Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKOGSPROMENAD

2014-09-19

torsdagen sken solen åter, när dimman så småningom lättat och resten av dagen var somrig och härlig! Matte och hundarna begav sig ut på tomten och njöt av livet. Men att bara gåträna på tomten blir lite enahanda, hur fin trädgården än är med höstblommande buskar och sommarplantor i lådor och krukor. Matte är en skogsmulle från födseln och med skogen tvärs över vägen är det normalt lätt att ta sig ut bland träden för positiva vibbar.

En bred planka leder över diket och längs med vägen går en smal remsa skogsmark nedanför berget, med två gamla hjulspår. Dit begav sig Matte med alla tre hundarna lösa. Kryckande sig fram i blåbärsriset. Användande kryckorna till att fösa undan nerfallna kvistar på stigen. Här och där var det ojämnheter i marken och rötter över stigen och därmed tvingades Matte lyfta ordenltigt på fötterna. Bra träning, tänkte Matte. Farten och gåstilen blev någon sorts moonwalk och hundarna höll koll på Matte! Bra följsamhetsträning blev detta! Matte var godisautomat och hade god kontakt med dem alla hela tiden. Násti och Modji åt blåbär som blivit kvar och Aili rusade upp och ner för berget så mossan yrde!

Vederkvickt av skogluften och den mycket korta promenaden bland de höga granarna, återvände Matte mot hemmet. Hundarna anslöt utan uppmaning. Matte gick som sagt mycket sakta och eftertänksamt och släppte inte för en sekund kollen på hundarna! Här läggs fallfrukt åt rådjuren och viltlukterna lockar en nyfiken unghund. Men varken Násti eller Modji är heller att lite på till 100 %, om ett rådjur skulle skutta fram rakt framför näsan på dem. Vallning och jakt är två sidor av samma beteende.

Lite senare lämnade Matte hundarna hemma på tomten och kryckade själv iväg längs vägen ett litet stycke, för gåträning och korrekt kryckteknik. Bara tre hus bort, så hundarna hade full koll på vart Matte tog vägen. 

Resten av dagen tillbringades utomhus och när Husse kom hem tog han en lite längre skogspromenad med Lapskgänget.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)