Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KORTSIKTIGA VALPKÖP

2020-04-13

Husse och Matte läser dagligen Dagens Nyheter, papperstidningen, ganska noga till morgonkaffet. Ett husorgan och en vana sedan Matte lärde sig läsa som liten. Rubrikens stora bokstäver var det första som ögonen föll på, rent bokstavligt. Det fanns inte så mycket annat att göra under några veckors segelsemester i Stockholms Skärgård helt enkelt. Varför Matte började tyda versalerna i rubrikerna och fick ihop meningar vid fem års ålder. Sedan dess har Matte läst - och skrivit. Små sagor för syskonen till en början. 

I Påskhelgen har Matte till sin förvåning läst att av alla de många valpar som föds nu under våren köps många av dem som är isolerade hemma i karantän eller av arbetsbrist, tillfälligt permitterade och friställda "Jag tycker att det är nu om någonsin det passar att köpa hund! När man ändå tvingas vara hemma!"

Men sedan då? Karantän, social distansering/isolering och arbetsbrist varar ju inte för evigt. Smittrisken är mycket stor och hur kul är det att bli allvarligt sjuk med en nyköpt valp hemma. Hur lätt är det att social- och miljöträna en valp när man skall stanna hemma och hålla socialt avstånd till omgivniningen? Men för många verkar det vara en omöjlighet att bli svårt sjuk i Covid-19, om man inte är gammal och bor på ett äldreboende. Så är det ju inte så klart. Ambulanspersonal kör in jämnåriga och mycket svårt sjuka patienter till IVA! Matte har pratat med några som är i yrkesverksam ålder och som har blivit mycket svårt sjuka i sjukdomen. Det tar oerhört på kroppen och det tar  lång tid innan man får orken tillbaka och lungorna kan ha skadats för resten av livet. Hur blir det då med en nyköpt valp att ansvara för?

Men man tänker så olika. Valp köper man av så många olika anledningar. Det är upp till den som säljer att ta ansvar för att den får en trygg och stimulerande tillvaro från första dagen. Matte är glad att i fjol inte är nu eller tvärtom. En tillvaro i gungning med osäkra ekonomier och hälsor påverkar alla på olika sätt i olika åldrar, vare sig man vill eller ej. Ett valpköp är ett åtagande för ungefär tolv år framåt i tiden. Arbetslösheten är stor, konkurser följer och många fler riskerar att bli sjuka runt om i landet, innan denna pandemi klingar av. Man måste vara krasst realistisk när man köper en hundvalp. Inte minst nu. Det är man skyldig valpen och uppfödaren.

Söndag - Påskdag.

Vinden var mycket kraftig och i byarna var det stormstyrka, regnet hängde i luften. Matte tog en långpromenad med hundarna i området trots detta. Det blev en powerwalk med nerböjt huvud och fullt ös med intervaller för hundarna att nosa noga på markeringsfläckar. Promenaden gick lite i staccato med hög puls och normalpuls. En effektiv promenad där Matte fick öppna jackan mot slutet. Men att gå så långt som killen som sprang förbi barfota på asfalten med lösa stenar uppkörda, med bara ben och bara armar på Påskafton kändes inte aktuellt.

Matte öste på med huvudet fullt av tankar. Nya projekt måste skapas för stimulans under sommaren. När det som skulle vara sommarens glädjeämnen nu definitivt raderats ur kalendern, på grund av Corona. Sonens sedan drygt ett år planerade bröllop på Skansen är avbokat av Skansen, vars ekonomi havererar när besökare uteblir. Mattes beställda och betalda resa till Wales med sönerna kommer att avbokas, då en resa inte längre är möjlig. Besöket hos den gamla vännen nittio plus kanske aldrig kan bli av. Kontakten är för tillfället bruten. Finns hon kvar i livet eller inte? Ibland är det lite svårare än annars att gilla läget. Matte är i alla fall djupt tacksam över att inte ha en valpkull på gång denna sommar som i fjol. Matte är även djupt tacksam för att allt gick vägen då och för att alla valparna har det mycket bra och utvecklas i önskad riktning tillsammans med sina flockar.

Innan solen gick ner hann den faktiskt visa sig en liten stund, trots att vinden ryckte så hårt i träden i skogskanten att det var ett under att de inte sopade solen ur sin bana över berget och skogen. Husse hann klyva lite mer ved och Matte fick färdig stenkanten mellan bryggan och  grässlänten, innan regnet återvände och flocken drog sig in i stugan.

Var rädda om er och varandra och tag denna sjukdom på allvar! Håll avstånd - överallt. Man smittar även utan tydliga symptom. Det är lurigt nu i pollentider dessutom.

Antal kommentarer: 1

2020-04-13 18:15:50 - Eva

Mycket bra skrivet om valpköpare och uppfödare. Jag håller helt med dej och är så tacksam att jag fick en valp av dej. Bättre start kan inte en valp få.(heart)(star)
Ja det är konstiga tider nu. Jag hoppas att mänskligeten tar sig tid att reflektera om vad som händer och tar sitt ansvar för att inte sprida smittan vidare så att vi kan gå tillbaka till vardagen igen (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)