Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS IVAN!

2018-10-29

Söndag.

Ett stort GRATTIS till Ivan med matte, som blev klubbmästare i rally med 99 poäng! Ivan är son till Nástis dotter Signe och han älskar att jobba ihop med sin matte.

Lapskflockens söndag blev ruggig med iskall vind. Vilket inte hindrade att staketet som rådjuren rev ner sistlidna vinter måste fixas inför vintern. Diverse annat har kommit emellan, men nu satte i alla fall Husse och Matte igång med att ta bort den provisoriska,  fungerande, om än väldigt fula, lagningen. För att sätta nya pinnar stagande förhöjningen av trästaketet med kycklingnät. Kycklingnätet får bli kvar, men då det förefaller aningen för diskret för rådjuren att upptäcka i skymning och gryning, kommer det att förstärkas och tydliggöras medelst ett för ändamålet bättre anpassat rådjursnät. I svart stormaskig plast och två meter högt. Långt ifrån ett oansenligt staket således! Men väldigt diskret.

Vilket kanske även är det ord som borde ha använts i den förekommande beskrivningen av Lapsk Vallhund. Diskret. Inte oansenlig. Helt olika betydelse!

Två ord som lätt blandas ihop, men där den korrekta betydelsen med synonymer kan hittas hos Svenska Akademien och i andra ordlistor. Det där med korrekt ordanvänding är vikitgt. Därför finns ordböcker. En felöversättning från engelskan för många år sedan lär ha orsakat en avel i fel riktning, där "outstanding eyes" översattes som "utstående ögon". Sorgligt drabbande de raser som skulle ha framträdande ögon och inte utstående ögon. Andra felöversättningar, där man valt ett i sammanhanget icke korrekt och felvisande ord har förekommit i andra rasbeskrivningar. Påverkande aveln i en icke gynsamm rikting. 

Det där med korrekt svenska är inte så enkelt. I Dagens Nyheter förekommer varje söndag en språksida där svar ges på många språkfrågor från läsarna. Läsvärt! Felanvändning av ord ställer till det och skapar missförstånd. Skillnader som kan vara subtila men viktiga. Urfällda Aili tyckte att det blev i kyligaste laget i blåsten, där hon satt på trappen medan Husse och Matte stängslade om. Varför båda hundarna fick komma in i uterummet och undan från vinden. 

Lite senare gick Matte en promenad med hundarna medan Husse rensade stugan från hundhår och sand. Våta tassar blir panerade på gången från grinden.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)