Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI och CITYPOLISEN.

GLADA BESKED

2013-03-27

Tisdag

Matte och hundarna for till Vettershaga tillsammans med en av Mattes söner. En hejare på att fälla träd just precis där det är lämpligast att de skall falla! Inte på huset, trots omedelbar närhet. Inte på den spirande syrénhäcken. Lika nära. Utan exakt mellan dessa värdefulla objekt. Först fick hundarna fara omkring ett tag på tomten och känna sig fria. Vilket de utnyttjade så tillvida att Modji hittade en lya, efter lite grävande, under det skraltiga skjulet i bakkanten av tomten och mamma Násti trivdes bra under den lilla torpstugan. De förpassades sedan in i lillstugan med dynor på golvet och grind i dörröppningen. Med full koll över trädfällningen.

Först åkte den fyrstammade och spiralväxta rönnen. Rakt mot lillstugan där hundarna låg direkt innanför grinden. Ett nerbrakande träd var väl ingenting. Det såg väl hundarna att det inte skulle nå fram till stugan. Spännande! När det var kapat och undanröjt åkte nästa träd. Tyvärr måste eken offras. För nära huset och för många grenar över taket. Inte hälsosamt för huset. Skuggigt och eklöv över hela taket. Det skar i hjärtat när den omfångsrika eken brakade ner. Exakt där den skulle, utan att sarga intillstående hus, syréner eller björkar. Så när som på två meter nådde den ända fram till lillstugan. Två oberörda hundar låg kvar och tittade nyfiket, när den stora trädkronan föll mot dem. De kände sig, med all rätt, trygga där de låg.

Så till slut fick det höga och ihopträngda, pinniga och fult växta, surkörsbärsträdet stryka på foten. Knappt några blommor, totalt täckande söderfönstret och grenar långt in över taket. Luft och ljus behövdes i stugan! Av hälsoskäl. Sistlidna sommar, den första i stugan, visade att det aldrig blev riktigt ljust eller varmt på grund av för stora lövmassor för nära stugan. Bara att få  bort stammar och grenverk gjorde mycket stor skillnad. Positivt!

Hundarna släpptes ut när träden gått i backen och röjningen återstod. För första gången på mycket länge drog de igång en liten jaktlek i den djupa snön! Matte blev varm och glad. Nyorientering. Men skuggan av det väntade provsvaret finns där....

Klockan 20.30 på tisdagkvällen, kom en kallelse från Missing People om ett akut sök i centrala Stockholm i samarbete med Citypolisen. Samling på Sergels Torg klockan 22.00. En 18-åring saknades sedan natten innan. Man visste varifrån han var på väg och vart. Husse och Modji anmälde deltagande. Inget fysiskt ansträngande jobb. Násti är sjukskriven till dess Matte plockat stygnen om några dagar. Polisen var nöjd med hundförarnas arbete.

 

Efter några få timmars sömn ringde väckarklockan. Men hundarna tog en välförtjänt sovmorgon!

Matte har glädjen att meddela att det kommer göras ett nytt försök att få en skara arbetsdugliga Modji - Kirousknytt i höst. Polisen behöver förstärkning! Matte vill ha ett Modji / Kirousknytt.

Efter samtal med experter på området på Ulltuna och SKK, ser Matte inget hinder i att göra ett nytt försök med en kombination som uppenbarligen ganska många tyckte var bra. Citat från de tillfrågade experterna: "En gång är ingen gång".

Ögonveterinären ringde 10.30. I dag onsdag.

"GODARTAD, men aggressiv tumör. Ingen spridning". Det var rätt att operera bort ögat då även en godartad tumör förstör och den hade orsakat ett mycket smärtsamt övertryck i ögat - glaucom (grön starr).

Antal kommentarer: 3

2013-03-27 22:14:02 - Lotta Marmolin, lotta.marmolin@oktv.se

Härliga nyheter!

2013-03-29 15:41:09 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Å så skönt med Nastís öga, trots allt.
Christina

2013-03-31 09:33:18 - Anette och 2 lapska

Stort grattis till det braiga resultatet :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)