Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA SÖKTE PÅ HÄSTGÅRD, foto

2024-06-06

Onsdag.

I träningsgruppen ingår en ägare till en hästgård. Till veckans kvällsträning var träningsgruppen inbjuden till en liten övning på gården! Tyvärr kunde inte hela gruppen närvara, men tre hundar med förare fick en rolig uppgift, när de skulle hjälpas åt att söka rätt på fyra försvunna personer! Att det var just  fyra personer som försvunit visste inte ekipagen när de tog sig an uppgiften.

Gårdens ägare tog emot och berättade: "Vi har haft ett ridläger och när alla skulle åka hem saknades några personer. Jag har inte fått veta exakt hur många som saknas. Här är ett foto över området som ni skall söka igenom och samlingspunkten är vid denna byggnad som är utmärkt på bilden. Hundarna måste vara kopplade." 

De tre hundförarna studerade fotot över gården med omgivningar och var begränsningarna för sökområdet var utmärkta. Vindriktningen konstaterades även. Man beslöt att börja med att söka av de många byggnaderna på gården först av allt, minus bostadshuset som inte ingick i sökområdet. Det skogsområde som ingick skulle sökas igenom sist, tillsammans med det lilla stallet i skogskanten.

De tre hundförarna var rutinerade och hade haft certifierade räddningshundar - två stycken, samt patrullhund - en. Aili och hennes son Sumo samt Springertjejen Lo skulle säkert kunna göra nytta här. Man delade upp sig, men höll kontakt med varandra av säkerhetsskäl. Byggnaderna var många och av mycket olika storlek kring den stora ridbana där man tränar västernridning. Aili fick rätt snart en tydlig vittring vid en mindre byggnad och hon kom till skallmarkering snabbt. Hon sökte runt byggnaden och stannade vid dörren och visade tydligt att hon ville komma in. Där hittade hon Husse till sin oförställda glädje!

Trion jobbade sig vidare och Lo fick vittring uppåt. På ett tak hittades en kille som skulle föras ner på marken. En omöjlig uppgift visade det sig. Men Sumomatte mutade grabben med hundra kronor och det fungerade! Ynglingen förpassade sig snabbt ner på marken för egen maskin. Nu var byggnaderna genomsökta och i skogen fick Aili rätt snart vittring ner mot ett hörn av skogshagen. Där låg en gigantisk rishög där någon kunde ha gömt sig, men just där var Aili inte alls intresserad. Hon vittrade mot den kraftiga vinden och något intressant hade hon uppenbarligen hittat. Strax efter hittades en mycket välgömd man iklädd ett rufsigt kamouflagenät  några meter bort. Honom hade man kunnat trampa på utan att se honom! 

Tre personer var hittade när söktrion nådde fram till stallet. Här visade ingen av hundarna något intresse. Vinden låg mycket kraftigt mot stallet som stod öppet på båda gavlarna. Det blev ordentligt genomvädrat med andra ord! Vid den ena gaveln låg gödselstacken tätt intill stallet. En bra störning för hundarna. De flesta boxarna var tomma, men i en av dem stod en häst. Matte tittade in i samtliga boxar, men hittade inte någon människa. Gårdsägaren informerade nu om att ännu en person saknades. Matte reste då stegen mot hålet i taket och höskullen och klättrade upp. Där fanns den fjärde saknade personen. Av honom hade ingen av hundarna fått minsta vittring i den mycket kraftiga vinden. Vittringen blåste all världens väg uppenbarligen. Uppdraget var slutfört. Under fyrtiofem minuter hade de tre hundarna med förare jobbat på bra i en för samtliga okänd miljö. En mycket givande och rolig övning! Tack!

 Klicka för större bild.

Två av hundarna hade inte fått vara med på övningen. Pax som bor på gården och vars matte ordnat övningen, samt Dima som legat i bilen och väntat. Nu skulle de få komma ut och jobba lite. Pax fick gå en kopplad vindstig och Dima skulle vara störningshund. Vilket innebar att även han fick vittring av de båda gömda personer som Pax skulle söka rätt på i vinden. Båda belönades av funna figuranter. Dima fick själv sedan söka rätt på två personer som gömt sig på torrdasset! Han fick vittringen  ganska långt ifrån och när han lokaliserat figuranterna på dasset stoppade han in nosen genom ett vädringshål i dörren! 

Som avlsutning fick hundarna söka microbitar av kong intryckta på olika ställen på en gammal träkärra. Aili fattade inte vad hon skulle göra. Det var länge sedan detta tränades sist. Alldeles för länge uppenbarligen och nu var hon inställd på sök! Hennes son Sumo glänste däremot! Med en ambitiösare matte än Ailis. Han hittade alla de fem microbitarna och markerade dem genom att läga nosen på fynden, som inte syntes annat än som röda minprickar. En mycket duktig och en mycket trevlig hund, med två både duktiga och trevliga föräldrar. 

Tack för denna övning och för en trevlig kväll! Gott fika bjöds det på dessutom!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)