Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANNORLUNDA TRÄNING

2022-09-01

Onsdag.

Kvällens träning ägde rum i den närbelägna bergtäkten/bergkrossen och närvarade gjorde Aili, hennes son Sumo, hennes halvmorbror Lime och jämnåriga Lapskkillen Kirou. En Lapskträning med fyra Lapska Vallhundar som i avsaknad av renar får söka efter försvunna människor. De får använda sig av sina goda nedärvda egenskaper för en lite annan typ av jobb, men ett hundjobb som kräver i princip samma egenskaper av hunden som krävs av en renvallare.

Räddningssök kan man träna som en mycket givande träningsform/hundaktivitet, även om man inte kallas ut för att hjälpa till vid skarpa sök. För hunden bjuder det på utmaningar liknande dogparkour i kombination med nosarbete! För föraren bjuder det också på utmaningar i form av fysisk aktivitet, läsande av hund, vindar och omgivning. En god taktik krävs av föraren för att hunden skall få rätt förutsättningar för att lösa uppgiften att hitta den försvunna/saknade människan. Avancerad kurragömma och roligt för både hundar och människor. Det finns ju en anledning till att Matte och Husse har ägnat sig åt denna form av hundaktivitet sedan slutet på 1900-talet! Matte blev certifierad hundförare 1995 och Husse några år dessförinnan. Båda har tidigare varit ute på många skarpa sökinsatser och i flera fall har anhöriga kunnaat få ett avslut. Den saknade har hittats, om än inte alltid vid liv. Modji som nyss lämnade sin flock var mycket duktig på att lokalisera drunknade människor. Även så lång tid som ett drygt halvår efter en skoterolycka på svag is. Hennes mamma Násti deltog på samma sök och fick samma resultat. Násti och Modji var båda certifierade räddningshundar. Att Aili inte har gått någon räddningshundutbildning hänger på att både Matte och Husse ansågs för gamla för att gå utbildningen, när det var aktuellt att söka en kurs för Aili. Men som krävande hundaktivitet kan man hålla på så länge man själv vill och orkar och leka kurragömma med sin och andras hundar! Testa själva! Detta är superkul!

Aili fick denna kväll en annan förare än Matte. Husse, Matte och Kirouhusse gömde sig i ett "skrotområde" i ett hörn av området. Här finns en massa saker förvarade sedan åratal och det slyar igen och bjuder även lite buskage som gömställen. Sumomatte satte Aili i arbete och Matte hittades snabbt där hon gömt sig mellan en brant bergsida och några gigantiska brosektioner. Matte gick tillbaka till bilen och Aili fick lite svårt med koncentrationen. Alltså kopplade Sumomatte Aili för uppstyrning och snart hittades övriga två figuranter. En räddningshund måste kunna jobba med en annan förare än den egna och en räddningshundförare måste kunna jobba med någon annans hund! Vilket kräver god hundkunskap hos föraren. Hunden är bara ett redskap och måste kunna användas av vem som helst i insatsstyrkan. Aili skötte sig bra och hittade alla som gömt sig med fina skallmarkeringar.

Husse kördes sedan iväg med bil och gömde sig ett stycke från bilarna. De fyra Lapska fördes sedan kopplade i grupp på ett gemensamt gruppsök, för att med vindens hjälp lokalisera Husse. Det gjorde samtliga hundar snabbt! Alla fyra gick igång i skall när vinden träffade deras nosar och att Husse fanns gömd någonstans uppe på en jättestor grushög var väldigt uppenbart! Ett och ett avslutade ekipagen sedan med fynd av Husse och godisbelöning. Matte överlämnade sedan Aili til Husse och stack iväg och gömde sig i skrotområdet, så att alla hundar skulle få ännu en gruppuppgift på tillbakavägen. Fyra taggade Lapska Vallhundar peppade varandra till en mycket hörbar skallkvartett! Matte lokaliserades och en och en fick hundarna avsluta med belöning av Matte. Kirou stoppade för övrigt in nosen i Mattes hörapparatförsedda öra och gav skall.... 

Att kunna arbeta i grupp och trots grupptryck, hets och olika störningar kunna jobba och lokalisera samt exakt markera en försvunnen människa är viktigt för en räddningshund! Därför är det viktigt att man tidigt lär sin hund att utföra en uppgift trots diverse olika störningar. Man hjälper inte hunden genom att kräva av sina träningskompisar att de alltid måste vara tysta eller inte får göra si eller så för att inte störa den arbetande hunden. Tvärt om. Är hunden van från det den är ung att det händer saker runt om när den skall prestera, får den lättare att fokusera på uppgiften vid oförutsedda händelser även i skarpa situationer. Inkluderande prov och tävlingar. Genom rätt träning tidigt kan den unga hunden vänjas vid att bli störningstålig.

I träningsgruppen har Matte och Husse alltid tränat så. Unga hundar har fått gå med kopplade när de äldre hundarna har sökt. För att lära sig av de äldre, men även för att de skall lära sig att under tystnad närvara när en annan hund är i arbete. Den äldre skall kunna arbeta med en annan hund närvarande. Vid skarpa sök jobbar man inte sällan med två hundar där en i taget går först och en är "släpande nos". En kör hund och en är kartläsare. Till exempel. Av säkerhetsskäl skall man inte gå ensam! Vid eventuella fynd måste man vara minst två hundförare.

Räddningssök kan man ha som hundaktivitet bland många andra aktiviteter man ägnar sig åt med sin hund. Bara för att det är så roligt för både hundar och förare! Sök är dessutom en passande aktivitet för många vallhundraser. I brist på renar eller får kan hunden i alla fall få leta efter folk och föra dem tillbaka till sin flock.

Fotot nedan togs på dagen en månad innan en veterinär ansåg att hon var i så dåligt skick att hon borde få somna in. Värmen slog till kring Midsommar samtidigt som kortisondosen gradvis sänkts kraftigt och Modji påverkades mycket negativt. Ingen diagnos ställdes. Hon fick återkommande febertoppar. När fotot togs var glädjen över Modjis tillfrisknande sedan april stor!

Tag vara på varje dag med era seniorer/veteraner och fotografera!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)