Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRICKHUNDEN NÁSSTE!

2020-05-30

Gátchis Åtså Násste har tagit sin första titel och kan kalla sig: Novice Trick Dog!

Grattis till henne och hennes matte!

Torsdag.

Husse behövde köpa ett nytt trimmerhuvud till röjsågen och hittade ett sådant på Biltema. Att handla för en sjuttioplussare är numera inte bara att gå in i butiken och köpa det man behöver. Alternativ finns som tur är! Husse handlade och betalade på nätet och fick en tid då varan kunde hämtas utanför butiken. Väl där parkerar man på en speciell plats, klickar på en länk i ett sms, öppnar bildörren och väntar. Det fungerar perfekt! Men under väntan får man se hur andra gamlingar ställer bilen på denna särskilda avhämtningsplats bekvämt nära ingången, för att sedan själva gå in och handla....   Vid infarten till Norrtälje möts man av skyltar där sjuttioplussare ombeds undvika besök i butiker. Portade helt enkelt. För sin egen skull.  Det köper Matte och Husse rakt av, vill inte bli smittade. Hundar och de som fyllt sjuttio får stanna utanför enligt olika anslag. Frustrerande är att se hur väldigt många det är som totalt struntar i detta!

Lapskflocken besökte sedan ett härligt lunchställe beläget högt på ett berg med utsikt över stan belägen vid vattnet och skärgården. Där var det lite soligt och rätt mycket blåsigt och hur som helst fanns det inte andra alternativ än att inta lunchen utomhus. Ett äldre par var ensamt om att äta ute vid ankomsten och när personal dök upp passade Husse och Matte på att beställa av någon som verkade helt oförstående till varför man inte kunde gå in som alla andra och beställa maten. Vilket man ju kan ta som en komplimang! Eller allmän okunnighet om rådande regler för dem som fyllt 70. 

Modji och Aili gillar detta högt belägna matställe, med både utsikt och vindar som spelar fritt, medförande vittringar från vida omkring! Modji placerade sig med huvudet på kanten till altanen, med fri sikt nerför gångvägen som lder upp från den centrala stan och hamnen. Aili vände utsikten över stan och hamnen ryggen och fokuserade i stället på entrén till restaurangen. En Pudel väckte hennes nyfikenhet och Aili ville bra gärna hälsa! Men Pudeln försvann runt hörnet på huset och Aili såg besviken ut. Maten kom på bordet och Matte som alltid väljer fisk och äter rätt lite, hade fallit för en Fläskfilé Oscar och jisses vilket lass med mat som låg på tallriken! Men gamla minnen väcktes till liv och supergott var det! Hundarna fick dela på några hårda brödkanter vilket Aili tyckte var skräp. Hon visste nog vad Matte stoppat i sig utan att bjuda! Den hårda brödkanten tog Modji mer än gärna hand om. Serverad när bordet lämnats. Flockens hundar serveras aldrig mat vid bordet. Husregel nummer ett. Mattes tanke var att ta en promenad på stan med hundarna efter maten, men då hamnade Matte i paltkoma och orkade ingenting alls när allt blod lämnat skallen och ramlat ner i magen. Ovanan vid dylika måltider märktes. Lyxmat tyckte Matte, som inte ens minns när hon åt fet "Bea" senast.

Hem for flocken och då Husse skulle sätta trimmerhuvudet på plats var det för litet..... Ett nytt måste beställas på nätet med leverans om en vecka. Returer på Bilema måste ske inne i butiken!!! Antiklimax. Men en trevlig tur till Norrtälje blev det och hundarna uppskattade lunchstället vad gällde omväxling och intryck. När Aili passerade den senare anlända Pudeln vid återgång till bilen tittade de båda hundarna långt efter varandra! Tycke hade uppstått på distans! Aili löper inte och könet på Pudeln har Matte ingen information om. Både hundar och människor behöver komma ut och se artfränder i en nu rätt ensam tillvaro. Spontanitet och impulsköp är ett minne blott.

Fredagen tillbringades i reviret, som bjuder hundarna på allt fler intressanta dofter med skogen tvärs över vägen. En järv har slagit sig ner där och kommer på besök vid grannhuset rätt regelbundet och ett ensamt vildsvin har börjat gå bärsärkagång bland soptunnorna längs vägen. Sedan tunnor för matavfall för kompostering dök upp, har det vilda djurlivet så här i skogen fått fina matautomater! Vilket borde ha kunnat förutses av dem som erbjöd dessa tunnor för uppställning i vägkanten så här skogsnära. Huruvida även järven är inblandad i soptunnevältandet kan ingen ännu bekräfta, men vildsvinet är avslöjat en tidig morgon. Med stor säkerhet var det samma gris som demolerade förautomaten för småfåglarna på baksidan av huset i Lapskreviret.

Husse började bearbeta grinden för att måla om den och Matte rensade ur en liten naturlig damm i tomtgränsen. Samt snyggade till omgivande berg med växtlighet. Tungt jobb blev det när vattendränkta jordmassor skulle skrapas upp. Modji och Aili hade fullt upp med att studera vad som skedde runt om, med mycket aktiviteter på flera fastigheter och många som var ute och promenerade med och utan hundar. En häst travade förbi dragande en vagn på sin träningsrunda. Skvallerträningen har fungerat fint och de båda Lapska höll tyst och kommenterade inte "gatulivet" på andra sidan staketet. En påminnelseperiod måste till varje vår efter en vinter med i stort sett bara bilar på vägen utanför reviret.

Det kan kanske tyckas tröttsamt att Matte kommenterar situationen med pågående pandemi och livshotande Coronainfluensa. Icke förty är det så att hela Lapskflockens liv och vardag påverkas väldigt mycket av situationen med en Matte och en Husse som passerat 70 / bäst före. En dagligen "utpekad" grupp med särskilda restriktioner och förhållningsorder. En grupp som sägs vara skör och som måste skyddas men där människor i dennna grupp dött i mängder på platser där de skulle skyddas. Äldre har dött och dör i förtid. Så klart man påverkas! Rent praktiskt har livet krånglat till sig när man inte kan besöka butiker längre. Allt måste ske med planering och framförhållning. Varenda inköp. Beställningar på nätet måste göras och andra måste tillfrågas om hjälp. Lapskflockens liv har förändrats.

Eller så gör man som många - skiter i alla förhållningsorder. Går och handlar det man behöver och reser dit man vill, oavsett avstånd. Av fem tillfrågade invånare intervjuade i lokaltidningen skulle två resa tvärs igenom landet och mycket längre bort än vad som tar två timmar under sin semester. 

Matte och Husse vill vare sig bli sjuka själva eller sprida smitta och vill inte riskera att lämna hundarna åt sitt öde och gör som de blir ombedda och håller sig undan. Inte så kul men nödvändigt. Men man tycker ju och gör så olika nu. Både i Stockholm och i de västra delarna av landet minglar man som vanligt utan coronaavstånd tydligen. Varför antalet avlidna i Covid-19 ligger kvar mellan 50 och 100 varje dygn och svenskar är inte välkomna i andra länder.

Var Sveriges avvikande förhållningssätt det rätta eller inte? Fan vet. Nu är det som det är. Svenskreggade bilar ses inte med blida ögon i grannländerna enligt DN i dag. Smittspridare!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)