Instagram: dogsandgardenatnan
En arbetsras. Presenterad så som vi upplevt rasen genom våra fyra hundar, tre egenuppfödda, i räddningshundträning, annan träning och på skarpa sök, samt som familjemedlemmar sedan 1998.
Gå in på startsidan och sök i listen till vänster efter alla bilder vi har lagt ut från olika aktiviteter med våra olika Lapska Vallhundar under alla år med rasen. En ras som vill så mycket mer än gå i skogen!
Är du genuint intresserad av att införliva en Lapsk Vallhund i ditt liv, så tag reda på mer än att läsa om rasen. Försök träffa så många individer som möjligt och ge hundköpet tid! Det är ett åtagande för många år framöver! En Lapsk Vallhund mognar sent! Kring fyra års ålder har våra hundar börjat verka vuxna. De lever ofta länge friska. Lapska Vallhundar som är pigga och friska ännu vid fjorton års ålder är inte ovanliga. Vilket naturligtvis kräver hundägare som är kunniga och som tar väl hand om sina hundar.
24 år med rasen i arbete och träning!
Klicka för större bild.
En film från 2009 när Násti sex år gammal gör ett ruinsök i Finland, med en finsk instruktör som förare.
LAPSK VALLHUND - EN ARBETANDE HUNDRAS.
En hundras i lika stort behov av mental stimulans genom någon form av problemlösning, som av motion.
En polar vallhund som är en självständig, uppmärksam smart och mångsidig ras. En ras som lätt tar till skall, då den får renarna i rörelse medelst skall och den vaktar/larmar genom att skälla. Det är en uthålig vall- och vakthund, med den hårt arbetande hundens arbetslust och energi! En vallhundras som även används som jakthund för att driva älg bland annat. En viktig detalj i jämförelse med andra medelstora vallare är den Lapska Vallhundens päls och tassar. Lapsk Vallhund skall ha en heltäckande tät underull för att vara tålig mot det hårda klimatet på Nordkalotten. Hunden fäller rikligt två gånger om året, men övrig tid kräver den Lapska Vallhunden minimalt med pälsvård. För att klara terrängen behöver hunden dessutom synnerligen tjocka och tåliga trampdynor.
Många Lapska Vallhundar arbetar framgångsrikt inom renskötseln! Dessa hundar behöver uthållighet i arbete, kombinerat med ett i grunden balanserat temperament, för att kunna arbeta förutseende och för att kunna disponera sina krafter! Egenskaper som krävs även inom andra hundsysselsättningar såsom räddningssök.
Det finns många exempel på Lapska Vallhundar som uppskattas av sina ägare för sina goda egenskaper inom olika former av spårarbete, sökarbete och alla former av nosarbete! Samt andra former av hundsysselsättningar, där rasens självständighet och problemlösningsförmåga kommer väl tilll pass. Även inom tjänstehundssektorn har många Lapska Vallhundar visat sin duglighet!
Lapsk Vallhund kan passa många - men passar inte alla. Man måste uppskatta självständiga hundar. Uppfödarens målsättning och valet av föräldradjur är vägledande för att hitta just din valp! Rasen är mycket heterogen, det finns en stor variation inom rasen. Individerna kan skilja sig åt en hel del avseende både exteriör och mentalitet. Vid val av valp måste man se till att båda föräldradjuren besitter de egenskaper man själv vill se hos sin hund. En valp kan likaväl bli en kopia av sin mor som av sin far. Eller allt i en härlig blandning. Men inte nödvändigtvis en individ med lika delar av båda sina föräldrar. Vilket man även måste beakta som uppfödare.
Söker man en hund med enda syftet att ha med en hund på promenader i skog och mark, finns det många andra och lämpligare raser. Rasen Lapsk Vallhund bör inte betraktas som en robust sällskapshund.
Lapska Vallhundar är "farligt söta" och tilltalar många genom sitt utseende. Man missar lätt att ta reda på vad den söta utsidan innehåller! Hund skall man inte köpa med ögonen utan efter de egna behoven. Man köper inte en Ferrari om man bara skall köra på traktorvägar. Lapsk Vallhund används i nutid i renskötseln! Det är inget som bara skett i rasens förflutna.
Klicka för större bild.
"Runne" på bilden nedan är född här och kullbror till Aili. Han lever och jobbar med renar.
Här nedan ses de fyra Lapska Vallhundtikar som vi sammantaget under många år utbildat och tränat i räddningssök. Från 1998 och ännu i dag (vintern. 2019 varje vecka). Alla i rakt nedstigande led. Alla bilder utom den längst ner på Aili är tagna amatörmässigt. Gázzi under träning, Násti på utställning, Modji på skarpt sök efter en försvunnen människa (iklädd flytväst vid sök från båt och personen hittades drunknad efter två timmar) och sist är Aili mycket skickligt fotad på en utställning av yrkesfotograf.
Hundarna har alla ställts ut, men inte i någon stor omfattning. De är rastypiska till utseendet. Gázzi hann få två cert under sitt nästan femton år långa liv. Det andra vid nästan tretton års ålder. Dottern Násti blev svensk utställningschampion och hon blev drygt fjorton år. Modji har hittills fått ett utställningscert, ett reservcert och ett reservcacib och hennes dotter Aili har hittills två reserv-cert och ett cert. (Vintern 2019). Brain and beauty, exteriört godkända och även arbetsmässigt.
Tre av hundarna är certifierade räddningshundar och Gázzi var den första i rasen som blev certad räddningshund i Sverige år 2001, hennes dotter Násti certifierades 2007 (tillsammans med sin kullbror, även han svensk utställningschampion) och hennes dotter i sin tur - Modji certifierades 2012. Att Modjis dotter Aili inte är certifierad räddningshund beror på att hennes ägare är för gamla för att få gå kurs med henne och det är ekipaget som godkänns. Aili tränar dock regelbundet räddningssök med sin mamma Modji och hon har samma goda förutsättningar som sin mamma. Både Matte och Husse är godkända som räddningshundförare tillsammans med flera utbildade räddningshundar var av olika raser. Husse är utbildad tjänstehundinstruktör / räddning och han har haft ett flertal kurser under många år.
Nedanstående är kopierat från den finska Kennelklubben och den finska beskrivningen av den inhemska rasen Lapsk Vallhund:
"Den lapska vallhunden är en fridsam hund med goda nerver, läraktig, energisk och tjänstvillig. I arbetet är den snabb att ta till skall. Den är människovänlig men den är inte lämplig enbart som sällskapshund, utan den ska också arbeta aktivt." Mattes understrykning.
Det finns en beskrivning av rasen med följande ord: ".....med den hårt arbetande hundens lugn och oansenlighet som sitt signum." Lapsk Vallhund är inte en ras som kan beskrivas som oansenlig enligt vår uppfattning! Ordet ger fel associationer då det är synonymt med: liten, obetydlig, ringa, anspråkslös, betydelselös, futtig, simpel och inte passar som beskrivning av NÅGON hund.
En lämpligare beskrivning anser vi detta vara: "...med den hårt arbetande hundens lugn och goda förmåga att koppla av som sitt signum." Konstruktiv kritik.
Om våra hundar kan ni läsa på deras respektive sidor på denna hemsida. De kallas alla vad de är registrerade som.
Uppifrån: TJH RH Tjákke's Gazzi, TJH RH, SE UCH Gátchis Gaz-Násti, TJH RH, RLD N Gátchis Nástitös-Modji, Gátchis Bargi Aili.