Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPFABRIK

2018-03-03

Fredag.

Ordet "valpfabrik" fick med ens ett tydligt ansikte.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wj9mx/80-hundar-omhandertagna-i-rad-mot-uppfodare

Andra rubriker den här svarta fredagen var: 80 Lapphundar omhändertagna. I de flesta av landets tidiningar kunde man hitta denna rubrik så ock på SVT Nyheter.

I Dagens Nyheters papperstidning på lördagmorgonen finns samma nyhet tagen från TT på sidan 15:  "Polis omhändertog 80 hundar". Artikeln inleds med: "Polisen i Västerbotten har omhändertagit 80 Lapphundar efter ett beslut av Länsstyrelsen. ........  Den avslutas med: "Fredrik Nilsson som är djurskyddssamordnare hos Länsstyrelsen i Västerbotten säger att merparten av hundarna varit utsatta för lidande".

Läsning som bokstavligt gör ont.

Enligt för Matte obekräftade uppgifter på FB så rör det sig om tre raser som funnits på platsen när polisen kom dit.

Det övergår Mattes och Husses förstånd hur någon kan ha 80 hundar och anse att det är god hundhållning. Matte och Husse tar fullständigt avstånd från den som gjort detta och skäms över epitetet "uppfödare".

Att Modji och Aili under dagen fick en rask långpromenad i det soliga vintervädret och sedan gottade sig på renskinnet på altanen medan Matte fikade, känns fullständigt irrelevant denna dag.

Lördag.

Efter bara några timmars sömn vaknade Matte med en klump i magen och en stor obehagskänsla. Vad driver en person att hålla hundar på detta sätt annat än pengar? Matte och Husse fattar ingenting, men att vara uppfödare av en Lapphundras känns inte så bra just nu. 

Varför fick det gå så här långt?! Bilderna i tidningen visar valpar på nakna betonggolv i någon ekonomibyggnad. En hund med tandfraktur. Matte försöker sudda ut men det går inte. Stor sorg och en stor undran över hur någon kan veta och inget säga. Hur någon kan stötta detta. Säg mig vem du umgås med o.s.v.

Sorgligt och vedervärdigt. Adekvata ord i sammanhanget och ingen liten infogad, gråtande rund figur kan  ersätta ren svenska.

Ett stort tack till dem som till slut fick nog och ingrep för hundarnas skull.

 

Antal kommentarer: 1

2018-05-21 20:57:21 - Anneli m flock

Horribelt att detta tydligen verkar vara högst accepterat i hundvärlden i Sverige idag om man utläser de fb urklipp man fått tillsänt sig (då jag är en VVFare)och dessutom verkar helt ok i SKK organisationen då personen i fråga inte blivit utesluten än.. saknar ord...är de blinda?!:S
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)