Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETT LAG KLART FÖR LAGTÄVLINGEN

2021-09-10

Torsdag.

Det är nu klart att träningsgruppen kommer att ha ett lag med på den årliga lagtävlingen för sök- och räddningshundar om en dryg månad. Ett lag som består av tre Lapska Vallhundar, två uppfödda här och en ung Jaktlabbetik. Gátchis Bargi Aili och hennes morbror Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko) kommer att tävla i samma lag. De är båda rutinerade lagtävlare, efter att ha varit med många år i rad nu.

På torsdagen tog Matte en långpromenad med hundarna i området, efter att ha jobbat i trädgården och i stugan halva dagen. Det var sommarväder av mer lagom karaktär än i juli och både Modji och Aili låg stundtals i solen och njöt framför stugan. 

I kvällningen for flocken tillbaka till träningsområdet som nyttjats på onsdagkvällen. Det var en sak som Matte inte kände sig helt nöjd med i upplägget av Ailis sök på onsdagkvällen och nu ville Matte göra om och göra rätt. Så blev det också och nu kände sig Matte mer nöjd med helheten i söket. Antagligen brydde sig Aili inte så mycket om det Matte brydde sig mer om, men att köra hund på stora sök är mycket en fråga om att läsa sin hund! Vilket Matte ville finslipa. Det spelar ingen roll om man tränat räddningssök sedan mitten av 1990-talet! Samt kört upp och certat två räddningshundar. Det finns alltid något att träna på och förbättra! 

Hundarna blev överförjusta över att få ännu ett träningstillfälle dagen efter veckoträningen! De ser träningen som något väldigt roligt och bästa sysselsättningen/leken tillsammans med Matte och Husse!

Att för en vallande hundras söka rätt på och  återföra saknade personer till sin flock, är ett beteende inte olikt vallningen och innebär berikning. Hundarna får utlopp för naturliga och nedärvda instinkter, vilket en energisk och arbetssugen Lapsk Vallhund med mycket motor mår väldigt bra av. Alla typer av nosarbete passar de Lapska Vallhundarna mycket bra. Som nödvändig och meningsfull mental stimulans. Det räcker alltså inte för en Lapsk Vallhund, en arbetande hundras, att bara röra på benen på promenader. Oavsett hur långa de än är! Så länge föraren orkar så orkar hunden och ju mer och längre man går på sina hundhundpromenader, desto bättre kondition får hunden och kräver således bara ännu längre promenader för att bli nöjd och trött. En Lapsk Vallhund måste få jobba med skallen i form av problemlösning och då är olika typer av nosarbete som sök, spår (olika typer) samt uppletande och doftletande (olika typer) lämpliga sysselsättningar för den energiska och arbetsvilliga hunden.

På torsdagkvällen fick Aili först göra ett litet sök för att hitta Husse i däcktraven och sedan gömde han om sig på en stapel med slipers och där fick Modji sedan hitta honom. Efter dessa korta frisök tog Matte med båda hundarna på en powerwallk med lösa hundar i den stora bergtäkten. Tidigare har de fått träna på ett område som var under konstruktion och där är det nu förbjudet för dem att vistas. En anläggning av något slag har byggts upp och där rörde sig människor när Matte närmade sig med de två lösa hundarna. Som naturligtvis trodde att vittringen från dem som jobbade på den plats där de tidigare tränat, nu var figuranter som skulle hittas. Både Aili och Modji drogs mot arbetsplatsen. Matte höll mycket god fart och hundarna var mycket hörsamma och styrbara och promenaden runt det icke stängslade, bara markerade, arbetsområdet med de båda lösa och arbetssugna hundarna fungerade perfekt. Arbetslydnaden var perfekt! Det var en fröjd att se Modji och Aili både ha full koll på gubbarna som jobbade och på Matte som styrde dem runt arbetsplatsen.

Så småningom närmade sig trion åter området där bilen var parkerad och där hundarna nyss kört sina sök och då skickade Matte iväg dem på frisök för att hitta Husse! Han hade stannat i bilen och vilat sig efter dagens golfrunda. Aili och Modji rivstartade när de skickades på sök och försvann bakom en stor grushög. Snart hörde Matte deras gemensamma markeringsskall vid bilen och Husse belönade dem för väl utfört arbete.

En aktiv dag för Modji och Aili. Först en kopplad långpromenad, sedan lite sök och en mycket snabb promenad okopplade med mycket spring på kvällen. Mattes stegräknare visade på drygt 12.000 steg.

Lapskflocken somnade ovaggad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)