndade efter genom grinden och viss ordning uppstod med inte fullt så glädjefnattiga hundar. En kär familjemedlem som inte kommer så jätteofta måste ju få veta att han är välkommen!

Tillsammans fixades sedan våffelsmeten och Matte smälte smör i mängd, Husse vispade grädde, sonen i överrocken var så hungrig att han vispade smeten med både rock och halsduk på! Den bilden missade Matte. Hundarna satt förväntansfulla på köksgolvet och väntade på spill. Förgäves.

Alla samlades sedan i värmen i uterummet och solen sken och det var vår! Matte gräddade lagg efter lagg, karlarna åt och alla tyckte att det var väldigt bra att det var ett dubbeljärn som inköptes, så det gjorde inget att Matte nästan fick det gamla i skallen när det gick hädan. Hundarna insåg rätt snart att de inte skulle få äta våfflor och intog positioner där de hade koll över vägen i stället. Rätt många var ute och gick denna vårdag, då ännu flera tomter i skuggiga lägen bitvis täcktes av snö och is. Familjer var ute med små barn som vinglade över vägen på små cyklar. Stora män i stora bilar lyckades märkligt nog inte köra över de små, när de kom körande i höga farter med både rattar och mobiler i händerna. Tvärnit på asfalt med löst grus på funkar inte alltid. Men anser man att man själv alltid skall fram först tar man en del risker. Blir det i sommar som olyckan på raksträckan utanför Lapskreviret kommer att ske? Några boende uppåt vägen kör som vore vägen  enkelriktad och förbjuden för gångtrafikanter. En familj med två gående vuxna och två små barn på cyklar fyller vägen från kant till kan.

Så småningom var alla mätta. Även Matte som åt några våfflor på slutet. Hundarna fick trösta sig med varsina tuggpinnar och när våffelätargästen vinkats av tillbringade Lapskflocken resten av dagen ute på tomten. Solen värmde mer under eftermiddagen och vinden mojnade lite. Husse hade fått igång vedklyven som var nu var fylld med ny olja och Matte tog fram sekatören och beskar bärbuskarna och några andra, som ölandstok och syrénhortensia, samt plockade hundskit som varit dold under snö i rabatterna.

Hundarna bredde ut sig i solen på altanen och höll koll på allt och alla runt omkring! De såg ut att ha det rätt bra.

Matte har nu invigt sin sprillans nya dator, som trots en litenhet som en tvåliters mjölkkartong i stort sett, ändå rymmer två hårddiskar och stora mängder minne. Vis av dåliga erfarenheter flyttar Matte nu upp alla sina bilder i ett litet moln för säker förvaring. Men det tar sin tid och datorn jobbar dygnet runt. Viket är bussigt av den. Att med lite risig syn ha fått en väsentligt mycket större skärm underlättar inte minst läsande av många mail. Matte har suttit med ett förstoringsglas för att kunna läsa viss text. Vilket inte varit optimalt. Alla synfel blir inte bättre med brillor har Matte fått erfara. En förklaring om någon tycker att Matte använder onödigt stora bokstäver här och annorstädes.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)