Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUPERPOWER DOGS

2019-11-06

Tisdag.

Husse och Matte begav sig hemifrån för att titta på andra hundar än sina egna. I Frescati strax norr om Roslagstull i Stockholm, vid E18 Norrtäljevägen, ligger det ståliga Naturhistoriska Riksmuseet. Här finns biografen Cosmonova som visar filmer på en filmduk som är välvd och omslutande och man sitter bakåtlutad och omges av vad som sker.

För en dryg vecka sedan hade filmen "Superpower Dogs" premiär här och då närvarade en av huvudrollsinnehavarna med sin förare. Lavinhunden Henry som är en Border Collie. Tillsammans med några skolklasser och en dagisgrupp samt några lediga föräldrar med barn och ett antal pensionärer bänkade sig Husse och Matte längst bak/högst upp i salongen. Här vill alla sitta så högt som möjligt för att inte få nackspärr, med alltför bakåtlutad huvudställning. Svindlande var känslan när filmen inleddes med att en ensam skidåkare på väg ner för ett berg hanns ikapp av en lavin och allt blev svart. Som betraktare omslöts man av kompakt snö tillsammans med fotografen. Därefter kom en ensam helikopter mellan bergstopparna med Henry i famnen på sin husse, hängande i god fart under helkoptern. Henry med skyddsglasögon liksom sin förare. Nersläppta och lämnade gjorde de sedan sitt jobb och inifrån snön fick man uppleva sig hittad av Henry. Visat i storformat och runt om. Man kippade efter andan där under snön, där en liten strimma ljus syntes när Henry sedan började gräva frenetiskt.

Brandförsvaret har egna räddningshundar i USA och man fick följa hundföraren Cat som skulle välja valp av rasen Holländsk Herdehund, för att utbilda den till räddningshund. Långt åkte hon för att hitta rätt kull och rätt uppfödare. Hon valde mellan tre valpar och Husse och Matte kände igen allt i hur hon studerade individerna, hur hon resonerade kring vilka egenskaper hon ville ha hos sin tjänstehund. Man fick sedan följa Cat och Halo under de två års utbildning det tog innan Halo blev godkänd för att arbeta i räddningstjänsten, tillsammans med hundgruppen. Vars förare alla var anställda inom brandförsvaret. 

Det var oerhört intressant att få se och höra Cat träna sin hund som valp, genom att låta henne uppleva miljöbanor som ren lek! Hon fick busa runt med agilityhinder och tunneln var buskul! Halo fick följa med överallt för miljöträning och Cat var noga med att allt var på lek för den unga hunden! Som visade att hon under en period behövde mogna mer innan ett slutprov var aktuellt. En utbildning och träning som Husse och Matte kände igen helt och hållet och ett hundtänkande som kändes igen. De tränade på samma sätt som Husse och Matte tränat i alla år. Slutprovet skedde i "Disaster City", ett fantastiskt ruinområde för utbildning och träning i Texas. Halo fick tjugo minuter på sig att fynda och markera sex dolda figuranter. Hon klarade detta och blev godkänd för tjänstgöring med matte Cat vid katastrofer och olyckor av olika slag. Igenkänningsfaktorn var stor för Husse och Matte som utbildat och tränat räddningshundar sedan 1980-90 talet.

Liväddningshundar fick man också följa och alla var inte av rasen Newfoundland. De hade en sele med handtag för nödställda att ta tag i, för att låta sig bogseras och räddas. De greppade rep och bogserade båtar med nödställda. Man fick följa två Blodhundar som gjorde ett fantastiskt jobb genom att spåra upp tjuvjägare som skjuter elefanter och noshörningar. Hur en hund kan bli ett stöd för någon med sociala fobier och liknande kunde man se när en surfingälskande Golden fick en krigsveteran att våga sig ut bland folk och en liten kille att våga närma sig vatten. De surfade tillsammans och killen vågade tack vare hunden. 

En film med tal på svenska och anpassad för alla åldrar. Inte en barnfilm som Matte först trodde, när den lanserades. Med en mycket bra kommentar av Anders Bagge på slutet, där han påminner om ansvaret med att skaffa och äga en hund.

En film som Matte och Husse varmt rekommenderar för den som är intresserad av hundar som jobbar och inte mins av räddningshundar! Tänk om det fanns ett område som Disaster City att träna på i Stockholmstrakten! Drömma kan man ju alltid.

Kvällens teveprogram om smuggelhundar valde Matte och Husse att avstå från att se. Trailern räckte mer än väl och för Mattes del förekommer synminnen av sedda skildringar av olika varianter av plågade hundar ännu efter flera tiotals år. De försvinner inte och Matte är inte på något sätt okunnig om den hemska situationen och geschäftet med smugglade hundar som plågas och dör och för in sjukdomar i landet. Matte vet. Men väljer bort att få ännu fler vidriga synminnen som spökar när man skall somna.

Så länge det finns köpare av dessa hundar finns det säljare. Hundannonser på Blocket känns riskabla åt båda håll. Man köper och säljer vidare till okända öden? Köp-slit-och-släng. Hundar är varor som andra enligt köplagen och hanteras på samma sätt ibland. Den krassa verkligheten. Alltför många hundar omplaceras för att sedan säljas vidare och även avlivas. Det är bra att detta ämne tas upp i ett program som "Dokument utifrån". Alldeles för många är alldeles för naiva och okunniga när det gäller detta, likaväl som när det gäller de så kallade "gatuhundarna". Som många gånger fötts upp i valpfabriker.

SUPERPOWER DOGS - officiell trailer.

Antal kommentarer: 1

2019-11-07 22:25:48 - Anneli m LVH

Klokord som alltid
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)