Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIKOPIA!

2019-11-08

Torsdag.

Upp steg flocken i ottan för att ta emot en nära släkting. Modjis sonson Hálle, född i norr hos sin pappa Runne (Gátchis Bargi Manni) med sambon Mira för två år sedan. Båda arbetande inom renskötseln.

Hálle skall tillbringa helgen tillsammans med sin Farmor Modji och Faster Aili i den lilla stugan i skogen. En helt ny erfarenhet för honom, som är van att vara ensam hund i sin flock. Nu skall han få leva nära ihop med två vuxna och erfarna tikar, på en rätt liten yta under flera dygn. Vardagsliv i en hundflock blir en mycket nyttig erfarenhet för en ung hund. Utöver nyttan av att en ung hanhund får lära sig om livet av två erfarna tikar. Att Modji är farmor och Aili faster är ju inget som Hálle har den minsta aning om. Eller tvärtom. Men att han är en Lapsk och en Lapsk av samma skrot och korn som Aili är svårt att missa!

Hálle släpptes in i stugan och Modji och Aili fick hålla sig bakom en stängd dörr initialt. Medan Hálle fick gå runt i en del av huset och känna in läget, innan hans matte och husse drog vidare till väntande flyg.  Snart släpptes de andra två ut och hälsandet blev vänligt och välkomnande. Att införliva tillfälliga besökare i flocken har aldrig varit förenat med några problem. Matte och Husse bestämmer vilka som är välkomna och det rättar sig familjens hundar efter. Övernattare eller inte, så brukar det fungera fint med besökande hundar. Aili var först aningen avvaktande. Vad hon visste skulle hon inte paras igen vid detta herrbesök?! Vilket hon upplyste Hálle om på ett tydligt och väluppfostrat sätt utan överdrifter. Han var en lyhörd kille som lyssnade på tanten Faster Aili och lät hennes bakdel vara ifred. Tanten Farmor Modji var rätt intressant och han måste kolla lite där bak även på henne. Hon tog det med stort lugn och lät grabben konstatera att det var totalkört. Den konstiga doftsignalen betydde "tomt". Ingen livmoder och ingen vanlig tikdoft. Inget att hämta där heller. Lektion ett var snabbt avklarad.

Så blev det dags för frukost för alla de tre Lapska. Som vanligt fick Modji sin skål nersatt först, därefter Aili och Hálle kollade nyfiket vad som stod på matsedeln i det här köket! Men var inte närgången och förstod att den tredje skålen skulle bli hans. Alla åt sin mat med ryggarna mot varandra och på en given signal diskades sedan samtliga skålar av dem alla tre. Inte den minsta antydan till tveksamheter fanns i kommunikationen. Intressant och jätteroligt att studera! Hálle infogade sig hur smidigt som helst i rådande regelverk kring hundmåltider. Respekt mot varandra och hänsyn. Var och en har rätt till matro. Matte stod mitt i och studerade helt passiv och lät hundarna klara av detta själva. Litade på att de kunde hantera situationen, vilket de gjorde.

Efter frukosten var det lite lek som gällde, som vanligt mellan Modji och Aili och nu var Hálle med på noterna. Så småningom hittade Hálle leksakskorgen och Matte insåg att alla mjukisdjur och bollar som inte lämpade sig för ihärdigt tuggande borde utgå ur sortimentet.

När de alla gått i viloläge var det dags för Matte att gå på årlig seniorkoll och hon lämnade flocken.

Under Mattes bortovaro gick Husse ut på tomten med hundarna och de fick röra sig fritt och roa sig på egen hand. Vilket resulterade i två tittande tanter som höll koll på allt runt om. En revirpinkande ung grabb, som berättade för alla att nu hade han intagit sitt nya revir, inkluderande de två tittande tanterna. Han kollade nu också lite vid sidan av, hur stora möjligheterna var att ta sig uppför det branta berget på baksidan, för att komma i närkontakt med rådjuren han sett genom fönstret.....

Viltintresset är hos honom stort och renar eller rådjur! Vad är skillnaden egentligen? Både farsan och morsan springer ju efter renar och har man inget annat får man ta vad som bjuds. Både Runne och Mira har varit till stor hjälp för sin Husse och Matte och naturligtvis finns det egenskaper med i arvet hos Hálle och alla hans syskon i två kullar att kunna fungera på samma sätt som båda sina föräldrar. När man väljer en Lapskvalp med den bakgrunden får man inte glömma detta faktum. Förhoppningsvis har två renvallande föräldrar avkommor som även de skulle kunna fungera inom renskötseln, med krav på uthållighet i arbete och stor arbetslust. Mycket motor. Hálle uppskattas för just den han är och under dagen visade han att han passar in jättefint i Lapskflocken i den lilla stugan i skogen. Tack för att vi får nöjet att lära känna denna trevliga kille! Som är en kopia av sin faster! Som en tvillingbror till både kropp och själ. Lika som bär bortsett från färgen och lika explosiva och intensiva och kärvänliga och empatiska!

Under kvällen valde en trött Hálle att ligga mycket nära Matte och brasan i kaminen. Tanterna gjorde kväll i sina biabäddar i sovrummet efter en stund. Men en djupt sovande Hálle låg tätt intill Mattes fötter hela kvällen. Matte sov rätt gott även hon i sin fåtölj i brasvärmen.

Han är införlivad i flocken och det kommer att bli väldigt tomt efter honom när han återvänder till sin egen flock för att sprida glädje!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)