Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÅ VACKERT!

2016-01-15

Även på torsdagen drev någon snöby in över kusten från havet under förmiddagen. Molnen skingrades och SOLEN hedrade nejden med sin närvaro! Temperaturen låg på tio minusgrader under dagen och när solen stod som högst tog Matte med sig hundarna ut och inspekterade grannhusen. Mycket snö var det att pulsa i och "gamlingarna" var kloka och gick i Mattes fotspår. Hoppetossan Aili skuttade i snön och gjorde sina egna spår! Stugorna ligger med från vägen osynliga baksidor och tomterna är stora, så Matte fick en del välbehövlig motion. När inspektionssysslan var utfärd fortsatte promenaden ytterligare en stund så att det totalt blev en timmes traskande.

Ljuvligt vackert var det med solen på all snö som böljade över buskar och diverse föremål utomhus, som den nerplockade byggnadsställningen som blivit kvar när det frös på. Nu är den vackert gömd under snön! Bäckfåran skar som genom en gräddbakelse och den stora stenen såg ut som en florsockerpudrad semla! Trädgårdsstolen i metall på bryggan hade fått en maffig vit dyna, som såg härligt inbjudande ut! Ailis handtagsförsedda boll såg ut som en stor bubbla mitt på gräsmattan. När solen står som högst, står den så här års rätt lågt. Varför solens strålar får en varm ton och skuggorna blir effektiva  3 D-förstärkare. Ljuset är allt annat än platt.

Tyvärr föreföll inte hundarna uppleva skönheten på samma vis. När Matte slog sig ner på bänken vid vedboden, i den knappt förnimbara värme som solen skänkte, kom Modji och tittade uppfordrande på Matte. Som satt kvar och njöt, trots den tiogradiga kylan. Men det var väl f-n! Tycktes Modji tänka, när hon inte fick någon reaktion. Varpå hon puttade på Matte och backade lite, för att sedan trava tillbaka till ytterdörren. Matte ville inte förstå. På verandan står en varmbäddad stor pilkorg rymmande minst två av hundarna utan problem. Aili höll sig hos Matte och hade koll bortåt vägen. 

Så värst lång stund är inte tomten solbelyst och snart drog sig solen neråt mot skogen. Matte ville inte gå in så länge det fanns lite solsken att njuta av. Men kompromissade med Modji och gick in och eldade och gjorde lite kaffe. Hundarna slängde sig framför kaminen under tiden. Men en kort stund till gick det att vara ute tyckte Matte, som tog med kaffemugg och hundar och fikade med ett värmande renskinn under rumpan. Fort gick det den sista biten, så var solen skymd och himlen färgades orange. Matte och hundarna drog sig inomhus för gott denna dag. Temperaturen sjönk i rask takt och var till kvällen nere på arton minusgrader.

Men vad var väl det mot kompisens väderrapport från Orsa finnskog! 60 cm. snö, -27 ute och +13 inne. Han eldade för brinnande livet i pannan.

Allt här i livet är relativt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)