Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA SNÖ

2015-02-23

När familjen tittade ut på söndagmorgonen var hela världen väldigt vit igen! Under natten hade det fallit tio centimeter blöt snö. Alla granar dignade och väldigt vitt var det! Mycket vackert! Det var lite trist bara att snön var så fruktansvärt tung och att plusgrader skulle råda under dagen. Matte vill så gärna få ytterligare en chans att hasa lagg. Har inte känt sig modig nog att efter många års uppehåll våga åka i förmiddagsisiga spår på golfbanan. Spår som töat under dagarna och frusit under nätterna. Bra glid och bra fart!

Husse och Matte hade trädgårdsjobb som väntade och i avvaktan på viss avsmältning gick färden till Arninge. Att titta på tapeter i datorn är kul! Utskrifterna blir av varierande kvalitet och en första titt i tapetböcker skulle göras på K-rauta. Det var fruktansvärt svårt att hitta just den tapet som Matte kände att hon ville ha. Mycket handlade det om fondtapeter och glansiga tapeter. Matte hittade några som föll i smaken och blev glad. Ända till dess hon kollade priset. Typiskt. Snobberi eller god smak...  Väldigt mycket skall det i alla fall inte vara på väggarna. Inte grått och svart och inte stormönstrat. Inte randigt och inte rutigt. Ett sovrum med fönster i tre väderstreck och med naturen in på knuten skall ge en känsla av naturfärger, ljus, lugn och harmoni. Grönt skall finnas med. Vill Matte. Nu när hon från grunden får skapa ett nytt sovrum. 

Nästa stopp gjordes på Jula för att handla en skottkärra och där befann sig en person som Husse och Matte hade en hel del att diskutera med. Ett förberedande informellt möte skedde bland verktyg och maskiner. FB-kontakter är inte vad som är lämpligt alla gånger och informationen blir knapphändig samt rörig och viktig information försvinner i flödet av ovidkommande kommentarer. Möten människor emellan "In Real Life" tappas allt mer bort, för kommunikation via sociala media och via mail och sms. Men andra uppgifter väntade och fortsättning måste följa under något lugnare förhållanden.

Hemma väntade hundarna på att få komma ut i snön. Morgonrastningen till brevlådan och lite spring på tomten hade gett dem mersmak. Aili och Modji rusade runt i glädjefnatt i den lösa snön! Násti kollade läget och drog sig sedan tillbaka till glasverandan, där det varken blåste eller var blött.

Husse monterade ihop den nya skottkärran och började klura på hur han skulle få upp de stora stenar som han baxat upp från rabattkanten in i kärran. De skall sparas för nybyggnad av ingången till huset. Tungt var det och Husse löste problemet  genom att ömsom tippa in stenarna och ömsom lyfta dem. Aili tittade nyfiket på. Stora hål blev det i rabatten och jord och snö förenades och Aili bytte färg på nederdelen av benen. Skithund! Men det är kul med nyfikna hundar och när Aili sprang ut i snön som täckte gräsmattan, var den ren och blöt och det blev även Aili.

Matte hade köpt sig en helgängad stång på 0,5 cm, en meter lång. Med den kollade Matte hur djupt man skulle kunna gräva för att få ner en WC-tank. Många, många gånger hamrade Matte ner stålpinnen i marken och stötte på berg till en början. Sedan enstaka stenar. Att lägga den under tillbyggnaden som planerat, blir nog en omöjlighet. Även här måste Aili kolla noga vad Matte gjorde och risken att få en hammarslagmiss över nosen var ibland överhängande. Matte fick parera sin nyfikna hund för att inte ha sönder henne.

När alla stenar tippats på lämplig plats bakom huset för framtida bruk och Matte perforerat marken framför huset med sin stålpinne var det dags att göra kväll. Då låg redan Násti och Modji i korgen på glasverandan och Aili hade inget emot att följa med in hon heller. Snön låg kvar till stor del på marken och nu frös det på. Månsken och sjärnklart och ishalka igen. 

Husse tog en kort promenad med hundarna efter klädbyte och Matte gjorde mos på sötpotatis, morot och vitlök, att servera med kassler. Moset påminde mycket om finsk morotslåda, en favorit! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)