Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOM SÅ MÅNGA ANDRA...

2022-01-04

Söndag-måndag.

Som så många andra träffade Lapskflocken några få anhöriga under juldagarna. Två på Julafton, ytterligare en på Juldagen. Totalt fem personer vid matbordet. Det räckte att en av dem visade sig vara smittad av Corona. Ingen hade några symptom alls. Ett par dagar senare var en i gänget förkyld. Nu är två testade positivt för Covid och är lindrigt covidsjuka med halsont och stor trötthet. Båda är dubbelvaccinerade. Som så många andra.

Ett ledsamt bidrag till statistiken av det kraftigt ökade antalet covidsjuka efter julhelgen. Sju personer håller sig nu undan och har satt sig i karantän. Matte och Husse är två av dem och efter att ha läst på 1177 belastas inte sjukvården med provtagning av Husse och Matte, som ännu är symptomfria. Då det gått sju dagar när de fick veta att en i gänget var smittad. En dag i taget. Hälsan tiger still. Fjorton dagar är vad det kan ta innan symptom visar sig och halvtid har passerats. Matte utgår ifrån att tre sprutor med covidvaccin skall skydda, även om två sprutor bevisligen inte har gjort det. Fem personer är dubbelvaccinerade inklusive de två hittills insjuknade. Två har fått tre sprutor. 

Ett mycket litet exempel på hur det ser ut just nu när smittspridningen ökar kraftigt dag för dag runt om och många är sjukskrivna för att de är sjuka eller sitter i karantän, efter att ha träffat andra som nu är sjuka. Inkluderat sjukvårdspersonal. I ett läge när SMHI varnar för svår halka när gårdagens regn nu frusit till is på vägarna. Allmänheten informeras på radio om att ett bebrott för en som är äldre kan vara "lika farligt som en hjärtinfarkt". Ingen vill att ännu fler belastar sjukvården. Sjuttioplussare är man igen. Håller sig undan men känner sig inte gammal och skör. "Håll er friska! Bryt inte benen! Belasta inte sjukvården!" Stanna hemma och inne. Typ.

Innan jul fick trefaldigt vaccinerade veta att de absolut kunde fira jul tillsammans med några få "nära och kära", efter en jul i ensamhet för många i fjol. Matte litar helt och fullt på att de båda Lapskdamerna kommer att ha en Matte och en Husse som håller sig friska och orkar ge sina hundar vad de behöver dagligen. Har man tagit sina två sprutor och längtar efter att få ta den tredje, har man gjort vad man kan för att begränsa smittspridning. Utan dessa två sprutor hade nog inte insjuknandet blivit som en förkylning. Om nu Matte och Husse ändå skulle drabbas, hoppas Matte på att det är Omikron som härjar hos de anhöriga. Omikron som inte går ner i lungorna utan stannar i halsen, enligt danska rön nyligen.

Det är obegripligt egoistiskt att hävda sin egen bestämmanderätt över sin egen kropp och totalt vägra vaccinering. I tysktalande länder har man spritt tanken bland "antivaxxare" att emigrera till Sverige, för att kunna "leva ett fritt liv utan vaccinationstvång". 

För att minska risken för en samhällskollaps, tar man i Frankrike nu bort beslutet att dubbelvaccinerade skall isolera sig efter att ha träffat någon smittad som insjuknat. På nyheterna i denna stund.

Yttrat av en tidigare sjukhusanställd pensionär som nu behövdes på jobbet igen: "De ovaccinerade borde inte läggas in på sjukhus när de blir sjuka. De har ju valt detta själva och vi går på knäna! Vi orkar inte mer". En stor desperation finns hos en slutkörd yrkesgrupp. Allt fler kommuner vill kunna kräva att all personal inom vård och omsorg är vaccinerad. Inte bara nyanställda.

Matte gjorde sitt bästa för att hålla sig frisk genom att jobba hårt fysiskt under både söndagen och måndagen med att få ett fritt flöde i bäcken. Några tomter uppströms har svämmats över och Lapskflockens revir hotades, när stora mängder snö fallit under natten till söndagn. Snö som lagt sig på dubbelisen i den bottenfrusna bäcken och som nu smälte, tillsammans med det översta tunna islagret och inte hade någon stans att ta vägen. Snön packades och stora mängder tung blött snö måste bort för att vattnet skulle kunna ta sig fram. Så då tog Matte en spade och slet i timmar med detta. Två dagar i rad. Husse skottade kring stugan och på infarten. En kortare hundpromenad med spiksorna blev det också för Matte och Modji och Aili aktiverades genom godisletande i snön. Inte fritt sök denna gång! Matte krävde lite stabilitet och en i taget skickades hundarna ut på godisletande växelvis, när Matte kastade några bitar ut i snön. Den andra måse sitta kvar och vänta på sin tur sedan. Inte helt enkelt och en ny variant av godisletande för de båda Lapskdamerna. Som till slut gemensamt fick tomsöka hela ytan. Varvid det visade sig att Modji hittade en bit som hennes dotter missat tidigare! Det har sina fördelar att sakta ner lite, när man söker pyttesmå godisbitar i djup snö.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)