Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÄSTAN SOM FÖRR och TRIXTRÄNING, foto

2020-08-01

Fredag.

Lapskflocken begav sig iväg,till Bygg MAX för att handla tidigt, innan fredagsrusningen, i mycket stora och öppna lokaler i Vallentuna. Husse behövde en färgburk och Matte snigelgift. Varken det ena eller det andra visade finnas hemma trots andra uppgifter innan avfärd. Sedan mot Arninge, nu ännu mer stressad för att hinna med även ett besök på K-Rauta innan det var mer folk i farten. Här fanns inte heller något snigelgift, däremot den färgburk som behövdes. En mycket positiv erfarenhet vad gällde fysiskt avstånd människor emmelan och i stora öppna lokaler med mycket få kunder var det nästan som förr för Husse och Matte, att kunna få med sig även lite spontanköp, extra erbjudanden, till bra priser. Besöket i verkligheten avslutades med en lunch vid en Thaivagn där de unga männen i kön var väldrillade vad gällde avståndshållande. 

Lite upplyft efter nerslaget i en tillvaro som varit utom räckhåll i många månader, tog Husse och Matte tag i hemmafixande under eftermiddagen. Hundarna fick roa sig med hårdtuggade tuggrullar och verkade njuta av tillvaron. En granne kom över med nyrökt ost för provsmakning och en pratstund.

Matte hade fått listan med vilka trick som gäller för Trick Dog Champion och skrev ut den för genomläsning. Här skall hunden visa sin mångsidighet i totalt tjuo olika moment, som skall filmas och skickas till USA. Först baxnar man, men vartefter tyckte inte Matte att detta projekt såg så omöjligt ut.

Matte beslöt att börja uppifrån på listan och det översta momentet hörde till de tidigare presenterade på nivån Expert Trick Dog och är alltså redan filmat och godkänt av den svenska bedömaren. Därefter följer tre olika rubriker gällande target. Mouth target, där skall två moment presenteras, Paw target ett moment och Nose target ett moment. Efter att ha tänkt igenom hur Matte skall välja att presentera de olika övningarna för hundarna föll valet på att starta med Paw target. I reviret finns ingen ringklocka att slå på så det fick bli en koskälla att trycka omkull för åstadkommande av viss ljudeffekt. 

Modji som suttit länge framför huset och vittrat in grannarnas middagslagande vid grillar, valde att avbryta denna så viktiga syssla för att spana in vad Matte och Aili gjorde i uterummet! Plötsligt satt Modji utanför den stängda glasdörren och ville så hjärtans gärna vara med och leka! Hon fick se sin dotter med stort engagemang lära sig att bestämt trycka till den stora koskällan så att den föll omkull och skramlade till ordentligt. Sedan var det Modjis tur. Hon förstod också snabbt vad denna lek gick ut på! Medan Aili uppmärksamt hade intagit rollen som publik utanför den stängda glasdörren. För att lära in detta nya trick använde Matte som vanligt klicker och godis. Filmande av detta trick återstår.

Innan det var dags att gå in och göra kväll hann det även bli lite apporteringsträning som övning under rubriken Mouth target, där två olika övningar måste visas. Aili var ambitiös och bar med sig både en gammal strumpa och ett kort rep! Avlämnandet måste det slipas en hel del på! Båda hundarna kastar de hämtade föremålen på Matte!

Det är så väldigt roligt att ha två hundar som tycker att det mesta är roligt att träna! En Lapsk Vallhund bör vara både självständig och samrbetsvillig. Som renvallare måste hundarna kunna arbeta ensamma långt bort från sin förare. De måste även kunna samarbeta med sin förare på mer nära håll. De måste kunna lösa problem vilket innebär att de måste vara smarta.

Det känns ledsamt att höra Lapska Vallhundar beskrivas som soffpotatisar som inte vill hänga med ut när ägaren vill ut och springa/åka skidor, eller som inte tänder till när olika typer av lek/träning står på agendan. En bra arbetande hundras bör bevaras som en sådan. Med en stor lust att göra roliga saker tillsammans med sin förare!

 

Antal kommentarer: 1

2020-08-02 08:27:26 - Lena

Har precis samma erfarenheter vad gäller Byggmax. Trots att det står på hemsidan att båda Uppsalabutikerna hade mer än önskat av de varor jag skulle köpa. Tomt på båda ställena och mindre serviceinriktad personal på båda ställena. Man blir lite trött, ffa eftersom jag kopplat på släpet. Backa runt på släp inne i stan är inte min favoritsyssla
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)