Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKFLOCKEN STUDERADE SJÖRÄDDNINGEN (foto)

2017-07-09

Lördag.

I Räfsnäs på Rådmansö firade man "Hamndagen", ett återkommande event som familjen inte besökt tidigare. Nu var det i alla fall dags! Beläget helt nära Kapellskär öster om Norrtälje, ligger Räfsnäs i mynningen av Norrtäljeviken intill Ålands hav och inte alls långt hemifrån. En gammal skärgårdsby med en bra hamn där även Sjöräddningen har en station.

För dagen fanns en extra parkeringsplats i ordningsställd på en stor gräsyta mitt i byn och härifrån promenerade Lapskflocken på den idylliska grusvägen genom byn och ner till hamnen. Många intressanta lukter fanns det här och hade Násti fått bestämma så hade nog alla aktiviteter kring hamnen avslutats innan flocken hunnit komma dit! Läääänge ville Násti kolla varenda intressant luktfläck. Varje grässtrå måste luktas igenom nerifrån och upp och tillbaka. Modji och Aili var mer otåliga och avstod från att läsa varenda artikel noga, utan nöjde sig med att skumma rubrikerna. De ville vidare! Anade ännu fler luktfläckar längre fram. Speglande åldersspannet mellan Násti och hennes dotter och dotterdotter. Násti lever intensivt i det lilla och nära på äldre dagar.Det räcker liksom så. 

Sjöräddningen skulle ha uppvisning med både olika båtar och helikopter och i väntan på att detta skulle ta sin början strosade familjen runt kring hamnen, med de fina gamla sjöbodarna, kajerna och bryggorna. Hamnen är liten och trivsam och hit kommer många besökare med båt. Skärgårdens passagerartrafik gör uppehåll här och hit går det buss. Härligt somrigt skärgårdsliv bjöds det på i största allmänhet. Lapsktrion väckte uppmärksamhet! Åtskilliga var det som tog kontakt och ville veta vad det var för ras, samt hälsa på hundarna. Många trevliga samtal blev det och hundarna uppskattade uppmärksamheten. Násti till och med hoppade upp mot vänliga och kontakttagande människor, trots sin ålder. Inte en enda tog hundarna för Kelpie för ovanlighetens skull. I en av bodarna fanns en kiosk och kaffe och smörgås inköptes och förtärdes i trevligt sällskap vid stranden. Ett ädre par valde avsiktligt att slå sig ner tätt intill Lapsktrion som välkomnade dem! Eventuellt troende att här skulle det vankas godbitar. Men hundarna insåg snabbt att detta par kunde motstå tiggande hundögon precis lika bra som Husse och Matte. Hundarna slog sig till ro i skuggan under bord och bänkar bland alla fötter.

Så blev det dags för uppvisningen och alla drog sig ut i den kalla blåsten längst ut på kajen. Båtar samlades och en helikopter kom inflygande. Människor pytsades ut i vattnet och låg där och guppade i flytdräkter, för att sedan fiskas upp med ytbärgare från helikoptern eller från olika farkoster. En båt spred orange rök liknande ett eldhav och "elden" släktes effektivt med vatten från räddningskryssaren. Aili och Modji stod med Matte på första parkett och när helikoptern hoovrade strax framför dem fladdrade öronen nästan! Vattnet strax framför kajen piskades upp av rotorbladen, vilket inte fick dem att vilja retirera. Nyfikenheten var stor när människor firades ner och hissades upp och oväsendet berörde dem inte alls. Matte fotade sina hundar och fick sällskap av flera som tittade mer på de två Lapska sittande ensamma på kajaen än på skådespelet på vattnet. Aili och Modji hade inget emot att vara fotomodeller för fler än Matte. Násti hade tröttnat och ville ägna luktfläckarna i gräset runt om mer tid, så Husse backade undan lite så att Násti blev nöjd, utan att själv missa något.

Till slut var uppvisningen genomförd och helikoptern och sjöräddningsbåtarna drog sig undan, liksom publiken. Kvar på kajen stod Modji, Aili och Matte som svarade på en mängd frågor kring rasen Lapsk Vallhund. De två hundarnas coola uppträdande inför allt oväsen hade imponerat, likson utseendet - som vanligt. Lapska Vallhundar är farligt söta. Alltför många faller för utseendet, utan att förstå vad som döljer sig innanför den gulliga ytan. En hund som behöver få jobba med skallen. 

Hem for familjen och kunde konstatera att väderprognosen som angett dagsregn lyckligt nog varit rent åt skogen fel! Sol och lite moln och inte en droppe regn på hela dagen! Tur med vädret för arrangörer och besökare!

En iakttagelse i förbifarten: för första gången hittade Matte en flaggstång på nio meter på en loppis! Ett bra pris och fin var den, men hemma finns redan en likadan som tur var. 

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)